Lahti Aqua

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lahti Aqua
Tunnuslause Elämäsi vesi
Yritysmuoto Yksityinen osakeyhtiö
Perustettu 1910
Toimitusjohtaja Martti Lipponen (konserni)
Kotipaikka Lahti, Suomi
Liikevaihto 32,3 milj. (2014)
Henkilökuntaa noin 90
Omistaja Lahden kaupunki
Kotisivu www.lahtiaqua.fi

Lahti Aqua Oy on Lahden kaupungin omistama vesihuoltoyhtiö, joka tuottaa vesihuoltopalvelut 120 000 asukkaalle ja elinkeinoelämälle Lahdessa ja Hollolassa.

Lahti Aqua Oy toimii emoyhtiönä konsernissa, johon kuuluvat myös tytäryhtiöt Aqua Palvelu Oy ja Aqua Verkko Oy. Aqua Palvelu Oy tuottaa vesihuollon operatiiviset käyttö- ja kunnossapitopalveluita vedentuotannossa, jätevedenpuhdistamoissa ja vesihuoltoverkostoille Lahdessa ja Hollolassa.

Aqua Verkko Oy omistaa Lahden vesihuoltotoiminnan omaisuuden eli tuotantolaitokset ja verkostot, joita se vuokraa emoyhtiölle. Yhtiö teettää ja rahoittaa vesihuollon investoinnit. Emoyhtiö Lahti Aqua Oy vastaa vesihuoltotoiminnasta ja sen kehittämisestä sekä hoitaa konsernin hallinnon ja asiakaspalvelun.

Järjestetty vesihuolto alkoi Lahdessa vuonna 1910, kun ensimmäinen vedenottamo, Launeen vedenottamo, ja vesijohtoverkosto otettiin käyttöön. Lahti Aquassa vietetään 100-vuotisjuhlavuotta 2010.

Vedentuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lahti ja Hollola sijaitsevat Salpausselän ja siihen liittyvien pitkittäisharjumuodostumien, Suomen suurimpiin kuuluvan pohjavesiesiintymän tuntumassa. Vesijohtovesi Lahdessa ja Hollolassa on kokonaan hyvälaatuista pohjavettä.

Lahti Aqualla on seitsemän vedenottamoa ja Hollolan kunnalla viisi vedenottamoa, lisäksi Lahteen ja Hollolaan vettä ostetaan Hollola-Lahden vesilaitoskuntayhtymältä. Vuonna 2008 tuotetun talousveden määrä oli noin 9 miljoonaa kuutiometriä.

Raakavetenä käytettävä pohjavesi on hyvälaatuista ja tarvittava vedenkäsittely on tämän vuoksi vähäistä. Vettä desinfioidaan veden hygieenisen turvallisuuden varmistamiseksi natriumhypokloriittikemikaalilla. Veden pH:ta säädetään putkistojen syöpymisen ehkäisemiseksi joko kalkilla tai natronlipeällä.

Jätevedenpuhdistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lahti Aqualla on kaksi jätevedenpuhdistamoa Kariniemi ja Ali-Juhakkala. Vuonna 2008 näillä puhdistamoilla käsiteltiin noin 14 miljoonaa kuutiometriä jätevesiä. Jätevedestä poistetaan mekaanisesti hiekka ja kiinteät jätteet, biologisesti orgaaninen aines ja typpi sekä kemiallisesti fosfori. Puhdistetut jätevedet johdetaan molemmilta puhdistamoilta Porvoonjokeen. Puhdistamoissa poistetaan orgaanista ainetta, fosforia ammoniumtyppeä, kiinteitä aineita yli 95 prosenttisesti.

Verkostot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lahti Aqualla on yhteensä Lahdessa ja Hollolassa lähes 2000 km kunnossapidettävää verkostoa.

verkostopituudet vuoden 2008 lopussa Lahti Hollola
vesijohtoverkosto 520 276
jätevesiviemäriverkosto 470 234
hulevesiviemäriverkosto 368 65
verkosto yhteensä 1358 575
jätevesipumppaamot 58 91

Yhtiö toimii Lahdessa osoitteessa Satamakatu 2B.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lahti Aqua Oy:n kotisivut
  • Lahti Aqua Oy:n vuosikertomus 2008