LDL-kolesteroli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

LDL-kolesteroli on LDL- (engl. low-density lipoprotein) eli harvojen lipoproteiinihiukkasten verenkierrossa kuljettamaa kolesterolia. LDL-kolesterolia tarvitaan solukalvojen rakennusaineeksi ja steroidihormonien synteesiin.

LDL-hiukkaset ovat plasman runsain lipoproteiini, joita maksa valmistaa hyvin harvoista VLDL-hiukkasista (Very Low Density Lipoprotein). LDL-hiukkasten koko vaihtelee halkaisijaltaan 18–25 nm, ja ne kuljettavat LDL-kolesterolin lisäksi myös rasvahappomolekyylejä triglyserideinä.

Kukin harva lioproteiinihiukkanen sisältää yhden apolipoproteiini B-100:n (Apo B-100, 4536 aminohappotähdettä), joka pitää rasvahapot liukoisena vesipitoisessa ympäristössä[1]. Harva lioproteiinihiukkanen sisältää myös antioksidatiivisia vitamiineja (E-vitamiineja tai karotenoideja).

LDL-kolesterolia kutsutaan usein "pahaksi kolesteroliksi", koska on osoitettu yhteys kohonneen LDL-kolesterolipitoisuuden ja sydän- ja verisuonitautien, kuten ateroskleroosin, välillä.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Beisiegel, U et al: The LDL−receptor−related protein, LRP, is an apolipoprotein E-binding protein. Nature, 1989, nro 341, s. 162–164.


Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.