Legioonalaistauti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Legioonalaistauti on Legionella pneumophila -bakteerin aiheuttama kuumeinen keuhkotulehdus. Se on saanut nimensä ensimmäisen esiintymispaikkansa mukaan, joka oli vuonna 1976 Pennsylvaniassa hotelli Bellevue Stratfordissa pidetty American Legion -järjestön sotaveteraanien kokous, jossa 221 veteraania sairastui tähän silloin tuntemattomaan tautiin. Tästä on peräisin nimi legioonalaistauti tai legionelloosi.

Legionella-bakteeri elää luonnossa makeissa vesissä ja maaperässä, joten tartunnan voi saada esimerkiksi suihkusta tai kukkamullan käsittelystä. Hoitoon käytetään antibiootteja.

Bakteerin aiheuttaman keuhkokuumeen riskiryhmiä ovat vanhukset ja tupakoivat keski-ikäiset miehet. Legioonialaistaudin epidemiat ovat kohtalokkaita sairaaloissa ja vanhainkodeissa. Käytännössä suurin osa legionellojen aiheuttamista taudintapauksista on yksittäisiä. Suomalaiset ovat usein saaneet tartunnan ulkomailla hotelleista tai porealtaista.

Taudin oireet alkavat 2–10 vuorokauden kuluttua tartunnasta. Oireita ovat muun muassa korkea kuume, sekavuus, päänsärky, lihassäryt, kuiva yskä ja vatsakivut. Keuhkokuumetapauksissa tauti on nopeasti etenevä ja kuolleisuus 15–20 %.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.