Kreikanpihta

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kreikanpihta
Abies cephalonica - twigs.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Elinvoimainen [1]
Elinvoimainen
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset, Eucarya
Kunta: Kasvit, Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Havupuut Pinophytina
Luokka: Havupuut Pinopsida
Lahko: Pinales
Heimo: Mäntykasvit Pinaceae
Suku: Pihdat Abies
Laji: cephalonica
Kaksiosainen nimi
Abies cephalonica
Loud.
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Kreikanpihta Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kreikanpihta Commonsissa

Kreikanpihta (Abies cephalonica) on Kreikan vuoristoissa, etenkin Peloponnesoksen ja Kefalonian alueilla, luonnonvaraisena kasvava pihtalaji. Se on ikivihreä havupuu, joka kasvaa noin 25-35 metriä korkeaksi. Rungon halkaisija on noin metri. Se viihtyy 900-1700 metrin korkeudessa vuoristoissa, joissa sademäärä ylittää 1000 millimetriä.

Kreikanpihdan kiiltävät, tummanvihreät lehdet ovat neulasmaisia, 1,5-3 senttimetriä pitkiä ja 2 mm leveitä. Nuorten puiden lehdet ovat teräväkärkisempiä kuin vanhojen. Kypsyttyään hajoavat kävyt ovat 10-20 cm pitkiä ja noin 4 cm leveitä. Joka kävyssä on 150-200 suomua, joissa jokaisessa on kaksi siivekästä siementä.[2]


Kreikanpihta oli aiemmin tärkeää rakennuspuuna, mutta nykyisin se on liian harvinainen rakennuskäyttöön. Sitä kasvatetaan koristepuuna puistoissa ja puutarhoissa, mutta se kärsii usein vaurioita paikoissa, joissa pakkaset jatkuvat pitkään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Abies cephalonica IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, www.iucnredlist.org. (englanniksi)
  2. Rogers Trees and Shrubs