Kirschwasser

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pullo saksalaista Kirschwasser-viinaa

Kirschwasser tai Kirsch (saks. kirsikkavesi) on alkujaan Saksasta kotoisin oleva kirkas ja väritön kirsikkabrandy.

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirschwasser on perinteisesti valmistettu tislaamalla tummista morelli-tyyppisistä hapankirsikoista. Kirsikoiden annetaan käydä kivineen, ja lopputulos on vähäsokerinen, ei makea. Alun perin morellikirsikat ovat lähtöisin Schwarzwaldin alueelta Etelä-Saksasta, missä kirschwasserin valmistuksella on pitkät perinteet. Vastaavia kirsikkaviinoja valmistetaan myös Sveitsissä ja Itävallan alppiseuduilla sekä Alsacessa ja Franche-Comtéssa.

Kirsch on väritöntä, koska se joko käytetään nuorena tai kypsytetään saarnesta tehdyissä tynnyreissä tai saviastioissa.[1] Euroopan unioni asettaa hedelmäviinoille 37,5 % vähimmäisalkoholipitoisuuden[2], ja kirschwasserissa onkin yleensä 40–50 % alkoholia. Yhden 0,75 litran pullon valmistamiseen käytetään noin kymmenen kiloa kirsikoita.

Kirschwasser sisältää enemmän sikuna-alkoholeja ja eettereitä kuin viinat yleensä. Tämän lisäksi siinä on bentsaldehydiä ja hyvin pieni määrä vetysyanidia, jotka antavat juomalle sen luonteenomaisen maun.[3]

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirschwasser nautitaan yleensä kylmänä ja sellaisenaan. Saksankielisissä maissa sitä tarjoillaan yleensä digestiivinä, muualla myös aperitiivina.

Sitä lisätään joskus juustofondyyhyn ja käytetään jälkiruoissa, kakuissa (tunnetuimpina Schwarzwaldin kakku ja Zuger Kirschtorte) ja liköörikonvehdeissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alexis Lichine: Alexis Lichine's New Encyclopedia of Wines & Spirits, s. 277. New York: Knopf, 1974. ISBN 0394489950. (englanniksi)
  2. EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 110/2008 Euroopan unionin virallinen lehti. 2008. EU. Viitattu 16.2.2021. (suomeksi)
  3. Kirsch Encyclopedia Britannica v.1911. Viitattu 16.3.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]