Laivasuunnittelu
Siirry navigaatioon
Siirry hakuun
Laivasuunnittelu tarkoittaa tehtävää, jonka tarkoitus on laatia vesiliikennevälineiden suunnitelmat koskien näiden muotoilua, rakennetta, huollettavuutta ja käsiteltävyyttä.[1][2] Laivasuunnittelu sisältä niin perusteet kuin sovelletun tutkimuksen, kehityksen, rakenteiden luokittelun ja laskelmat alusten koko eliniän ajan. Laivasuunnitteluun kuuluu myös turvallisuus- ja luokituslaitosten vaatimusten mukaisten dokumenttien, hyväksyntöjen ja suunnitelmien laatiminen.
Tärkein sisältö
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Sana alus sisältää kaikki vesikulkuvälineet, myös vettä syrjäyttämättömät maaefektialukset ja vesilentokoneet, joita käytetään tai voidaan käyttää vesikuljetuksiin.[3] Laivasuunnittelun oleellisimmat kohteet ovat:[4]
-
- Hydrostatiikka sisältää olosuhteet, jotka kohdistuvat alukseen sen ollessa vedessä ja sen kelluvuuteen. Tämä edellyttää nosteen laskemista, vetoisuuden määrittämistä ja vastaavia hydrostaattisia ominaisuuksia.
- Rungon asento - Aluksen kaltevuuden määritys pituussuunnassa.
- Vakavuus - Laivan kyky pysyä pystyssä sen kallistuttua tuulessa, merenkäynnissä tai lastaustilanteen mukaan.
- Hydrodynamiikka sisältää vesivirtaukset laivan runkoa, keulaa ja perää, potkurien lapoja tai peräsintä pitkin tai vesisuihkuputkessa.
- Virtausvastus - Veden aiheuttaman vastusvoiman laskeminen veden virratessa runkoa pitkin. Aluksen tarvitsema työntövoimalaskelmat perustuvat tähän.
- Propulsio - Aluksen liikuttamisessa vedessä käytetään potkureita, työntövoima, water, purjeet ja muut vastaavat. Voimakoneena on tyypillisesti polttomoottori. Jotkut alukset liikkuvat sähkömoottoreilla, jolloin sähköä voidaan tuottaa ydinvoimalla tai aurinkokennoilla.
- Liikkeiden hallinta - sisältää laivan liikkeiden hallinnan vedessä ja kuinka laiva reagoi tuuleen ja aaltoihin.
- Ohjattavuus (hallitavuus) - laivan suuntavakavuuden ja asemassa pysymisen hallinta.
-
- Laivan rakennusmateriaalien valinta, aluksen lujuuslaskenta, laivan liikkuessa syntyvien runkovärähtelyjen laskenta ja hallinta.
- Tilankäytön suunnittelu
- Tähän sisältyy laivakonseptin suunnittelu, laitesijoittelu ja saavutettavuus, palosuojelu, tilajaot, ergonomia ja lastauskapasiteetin määrittäminen.
- Rakennuskuvien laadinta laivan rakentamisesta. Nämä sisältävät hitsauskuvat, taivutukset, levyjen leikkaukset,kokoonpanokuvat, joita tarvitaan laivan rakentamiseen ja vesillelaskuun.
Katso myös
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ RINA - Careers in Naval Architecture (Arkistoitu – Internet Archive)
- ↑ Biran, Adrian; (2003). Ship hydrostatics and stability (1st Ed.) - Butterworth-Heinemann. ISBN 0-7506-4988-7
- ↑ Convention On The International Regulations for Preventing Collisions at Sea, 1972, As Amended; International Maritime Organization; ISBN 92-801-4167-8
- ↑ Lewis V, Edward (Ed.); (June 1989). Principles of Naval Architecture (2nd Rev.) Vol. 1 - Society of Naval Architects and Marine Engineers. ISBN 0-939773-00-7
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Laivasuunnittelu.
- History of naval architecture: Ferreiro, "Ships and Science", MIT Press 2007 (Arkistoitu – Internet Archive)