Koprofagia

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Koprofagia (kreik. κόπρος 'uloste' + φαγεῖν 'syödä') eli skatofagia tarkoittaa ulosteen syömistä. Kyseessä on lähes yksinomaan eläinmaailman ilmiö.lähde?

Koprofagiaa esiintyy lemmikkieläimillä, kuten koirilla. Ilmiö voi niillä johtua lukuisista ruokahaluun vaikuttavista sairauksista tai jonkin vitamiinin puutoksesta.[1] Koiranpentujen tiedetään syöneen sekä omia että toisten ulosteita.[2] Usein ulosteen syöminen on kuitenkin vain eläimen käyttäytymiseen liittyvä tapa tai tottumus, joka tavallisesti katoaa sen ikääntyessä.[3]

Muihin eläimiin, joiden tiedetään harjoittaneen koprofagiaa, kuuluvat mm. puoliapinat, marmosetit, hevonen, marsu, chinchilla, majava ja päästäinen.[4] Jyrsijöillä koprofagia on täysin tavallista: esimerkiksi rotat syövät noin 50–60 % ulosteistaan uudelleen. Ulosteiden syömättä jättäminen saattaa näillä eläimillä aiheuttaa jopa puutosten oireita, kuten heikentynyttä kasvua. Varsinkin kuivissa ympäristöissä, kuten aavikoilla, elävät eläimet saattavat juoda virtsansa uudelleen ehkäistäkseen nestehukan syntymistä.

Gorillojen tiedetään toisinaan syövän ulosteita sekä luonnossa että vielä useammin eläintarhoissa.[5]

Koprofagiaa ei tavallisesti esiinny ihmisillä. Yleensä se leimataan puhtaasti koprofiliaan liittyväksi ilmiöksi. Joskus koprofagiaa liittyy myös skitsofreniaan,[6] vaikkakin tämä on erittäin harvinaista. Koprofagia voi liittyä pica-oireyhtymään, joka aikuisilla luokitellaan syömishäiriöihin kuuluvaksi mielenterveysongelmaksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.