Sonka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sonka on kylä Rovaniemen kunnassa. Sonka sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Rovaniemen keskustasta Pellon suuntaan kantatie 83:n varrella.

Maisemallisesti kylässä on rantoja ja jääkauden jälkeisiä kivirakkoja, joista tunnetuin on Möötikkärakka, entinen Juhannuskallio.

Väestörekisterin mukaan vuonna 2011 Songan asukasluku oli 246. Kylän asukasluku on hieman noussut kylään muuttaneiden lapsiperheiden myötä.[1] Nykyisin asukkaista kouluikäisiä on noin 10%, työikäisiä noin 50% ja eläkeläisiä noin 40%.lähde? Vapaa-ajan asutusta on alueella runsaasti, joten asukasmäärä kaksinkertaistuu kesäkuukausina.[1]

Työpaikkoja tarjoavat Palosalmen Metsätyömieskoti, Lomakoti Seitaranta ja osa-aikaisesti kylän yrittäjät. Pääosin työikäinen väestö käy työssä Rovaniemellä ja muulla lähiseudulla. Lähin koulu on Sinetässä, kuten myös kauppa sekä posti. Songassa toimii myös kyläyhdistys.

Vapaa-ajanviettomahdollisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kylässä on valaistu pururata, jonne tehdään talvisin hiihtolatu. Kylätalon vierestä löytyy urheilukenttä, joka talvisin palvelee jääpelejä harrastavia. Songan luonto tarjoaa mahdollisuudet retkeilyyn, marjastukseen ja kalastukseen järvi- ja vaaramaisemissa. Sonkajärven Oitolan rannasta löytyy kunnallinen veneenlaskupaikka, kota ja laavu tulisijoineen. Sonkaan on hyvät yhteydet virallisia moottorikelkkareittejä pitkin.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Tervetuloa Sonkaan Sonka.fi. Songan kyläyhdistys. Viitattu 12.11.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.