Kivitaipale

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kivitaipale on noin 350 asukkaan kylä Rovaniemen kaupungin eteläosassa, Lapin maakunnassa. Kylä sijaitsee kantatien 78 varrella noin 25 kilometrin päässä Rovaniemen keskustasta eteläkaakkoon, Ranuan suuntaan.

Kylä sijaitsee Vähäjoen vesistöalueen varrella vaarajonojen välisessä laaksossa. Noin kymmenen kilometrin päässä kylän eteläpuolella sijaitsee liki sadan kilometrin mittainen vaarajono, Kivalot.

Kivitaipaleen kylällä toimii Kivitaipaleen ala-asteen koulu, jonne oppilaita kuljetetaan myös lähikylistä Välijoelta ja Narkauksesta. Ala-asteen yhteydessä on myös Rovaniemen seurakunnan tiloja ja samassa pihapiirissä kylän keskustassa sijaitsevat myös Kivitaipaleen vpk:n tilat.

Kivitaipaleen nuorisoseuran (KiNu) 50-luvulla rakennettu ja 70- ja 80-luvuilla saneerattu ja laajennettu seurantalo sijaitsee etelämpänä kylältä vanhan kantatien varressa hieman nykyiseltä kantatieltä syrjässä. Nuorisoseuran toiminta on nykyisellään pienimuotoista. Vielä 80-luvulla toiminta oli vireää ja seura järjesti useita tanssi- ja discoiltoja, myös pelitoiminta oli vireää. Nuorisoseuran talon lähistöllä sijaitsee metsästysseura Kivitaipaleen erän maja.

Parhaimmillaan kylän palvelut olivat 1980-luvulla, silloin kivitaipaleen kylässä toimi kaksi kauppaa ja baari sekä polttonesteen jakeluasema. Vimeisin kyläkauppa on lopettanut toimintansa vuonna 2006, baari joitakin vuosia aikaisemmin. Kivitaipaleessa toimii edelleenkin useita yrityksiä, mm. kotileipomo, maanrakennus- ja saneerausalan yrityksiä ja pienimuotoista majoitustoimintaa.

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.