Kuurojen kansanopisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuurojen kansanopisto
Sijainti Helsinki, Suomi
Tyyppi kansanopisto
Perustettu 1987
Rehtori Isa Biese
Verkkosivut

Kuurojen kansanopisto on Kuurojen Liiton vuonna 1987 perustama kansanopisto. Se toimii Valkeassa talossa Helsingissä.[1][2] Opistossa pääsee kosketuksiin viittomakieliseen yhteisöön ja kulttuuriin. Opiston tarjoama viittomakielinen oppimisympäristö on ainoa laatuaan Suomessa. Kuurojen kansanopisto järjestää viittomakielistä koulutusta kuuroille ja viittomakielen sekä tukiviittomien kursseja kuuleville.

Se toimii samassa talossa, jossa toimii useita kuulovamma-alan järjestöjä sekä Humanistisen ammattikorkeakoulun viittomakielen tulkkikoulutus.

Opiston tarkoituksena on myös parantaa kuurojen mahdollisuuksia osallistua yhteiskuntaan. Avautuessaan se oli myös monille kuuroille mahdollisuus opiskella omalla äidinkielellään.[3]

Opiston rehtorina toimii Isa Biese. Muuta henkilökuntaa on 11 henkilö.[4]

Opiskelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuurojen kansanopistossa voi opiskella joko päätoimisesti tai lyhytkursseilla. Opetuskielet ovat suomalainen viittomakieli ja suomi.[1]

Päätoimista opiskelua edellyttäviä linjoja ovat kuuroille maahanmuuttajille suunnattu kaksivuotinen maahanmuuttajalinja ja kuuleville suunnattu vuoden kestävä viittomakielen linja.

Viittomakielisten lyhytkurssien aiheet vaihtelevat vuosittain, koska Kuurojen kansanopisto pyrkii vastaamaan sille tehtyihin kurssitoiveisiin. Lyhytkurssien osalta tehdään kiinteää yhteistyötä valtakunnallisen Kuurojen Liiton ja alueellisten kuurojen yhdistysten kanssa.

Kuuleville suunnattuja viittomakielen ja tukiviittomien lyhytkursseja on vuosittain useita. Niiden kesto vaihtelee yhdeksän viikon mittaisesta päätoimista opiskelua edellyttävästä viittomakielen opiskelusta yhden viikonlopun mittaisiin tukiviittomakursseihin.

Kuurojen kansanopistossa voi opiskella sekä avoimen yliopiston että avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, joista osan voi suorittaa monimuoto-opiskeluna. Opiskelijan on mahdollista koota kansanopiston opintotarjonnasta omia tarpeitaan vastaava paketti, joka oikeuttaa Kelan opintotukeen ja on mahdollista suorittaa osittain monimuotona.

Opistossa voi myös majoittua 1–2 hengen huoneissa.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kuurojen kansanopisto Suomen Kansanopistoyhdistys. 10.6.2019. Viitattu 15.9.2023.
  2. Kuurojen kansanopisto vuonna 1988 Viittomakielinen kirjasto. Viitattu 15.9.2023.
  3. Kuurojen kansanopisto vietti 30-vuotisjuhlaansa Yle Uutiset. 14.11.2017. Viitattu 15.9.2023.
  4. Henkilökunta Kuurojen kansanopisto. Viitattu 15.9.2023.
  5. Asuntola Kuurojen kansanopisto. Viitattu 15.9.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]