Konrad Hollo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Konrad Nikolai Hollo (12. marraskuuta 1892, Yläne5. elokuuta 1974, Hyrynsalmi) oli suomalainen Kainuussa elänyt valokuvaaja ja helmenpyytäjä joka tunnetaan Suomen arvokkaimman jokihelmisimpukan eli raakun helmen löytäjänä.

Satakunnassa syntynyt Hollo saapui Kainuuseen 1920-luvun alussa ja asettui asumaan vuokralaisena Paltamon Mieslahden kylään Mikkolan taloon. Hän työskenteli valokuvaajana, helmenpyytäjänä ja harrasti myös metsästystä ja kalastusta. Hollo toimi myös välittäjänä ostaen helmiä kainuulaisilta pyytäjiltä ja myyden ne helsinkiläisiin jalokivi- ja kultasepänliikkeisiin tai suoraan yksityishenkilöille. Hollo itse harjoitti helmenpyyntiä Hyrynsalmen Emäjoella ja Seitenoikeankoskella sekä Taivalkosken Korvuanjoella. Hollon kainuulaisia tuttavia olivat muun muassa kirjailija Ilmari Kianto, professori Jaakko Keränen ja taiteilija-metsänhoitaja Einar Reuter.

Kevätkesällä 1925 Hollo löysi Taivalkosken Korvuanjoesta Suomen tiettävästi arvokkaimman tunnetun jokihelmisimpukan helmen jonka läpimitta oli 10,5 millimetriä ja paino 36,6 graania. Hollo myi helmen 18 000 markalla eräälle helsinkiläisrouvalle ja osti rahoilla Alatalo-nimisen talon Mieslahdesta. Hän myi kuitenkin talon ja jatkoi vuokralla asumista Mieslahden taloissa aina siihen saakka kunnes hän muutti Hyrynsalmelle 1959 mentyään samana vuonna naimisiin hyrynsalmelaisen Maria Elviira Kemppaisen o.s. Pellikaisen kanssa.

Hollon valokuvakokoelma lahjoitettiin Kainuun museolle ja hänen kuviaan on myös yksityisten kainuulaisten hallussa. Hollon löytämän helmen arvo olisi nykyään noin 100 000 euroa ja helmen uskotaan nykyisin olevan Englannin tai Ruotsin kruununjalokivien joukossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]