Kretinismi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kretinismi on kehityshäiriö, jossa ihminen jää lyhytkasvuiseksi ja vajaaälyiseksi. Kretinismin aiheuttaa se että kilpirauhanen ei tuota riittävästi tyroksiinihormonia, henkilö kärsii siis kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Kretinismistä kärsivää ihmistä kutsutaan kretiiniksi. Kretinismi on kehitysvammaisuuden aiheuttaja.

Kretiinejä syntyy pääasiassa kehitysmaissa, missä ravinto on yksipuolista ja kivennäisaineista, etenkin jodista, on puutetta. Usein jo pelkästään se, että lapsen synnyttävä äiti kärsii jodin puutteesta, aiheuttaa kretinismiä. Kymmenien miljoonien lasten kehitys on enemmän tai vähemmän häiriintynyt jodin puutteen vuoksi.[1] Kretinismiä kehitysmaissa voitaisiin vähentää lisäämällä ruokasuolaan jodia.[2]

Aivolisäkeperäinen kretinismi on harvinainen perinnöllinen kretinismin muoto, missä lyhytkasvuisuus ja kehitysvammaisuus aiheutuu tyreotropiinin puutteesta.

Suomessa kaikki vastasyntyneet tutkitaan kretinismin varalta seulomalla järjestelmällisesti vastasyntyneiden kilpirauhasarvot.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Challenge Unicef. Viitattu 26.8.2013.
  2. Iodine illness afflicts millions in China: Cretinism is its worst manifestation. Independent. Viitattu 26.8.2013.
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.