Kolau Nadiradze

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kolau Nadiradze (georg. კოლაუ ნადირაძე, K'olau Nadiradze, 1895–1991) oli georgialainen runoilija ja georgialaisen symbolismin viimeinen edustaja.

Nadiradze syntyi ja sai koulutuksensa Kutaisissa, Georgiassa (joka kuului silloin Venäjän keisarikuntaan), ja opiskeli lakia Moskovan yliopistossa vuosina 1912–1916. Palattuaan Georgiaan hänen ensimmäiset säkeensä julkaistiin vuonna 1916 georgialaisessa symbolistilehdessä Tsisperi qantsebi ("Siniset sarvet"). Runo Otsneba Sakartveloze (georg. ოცნება საქართველოზე, "unelma Georgiasta") merkitsi hänet yhdeksi sukupolvensa lupaavista runoilijoista. Hän tuli nopeasti modernismin, erityisesti Émile Verhaerenin, vaikutuksen piiriin ja nousi yhdeksi georgialaisen Siniset sarvet -symbolistiryhmän johtohahmoista. Hänen varhaiselle runoudelleen luonteenomaista oli toivottomuus, juuri ennen maan lyhytaikaista itsenäisyyttä vuosina 1918–1921 ja puna-armeijan hyökkäystä vuonna 1921. Juuristaan huolimatta Nadiradzen kyky välttää selkeitä poliittisia teemoja salli hänen mukautua kommunismin ideologisiin vaatimuksiin vähemmän traumaattisesti kuin muiden Sinisten sarvien jäsenten. Kuitenkin vuonna 1937 Nadiradze pelastui Stalinin vainoilta vain sattumalta: Nadiradze pidätettiin yhdessä symbolistikollegansa Sergo Kldiašvilin kanssa, mutta heidän NKVD:n kuulustelijansa joutui itsekin pidätetyksi ja heitä koskevat tiedot hukkuivat.

Neuvostoliiton aikana Nadiradze kirjoitti pääasiassa isänmaallista runoutta ja proosaa, kääntäen Puškinin, Buninin, Balmontin, Blokin, Verlainen ja Isaakianin tuotantoa. Perestroikan vuosina jo 90-vuotiaaksi ehtinyt runoilija sai takaisin nuoruuden vapautensa ja julkaisi tuotantoa, jonka hän oli torjunut 70 vuotta aikaisemmin, huomattavimmin runon 25 tebervali (georg. 25 თებერვალი, "25. helmikuuta"), lyhyen reaktion vuoden 1921 bolševikkien vallankaappaukseen, jota hän vertasi ryhmän Juudaksia pystyttämään Golgataan.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rayfield, Donald (2000), The Literature of Georgia: A History: 2nd edition, s. 243–4. Routledge, ISBN 0-7007-1163-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]