Kokemäen ravirata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kokemäen ravirata
Rataluokitus Kesärata
Sijainti Köyliöntie 775, 32810 Peipohja
Koordinaatit 61.202209°N, 022.27257°E
Avattu 1947
Omistaja Sataravi Oy
Kilpailupäiviä 4
Kotisivu
Rataennätykset

Lämminveriset: Present S 12,5a (2009)
Suomenhevoset: Kokeva 23,2 (2010)

Kokemäen ravirata sijaitsee Köyliöntien varressa noin kahdeksan kilometrin päässä Kokemäen kaupungin keskustasta. Lähistöllä olevaan Pitkäjärven vapaa-ajankeskukseen on matkaa pari kilometriä. Kokemäen ravirata kuuluu kesäratoihin, joilla ei ole ympärivuotista kilpailutoimintaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokemäen ravirata sai alkunsa, kun Porin ravirata oli joutunut sota-aikana lopettamaan toimintansa kaupungin lentokentän laajennuksen vuoksi. Maakunnan hevosväki halusi oman raviradan ja sellainen päätettiin rakentaa Kokemäelle. Sataravi Oy perustettiin toukokuussa 1946 ja radan rakentaminen aloitettiin talkootyönä välittömästi samana kesänä. Sen tarvitsema maa-alue saatiin lahjoituksena Kokemäenkartanon omistajalta Erik E. Grönlundilta. Työ valmistui nopeasti ja avauskilpailut järjestettiin kesäkuussa 1947 yli 5 000 katsojan edessä.

Rakennukset ja valmennustallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raviradan yleisöalueella sijaitsee yhdistetty tuomaritorni- ja totomyyntirakennus, kahvilarakennus sekä noin 800-paikkainen puurakenteinen katsomo. Varikkoalueella tallirakennusten lisäksi myös kahvila. Kokemäen raviradan erikoisuutena on, että yleisöllä on mahdollisuus seurata kilpailuja myös keskikentältä. Kokemäen raviradalla pitävät valmennustallia muun muassa Meri Elomaa, Kauko Ketola sekä tunnetuimpana valmentajana Janne Ranta-Krenkku.

Kilpailutoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokemäen ravikauden huipputapahtuma on perinteiset kaksipäiväiset juhannusravit, joita on järjestetty jo 1950-luvulta lähtien. Juhannuslauantain kilpailut ovat keränneet jopa 5 000 hengen yleisömääriä. Juhannusravien lisäksi Kokemäellä on yleensä järjestetty yhdet kilpailut toukokuun alussa, sekä yhdet touko- kesäkuun vaihteessa. Vuonna 2013 Kokemäellä on neljä kilpailupäivää.[1]

Suurkilpailuja ei Kokemäellä järjestetä, mutta vuodesta 1978 lähtien on pidetty 1960-luvun menestyshevosen mukaan nimetty Vilperi-ajo. Vuodesta 2010 lähtien on lisäksi järjestetty Emil Cedercreutzin muistoajo, joka on nimetty maineikkaan kuvanveistäjän mukaan. Totoravien lisäksi Kokemäellä ajetaan vuosittain useita harjoitus- ja paikallisraveja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hyvää ravia Satakunnasta, Timo Karkku (Satakunnan alueen hevosjalostusliitto ry, 2007)