Menoikeus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Menoikeus (m.kreik. Μενοικεύς, lat. Menoeceus) oli kreikkalaisessa mytologiassa Kreonin[1], Theban hallitsijan, Iokasteen (tai Epikasteen)[2] ja Hipponomen[3] isä.

Thebaa vaivasi nälänhätä rangaistuksena Oidipuksen naitua äitinsä Iokasten. Teiresiaan ennustettua, että sadon tuhoutuminen loppuisi, jos joku lohikäärmeen verestä periytyvä kuolisi maansa puolesta, Menoikeus, jonka suku juonsi juurensa Kadmokseen, heittäytyi alas muurilta surmaten itsensä.[4]

Menoikeus, Kreonin poika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Menoikeus oli myös Kreonin pojan nimi. Oidipuksen poikien Eteokleen ja Polyneikeen riitaannuttua Theban hallinnasta seurasi taistelu, ja sen aikana Teiresias ennusti, että Theba saavuttaisi voiton, jos Menoikeus uhraisi itsensä Areelle. Menoikeus surmasikin itsensä kaupungin porttien edessä.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Apollodoros, Kirjasto 3.5.8 (engl. käännös).
  2. Apollodoros, Kirjasto 3.5.7 (engl. käännös).
  3. Apollodoros, Kirjasto 2.4.5 (engl. käännös).
  4. Hyginus, Fabulae lxvii (engl. käännös).
  5. Apollodoros, Kirjasto 3.6.7 (engl. käännös).
Disambig.svg Tämä on täsmennyssivu, joka luettelee monimerkityksisen käsitteen eri merkitykset tai useita eri henkilöitä.
Kaikki artikkelisivut, joiden nimistä tai teksteistä löytyy ”Menoikeus”, voi hakea sivunnimihaulla, laajalla sivunnimihaulla tai tekstihaulla.