Kolpene (Rovaniemi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kolpene on lähiö Rovaniemellä. Se sijaitsee osittain kivikautisten asuinsijojen päällä Rovaniemen kirkosta itäkaakkoon. Viiden kilometrin mittaiselle Kolpeneenharjulle johtava Kolpeneentie kulkee alkumatkan Keinuvuopajan ja Salmijärven välistä harjua myötäillen. Kolpeneen asukasluku oli vuoden 2014 lopussa 344.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rovaniemen varhaisimman kivikauden asutuksen on arvioitu ajoittuvan vuosiin 8000–7000 eaa. Joidenkin arvioiden mukaan Salmijärven rannalla lähellä nykyistä uimapaikkaa on sijainnut menoliittisen ja neoliittisen aikakauden taitekohdan vuosien 6000–5000 eaa. kivikauden asutusta. Arvellaan, että asuinpaikat on valittu paitsi kalanpyyntimahdollisuuksien vuoksi, myös Kolpeneenharjun suojaisan etelärinteen takia, jossa läheinen Ounasvaara heikensi pohjoistuulien purevuutta. On oletettu, että Kolpeneella on asuttu talvellakin ja että asutusta on ollut useissa paikoissa.

Vaatimatonta asutusta oli Kolpeneella edelleen ennen toista maailmansotaa. Saksalaiset joukot sytyttivät Pöyliövaaran hyppyrimäen räjäyttämisen jälkeen 9. lokakuuta 1944 Kolpeneenperän Salmijärven rantamain kymmenestä talosta kuusi palamaan.

Kolpeneeseen rakennetaan omakotitaloja edelleen, ja se on paikallisbussireittien varressa. Kolpeneenharjun asumattomassa päässä sijaitsee Rovaniemen kaupungin pohjavettä käyttävä vedenottamo, joka valmistui vuonna 1959. Vuonna 1965 sinne rakennettiin vedenkäsittelylaitos. Kolpene on nykyisin osa Ounasmetsän asuinaluetta ja siellä sijaitsee Lapin keskussairaala (LKS) ja k-lähikauppa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Toimintaympäristön tilastot 25.2.2016. Rovaniemen kaupunki. Viitattu 2.7.2016.