Koloboa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Koloboa
Uhanalaisuusluokitus

Hävinnyt [1]

Hävinnyt

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Lahko: Suomumatelijat Squamata
Alalahko: Käärmeet Serpentes
Osalahko: Alethinophidia
Heimo: Mauritiuksenboat Bolyeridae
Suku: Bolyeria
Gray, 1842
Laji: multocarinata
Kaksiosainen nimi

Bolyeria multocarinata
(Boie, 1827)

Katso myös

  Koloboa Wikispeciesissä
  Koloboa Commonsissa

Koloboa eli roundsaarenboa (Bolyeria multocarinata) on mahdollisesti sukupuuttoon kuollut käärmelaji, joka eli Mauritiuksella ja siitä koilliseen sijaitsevalla Round Islandilla.

Kooltaan koloboa oli 1–1,5-metrinen. Laji eli nimensä mukaan maakoloissa ja etsi saaliinsa maasta, karikkeen ja aluskasvillisuuden joukosta. Sen elinympäristöjä olivat harva metsä ja palmusavanni. Koloboa söi pieniä eläimiä, etenkin liskoja, lintuja ja saarille tuotuja jyrsijöitä. Koloboa hävisi Mauritiukselta 1800-luvun puolivälissä elinalueiden katoamisen, pyynnin ja tulokaslajien takia. Pisimpään laji säilyi Round Islandilla, josta on toistaiseksi tehty vain kymmenkunta löytöä. Löytöjen vähäisyyden takia koloboan elintavat ovat muuten hämärän peitossa. Koloboan kohtaloksi koituivat saarelle tuodut rotat, siat ja vuohet, jotka ovat ylilaiduntaneet saarta ja syöneet myös koloboayksilöitä. Toistaiseksi viimeinen havainto lajista on vuodelta 1975.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Koivisto, I., Terhivuo, J., Pakarinen, R. & Paalosmaa, H.: Maailman uhanalaiset eläimet - Osa 5: Matelijat, sammakkoeläimet, linnut. Weilin + Göös, 1993. ISBN 951-35-4690-X.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Madagascar Reptile & Amphibian Specialist Group: Bolyeria multocarinata IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 1996. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 22.6.2014. (englanniksi)
Tämä matelijoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.