Lannehalvaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lannehalvaus on hevosilla esiintyvä, tavallisesti ruokintavirheiden aiheuttama lihassairaus.

Syyt ja oireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lihasten energiavarastot täyttyvät levon aikana glykogeenista. Voimakkaassa rasituksessa glykogeenista alkaa muodostua runsaasti maitohappoa. Lihasten maitohaponsietokyvyn ylittyessä hevonen alkaa kangistua. Usein esiintyy myös voimakasta hikoilua.

Lannehalvauksen taustalla on yleisimmin liikuntaan nähden liian runsas väkirehuruokinta. Varsinkin lepopäivän jälkeen hevonen tulisi verrytellä rauhallisesti, jottei lihasten maitohappotaso nousisi liian korkeaksi.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lannehalvaus vaatii eläinlääkärin hoitoa. Kuumalla ilmalla ensiapuna voidaan valella hevosta kylmällä vedellä, mikä vähentää lihasten turvotusta. Lääkehoitona käytetään E- ja B-vitamiineja, seleeniä ja aineenvaihduntaan vaikuttavia lääkkeitä. Paranemisen aikana hevosta liikutetaan kävelyttämällä ja ruokitaan pääasiassa heinällä. Sokerirehut jätetään pois, ja viljaväkirehuja annetaan vain vähän. Lihakset paranevat yleensä hyvin, mutta vaikea lannehalvaus voi jättää lihaksiin pysyvää arpikudosta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Saastamoinen, Markku & Teräväinen, Hanne (toim.): Hevosen ruokinta ja hoito, s. 70–74. 5. uudistettu painos. ProAgria Maaseutukeskusten Liitto, 2003. ISBN 951-808-109-3.
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.