Laios

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Laios (kr. Λάϊος / Láïos), Theban kuningas, oli kreikkalaisessa mytologiassa jumalainen sankari ja päähenkilöitä Theban perustamisesta kertovassa tarinassa. Hän oli Labdakoksen poika, jonka kasvatti Theban hallitsija Lykos hänen isänsä kuoltua.

Khrysippoksen sieppaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Laios oli vielä nuori, Amfion ja Zethos anastivat vallan Thebassa. Eräät thebalaiset, haluten nähdä Kadmoksen sukulinjan jatkuvan, salakuljettivat Laioksen ulos kaupungista ennen hyökkäystä, jossa Lykoksen valtaistuin vietiin ja hänet itsensä surmattiin.[1] Laios päätyi Pelopsin, Pisan kuninkaan huomaan Peloponnesokselle.[2] Laioksen vartuttua kuningas uskoi tälle suosikkipoikansa, Khrysippoksen, pyytäen Laiosta opettamaan tätä ajamaan vaunuilla. Opetuksen edetessä Laios kuitenkin rakastui oppilaaseensa. Hyginus kertoo, että Nemean kisoissa, jossa he olivat kilpailemassa vaunujen ajossa, Laios lopulta sieppasi väkisin Khrysippoksen mukaansa Thebaan, jossa hänet julistetaan kaupungin kuninkaaksi Amfionin ja Zethoksen jo kuoltua. Laios piti Khrysipposta vastoin tämän tahtoa rakastajanaan, ja koko sieppaus lopulta päättyi Khrysippoksen kuolemaan. Tämä sieppaus oli yksi Euripideen hävinneiden tragedioiden aiheista.

Myöhemmät vastoinkäymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Khrysippoksen häväistyksen jälkeen Laios nai Iokasten, Menoikeuksen tyttären. Laios otti vastaan Delfoin oraakkelilauseen, joka kertoi hänelle, ettei hänen tulisi tehdä lasta vaimonsa kanssa, tai lapsi tulisi tappamaan hänet. Eräänä iltana Laios kuitenkin oli juopuneena ja siitti Oidipuksen vaimonsa kanssa. Laios määräsi lapsen nilkat lävistettäviksi nauloilla ja toimitti hänet Kithaironin vuorelle kuolemaan. Paikalle saapunut paimen kuitenkin pelasti lapsen antaakseen tämän kuningas Polybokselle ja kuningatar Meropelle (tai Periboialle), jotka kasvattivat tämän.[3]

Oidipus halusi vartuttuaan tietää enemmän syntyperästään ja kysyi neuvoa Delfoin oraakkelilta. Vastaukseksi hän sai ainoastaan kehotuksen olla menemättä kotiinsa, tai hän päätyisi tappamaan isänsä ja naimaan äitinsä. Ajatellen olevansa Korintista Oidipus lähti kohti Thebaa välttääkseen kohtalonsa.[3] Matkallaan hän kohtasi Laioksen, joka oli menossa Delfoihin kysyäkseen neuvoa oraakkelilta saatuaan enteitä, jotka viittasivat hänen poikansa mahdollisesti palaavan surmaamaan hänet.[4] Oidipus kieltäytyi väistämästä kuningasta, vaikka tämän palvelijat niin käskivätkin. Tästä suuttuneena Laios joko ajoi vaunujen rattaalla Oidipuksen jalan yli tai löi häntä piiskallaan, jolloin Oidipus tappoi Laioksen ja tämän palvelijat yhtä lukuun ottamatta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pausanias, Kreikan kuvaus, 9.5.6
  2. Apollodoros, Kirjasto, 9.5.5
  3. a b Apollodoros, Kirjasto, 3.5.7
  4. Tripp, Edward. Crowell's Handbook of Classical Mythology (1970), s.337


Edeltäjä:
Amfion ja Zethos
Theban kuningas

1300-luku eaa.
Kuvitteellinen kronologia
Seuraaja:
Kreon
Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.