Kruunuaratti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kruunuaratti
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Papukaijalinnut Psittaciformes
Heimo: Papukaijat Psittacidae
Suku: Viheraratit Aratinga
Laji: auricapillus
Kaksiosainen nimi

Aratinga auricapillus
(Kuhl), 1820

Katso myös

  Kruunuaratti Wikispeciesissä
  Kruunuaratti Commonsissa

Kruunuaratti (Aratinga auricapillus) on Brasilian Bahiasta Paranáan elävä papukaija, josta tunnetaan kaksi alalajia. Heinrich Kuhl kuvaili lajin holotyypin Bahiasta 1820.[2]

Koko ja ulkonäkö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kruunuaratti on hyvin tyypillinen Aratinga-aratti. Se on suurimmaksi osaksi vihreä, sen siiven- ja pyrstön kärjet ovat siniset. Sen alavatsa on punertavan oranssi, ja nimensä mukaisesti sillä on oranssi-punainen "kruunu" otsallaan ja päälaellaan. Nokka on musta ja jalat harmaat. Silmää ympäröi vaalea, paljas ihokehä. Pitkän pyrstönsä kanssa lajin pituus nokasta pyrstön kärkeen on noin 30 senttiä ja se painaa noin 140-150 grammaa.[3]

Suomessa kongonkaija on harvinainen lemmikki.

Kruunuaratin hoito ei eroa juuri lemmikkilintujen perushoidosta. Voidakseen hyvin se tarvitsee omanlajisen tai vähintään samaa sukua olevan lintutoverin, runsaasti tilaa, lajityypillisiä tarpeita tyydyttävän ruokavalion, riittävästi virikkeitä, lintulähtöiset käsittely- ja koulutustavat sekä päivittäistä vapaanaoloa häkistä turvalliseksi tehdyssä sisätilassa.

Laji kuuluu CITES II/B-liitteeseen, jonka vuoksi lajilla kauppaa käytäessä on yksilöllä oltava vähintään lintuun liitettävä alkuperätodistus. Myös lajia pesittäessä on molemmilla vanhemmilla oltava alkuperätodistukset.

  1. BirdLife International: Aratinga auricapillus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. 2022. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 21.7.2022. (englanniksi)
  2. IBC (englanniksi)
  3. Golden-capped Conure World Parrot Trust. Viitattu 16.4.2022.
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.