Kleomenes III

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kleomenes III (m.kreik. Κλεομένης, Kleomenēs, lat. Cleomenes; k. 219 eaa.) oli Spartan kuningas vuosina 235222 eaa. Hän kuului agiadien hallitsijasukuun, ja hänen isänsä oli kuningas Leonidas II.

Kun Kleomenes pääsi valtaan, jatkoi hän Agis IV:n aloittamia uudistuksia. Spartan sisäinen oppositio tukahdutettiin vallankaappauksella vuonna 227 eaa. Kleomenes syrjäytti hallitsijakumppaninsa Arkhidamos V:n ja asetti hänen tilalleen veljensä Eukleidaksen. Kleomenes jakoi uudelleen viljelysmaat 4000 palstaan. Maat jaettiin kansalaisten ja perioikkien kesken. Kleomenes järjesti myös uudelleen armeijan makedonialaiseen tyyliin ja kukisti Akhaian liiton johtajan Aratoksen taistelussa. Sparta sai myös rahallista avustusta Egyptin Ptolemaios III:a.

Uuden armeijansa ansiosta Kleomenes valtasi ja sai valtaansa Arkadian, Argoksen ja Korintin. Akhaian liitto kutsui nyt avuksi Makedonian kuninkaan Antigonos III Dosonin. Ptolemaios veti myös samalla pois avustuksensa. Vuosina 223 ja 224 eaa., Kleomenes kärsi tappioita vihollisiaan vastaan, ja Sparta menetti valtaamansa alueet. Hädissään Kleomenes antoi 6 000 helootin ostaa itsensä vapaaksi ja käytti rahat pestatakseen palkkasotilaita. Vuonna 222 eaa. Kleomenes kohtasi 28 000 miestä käsittäneen makedonialaisen armeijan Sellasian taistelussa. Kleomeneksen armeija koostui 10 000:a spartalaisesta ja palkkasotilaasta. Vaikka Kleomenes valitsikin taistelupaikan huolellisesti, ei taistelun lopputuloksesta ollut epäilystä. Plutarkhoksen mukaan taisteluun osaa ottaneista 6 000 spartalaisesta vain 200 selvisi hengissä. Taistelun jälkeen Kleomenes syrjäytettiin, ja hän kuoli maanpaossa Egyptissä vuonna 219 eaa.

Tämä antiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  Edeltäjä:
Leonidas II
Spartan kuningas
 
Seuraaja:
Agesipolis III