Kvasikuu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kvasikuu on kappale, jonka kiertoaika tähden ympäri on usean kierroksen ajan sama kuin jonkin planeetan, mutta jonka radan epäkeskisyys on erilainen kuin planeetalla. Kvasikuu kiertää täten osan kiertoradastaan tähden ympäri lähempänä ja osan kauempana kuin planeetta. Planeetalta katsottuna kvasikuu tekee kierroksen planeetan ympäri aina yhden planeetan vuoden aikana. Normaaleista kuista kvasikuut eroavat siinä, että niiden kiertoradat sijaitsevat planeetan Hillin pallon ulkopuolella ja ovat epävakaita.

Maan kvasikuut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cruithnen ja Maan radat.

Maapalloa seuraa joitain asteroideja, jotka kiertävät planeettaamme lähes samalla radalla Auringon ympäri. Näistä voi muodostua Maan kvasikuita. Tällä hetkellä ainoat kappaleet, joita voidaan kutsua kvasikuiksi, ovat asteroidit 2003 YN107, joka kiertää Maata korkkiruuvinmuotoisella radalla, sekä 2004 GU9. Vuodesta 1996 lähtien 2003 YN107:n rata on ollut Maan kvasikuurata. 2003 YN107 on luultavasti lähtöisin Kuuhun kohdistuneen törmäyksen aiheuttamista kimpaleista. 2004 GU9 liikkuu normaalisti niin sanotulla hevosenkenkäradalla, mutta on viimeiset 500 vuotta ollut Maan kvasikuu. Tilanne jatkuu samanlaisena seuraavat 500 vuotta.

Asteroidi 2002 AA29, joka seuraa Maata hevosenkengän muotoisella radalla, siirtyy Maan vetovoimaan siten, että 500 vuoden kuluttua se näyttää kiertävän Maata.

Asteroidi Cruithne kiertää myös satunnaisin väliajoin Maata, mutta tavallisesti se kulkee hevosenkenkärataa myöten.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tähtitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.