Kraft durch Freude

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Voimaa ilosta
Kraft durch Freude
Perustettu 27. marraskuuta 1933
Lakkautettu 10. lokakuuta 1945
Tyyppi virkistystoiminta
Kotipaikka  Saksa
Viralliset kielet saksa
Kattojärjestö Saksan kansallissosialistinen työväenpuolue
"Kraft durch Freude"-tanssiesitysharjoitukset vuonna 1933

Kraft durch Freude (lyhennettynä KdF, suom. Voimaa ilosta), oli natsi-Saksan aikainen järjestö, jonka tehtävänä oli Kolmannen valtakunnan työläisten virkistystoiminnan järjestäminen. KdF oli osa suurempaa Saksan Työväenjärjestöä, Deutsche Arbeitsfrontia (DAF). Järjestön perustana oli ajatus siitä, että vapaa-ajallaan hyvin levännyt ja virkistynyt työläinen työskentelisi tehokkaammin työhön palattuaan. Järjestön näkyvää toimintaa ennen toista maailmansotaa oli konserttien, retkien ja risteilyjen tarjoaminen työväestölle. Järjestön rakentama valtava lomakeskus saatiin osittain valmiiksi juuri ennen sotaa vuonna 1939. Tiukasti varjeltu salaisuus sotaa edeltävinä vuosina oli tämän järjestön sekaantuminen rodunjalostukseen tähdänneeseen sairaiden ja vammaisina syntyneiden lasten tuhoamiseen. Tämä toiminta laajeni aikuisväestöön sodan aikana Saksassa.

KdF ja kansanauto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Volkswagen Kupla

Vuonna 1934 Adolf Hitlerin aloitteesta Ferdinand Porsche ja Saksan Autoteollisuusliitto solmivat sopimuksen ”kansanauton” kehittämisestä. Kolme vuotta myöhemmin valmistui ensimmäinen mallisarja VW 30. Valtiojohtoisella KdF-järjestöllä oli oma osuutensa tässä hankkeessa, sillä se pani alulle KdF-Wagenin tuotannon ja rakensi tehtaat ja asunnot tehdastyöntekijöille nykyiseen Wolfsburgin kaupunkiin, joka oli alkuperäiseltä nimeltään Stadt des KdF-Wagens bei Fallersleben. KdF organisoi erityisen säästämisohjelman ja tarjosi näin tavallisille työläisille mahdollisuuden hankkia oma auto. Yhtään ”kansanautoa” ei lopulta kuitenkaan saatu hankittua. Pian alkanut toinen maailmansota hautasi aikeet, kun KdF-Wagenin tehdas alkoi tuottaa sotavarusteita.

Pääartikkeli: Prora
KdF:n rakentama merenrantalomakeskus Seebad Prora Rügenissä

Prora oli KdF:n vuosina 1936–1939 toteuttama kylpylä Rügeniin, Itämeren rannalle. Tämän valtavan rakennuskompleksin kokonaispituudeksi tuli noin 4,5 kilometriä sen myötäillessä merenrantaa noin 150 metrin etäisyydellä. Rakennuskompleksi käsitti kahdeksan yhdenmukaista osaa jotka tarjosivat tilat yhteensä 20 000 lomailijalle. Kaikista huoneista oli näkymä merelle ja ne olivat mitoiltaan 5 × 2,5 metriä käsittäen kaksi vuodetta, vaatekaapin ja pesualtaan. Kylpyhuoneet olivat yhteiset. Rakennuksen suunnitteli Clemens Klotz (1886-1969) ja sen suunnitelma voitti arkkitehtuurin Grand Prix -palkinnon Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1937. Rakennustyöt keskeytyivät vuonna 1939 toisen maailmansodan syttymisen vuoksi ja suunnitellut uima-altaat, juhlasali ja laivalaiturit jäivät toteuttamatta. Kylpylänä rakennus ei koskaan lopulta toiminut vaan siihen majoitettiin Hampurin ilmapommituksia paenneita asukkaita. Toisen maailmansodan loppuvaiheessa Neuvostoliiton sotavoimat valtasivat alueen.

KdF ja Aku Ankka

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Walt Disney Company parodioi vuonna 1943 valmistuneessa piirretyssä propagandaelokuvassa Der Fuehrer’s Face Kraft durch Freude -järjestön virkistystoimintaa. Siinä Aku Ankka on joutunut natsien sotatarviketeollisuuden palvelukseen, joka ”palkitsee” ahkeran työntekijän virkistävällä lomalla vuoristoon, todellisuudessa tämä loma on toteutettu taakse viritetyn kankaalle maalatun alppimaiseman avulla.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]