Kruiz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kruiz
Tiedot
Tyylilaji hard rock, heavy metal
Kotipaikka Moskova
Laulukieli venäjä, englanti
Jäsenet

Valeri Gainakitara, laulu
Sergei Efimovbasso
Feodor Vasilievrummut

Levy-yhtiö

Melodija, Warner Bros.

Kruiz (ven. Круиз, engl. Cruise) on vuonna 1980 perustettu venäläinen heavy metal -yhtye. Se on yksi tunnetuimmista Neuvostoliitossa toimineista rock-yhtyeistä. Nykyään on aktiivisena myös toinen Kruiz-nimellä esiintyvä kokoonpano, jossa soittaa alkuperäisessä Kruizissa esiintyneitä muusikoita.

Alkuvuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1978 toimintansa aloittanut Kruiz soitti aluksi kevyempää popmusiikkia. Se julkaisi kaksi kasettialbumia vuosina 1981 ja 1982. Nämä niin sanotut magneettoalbumit olivat epävirallisia julkaisuja, joita levitettiin pimeillä markkinoilla. Vuonna 1983 yhtye joutui hankaluuksiin Neuvostoliiton kommunistisen puolueen kanssa ja se määrättiin lopettamaan. Yhtyeen lopetettua toimintansa ilmestyi vielä yksi kasettialbumi vuonna 1984.

Vuonna 1986 yhtyeen keulahahmo Valeri Gaina päätti perustaa yhtyeen uudelleen Neuvostoliitossa alkaneen avoimuuspolitiikan myötä. Samalla se siirtyi kohti raskaampaa heavy metalia. Samana vuonna Kruizilta ilmestyi Neuvostoliiton valtiollisen levy-yhtiön Melodijan julkaisema albumi Круиз-1 (Kruiz-1). Yhtye nousi nopeasti erittäin suosituksi ja esiintyi eri puolilla maata parhaimmillaan kymmenien tuhansien suuruisille yleisöille. Kruizin on väitetty myyneen Neuvostoliitossa jopa 12 miljoonaa äänitettä. Viranomaiset yrittivät usein estää yhtyeen esiintymisiä ja muun muassa valtion hallussa olleet tiedotusvälineet eivät julkaisseet mainoksia sen konserteista. Vuonna 1987 Volgogradissa puhkesi Kruizin esiintymisen jälkeen mellakoita.

Kansainvälinen läpimurto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1980-luvun jälkipuoliskolla yhtye tuli tunnetuksi myös Länsi-Euroopassa. Vuonna 1988 Kruiz soitti Moskovassa saksalaisen Scorpionsin lämmittelijänä ja herätti myöhemmin länsimaisten managerien kiinnostuksen. Samana vuonna Kruiz solmi levytyssopimuksen yhdysvaltalaisen Warnerin kanssa ja levytti Länsi-Saksassa vanhoja kappaleitaan englanniksi. Ne julkaistiin albumilla Kruiz. Kappaleesta ”In Flames” tehty musiikkivideo sai paljon näkyvyyttä erityisesti Kanadassa. Seuraavana vuonna yhtye teki Euroopan-kiertueen esiintyen muun muassa Englannissa, Alankomaissa, Saksassa, Espanjassa, Italiassa ja Bulgariassa. Suomessa yhtye oli soittanut Turun Ruisrockissa jo vuonna 1988.

Hajoaminen ja 2000-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marraskuussa 1989 Kruiz palasi studioon äänittämään uutta Culture Shock -nimistä albumia. Yhtyeen sisäisten ristiriitojen vuoksi sitä ei kuitenkaan saatu valmiiksi. Sergei Efimovin palattua Neuvostoliittoon albumia yritettiin viimeistellä myös tuolloin Running Wild -yhtyeessä soittaneen rumpali Iain Finlayn kanssa. Lopulta yhtye hajosi vuonna 1990 ja sen jäsenet tekivät omia projektejaan. Valeri Gaina muun muassa vaikutti pitkään Los Angelesissa. Vuonna 2002 Kruiz aktivoitui uudelleen ja julkaisi saksalaisella levy-yhtiöllä viiden kappaleen EP:n, joka sisälsi uusia versioita vuoden 1986 Kruiz-1-albumin kappaleista.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelo sisältää Melodijan ja Warner Brothersin julkaisemat albumit. Yhtyeeltä on ilmestynyt myös lukuisia muita studio- ja kokoelmalevyjä sekä kasettialbumeja. Niitä on julkaistu omakustanteina, ja niitä ovat julkaisseet myös eri levy-yhtiöt.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]