Kolatselkä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sortavalasta Petroskoihin johtava johtava R21-tie ylittää Kolatselässä Kollasjoen.

Kolatselkä (karjalaksi Kolatselgy, ven. Колатсельга, Kolatselga) on Vieljärven maalaiskuntaan kuuluva kylä ja entinen erillinen kylähallintoalue Prääsän piirin länsiosassa Karjalan tasavallassa Venäjällä noin 100 kilometriä Prääsästä länteen Petroskoi-Värtsilä-tien (R21) varrella. Tie tunnetaan myös kansainvälisenä matkailutienä, ns. Sinisenä tienä, joka johtaa Norjasta Ruotsin ja Suomen kautta aina Puudožiin saakka.

Kylä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolatselän kylä sijaitsee Tulemajärven länsirannalla. Kolatselän kylä kuuluu nykyisin Vieljärven maalaiskuntaan, mutta vuoteen 2005 se oli Kolatselän kylähallintoalueen keskuskylä. Aikoinaan Venäjän keisarikunnassa se oli Aunuksen kuvernementtiin kuuluneen Tulemajärven kunnan keskuskylä.

Alueen elinkeinoja ovat maa- ja metsätalous sekä kaivosteollisuus. 1800-luvulla alueelle perustettiin rautavalimo, mikä edisti kylän kasvua. Tästä on jäljellä enää rauniot. Alueella on myös sotilaiden hautauspaikka.

Kylähallintoalue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2006 lakkautettu Kolatselän kylähallintoalue sijaitsi Prääsän piirin länsiosassa Pitkärannan ja Suojärven piirien rajoilla. Se rajoittui idässä Pultsoilan ja Vieljärven kylähallintoalueisiin. Alueella oli 206 asukasta (1996). Kylähallintoalueeseen kuului myös alueita entisestä Suomen Salmin kunnasta (muun muassa Käsnäselkä): Suomen ja Venäjän entinen raja kulki kylähallintoalueen läpi.

Kylähallintoalueen kyliä olivat Kolatselkä (keskuskylä), Gilkoža, Kohtuselkä, Käsnäselkä (4 asukasta vuonna 1996), Lahti, Mandera ja Palalahti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Karjalan tasavalta vuonna 1997, Yrityspalvelu Karelski. Jyväskylä 1997. ISBN 952-90-8324-6