Kruununpuisto (kirja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kruununpuisto
LailaHirvisaari-Kruununpuisto.jpg
Kirjailija Laila Hirvisaari
Kieli suomi
Genre historiallinen romaani
Kustantaja Otava
Julkaistu 2005
Ulkoasu kovakantinen
Sivumäärä 511
ISBN 951-1-20432-7
Sarja: Imatra-sarja
Seuraava Myrskyn edellä
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Kruununpuisto on Laila Hirvisaaren kirjoittaman Imatra-romaanisarjan ensimmäinen osa. Se julkaistiin vuonna 2005 Otavan kustantamana.

Kirjan tapahtumat sijoittuva 1900-luvun alkuun. Imatran Valtionhotelli on valmistunut hiljattain ja Imatralla vierailee runsaasti venäläisiä aatelisia sekä muita turisteja. Aivan toisenlaisessa maailmassa elävät Tornatorin tehdastyöläiset. Kaikki kuitenkin samalla tavalla ihastelevat Imatrankoskea ja sen voimaa, ja Vuoksella kalastavat niin ulkomailta tulleet herrat kuin paikalliset asukkaatkin.

Kirjan aloittamat tapahtumat saivat jatkoa syyskuussa 2006 ilmestyneessä Imatra-sarjan toisessa osassa Myrskyn edellä.

Kruununpuisto- ja Myrskyn edellä -romaaneihin perustuvan Kruununpuisto-nimisen näytelmän kantaesitys oli Teatteri Imatran kesäteatterissa 27. kesäkuuta 2007. Näytelmän dramatisoi Helena Anttonen, ja sen ohjasi Petteri Sallinen. Rooleissa olivat muun muassa Anu Hälvä (Julia Sorokina), Marjukka Halttunen (Lyyli Rampala, Kitty Brissac), Pekka Autiovuori (Boris Benois) ja Tarja Markus (Olga Kusevitski, sisäkkö Natalia). [1]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kirjan tapahtumapaikkoja ja henkilöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tornatorin tehtaan johtaja Eugen Wolff on karkotettu maasta, koska hän oli johtamassa suomalaisten lähetystöä, joka vastusti venäläistämistoimia. Hänen poissa ollessaan tehtaasta vastaa apulaisjohtaja Olsson. Tornatorin tehdastyöläiset asuvat perheineen Ritikanrannassa. Tilaa ei ole runsaasti, mutta asuinkasarmi on uusi ja viihtyisä. Tornatorin puutarhurina toimii Nikolai Kuzmin. Hän on venäläissyntyinen, eikä hänen anoppinsa, Ruokolahdella asuva Lyyli Rampala, ole koskaan hyväksynyt että tytär nai ryssän. Nikolailla ja Elviira Kuzminalla on 15-vuotias tytär Anna Kristiina. Nikolain äiti, leskirouva Jekaterina Kuzmina, asuu Vuoksen rannalla suuressa keltaisessa talossa. Hänen naapurinaan on Abraham Hölttä, Varpasaaren kalastusmajan soutaja ja vartija.

Inkerinmaalla Tammikartanossa eletään aivan toisenlaista elämää. Kreivi Konstantin Benois ja hänen vaimonsa kreivitär Darja Benois suunnittelevat matkaa Imatralle. Matkan todelliset syyt pidetään useimmilta salassa. Kreivittären seuraneidiksi on palkattu helsinkiläinen Julia Sorokina, jonka täti Sofia on ollut Tammikartanossa töissä jo parina kesänä. Lähellä Tammikartanoa sijaitsee Osminon kartano, jossa asuvat Konstantin Benoisin yli 90-vuotiaat sedät Boris ja Leonid Benois sekä Leonidin vaimo Jevgenia. Kreivittären matka Imatralle kulkee Pietarin kautta. Siellä nuori Julia kohtaa suuriruhtinaita sekä itsensä Venäjän keisari Nikolai II:n. Keskustelun aiheeksi nousee useissa tilanteissa Suomen asema, varsinkin kun Helsingistä kantautuvat uutiset kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikovin murhasta. Isänmaallinen Julia uskaltautuu puolustamaan Suomea välillä hyvinkin kiivain sanoin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Imatran kesäteatteri Teatteri Imatra. Arkistoitu 25.5.2007. Viitattu 28.5.2007.