Kirkonselkä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kirkonselkä
Valtio  Suomi
Sijainti Hollola
Koordinaatit 61°03′47″N, 25°26′38″E
Kirkonselkä

Kirkonselkä on Lahden Vesijärveen kuuluva selkä, jonka rannalla on Hollolan kirkonkylä. Kirkonselkä on kapean salmen muusta Vesijärvestä erottama vesialue, joka muodostuu kahdesta rehevöityneestä lahdesta, Kirkonlahdesta ja Pyhäniemenlahdesta. Kirkonselällä sijaitsee samanniminen Kutajärven Natura 2000 -alueen osa-alue (luonnonsuojelualue), joka 406 hehtaarin laajuisena on suurin tämän Natura-alueen osa-alueista. Natura-aluerajaukseen eivät kuulu lahden rannalla olevat metsät, vaan ainoastaan vesialue ja rantaluhdat.

Lajisto ja luontotyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueen linnustoa on seurattu 1970-luvulta alkaen. Vuoden 2007 pesimälintulaskennassa havaittiin 26 lintulajia, yhteensä 390 lintua. Lahdella pesivät muiden muassa härkälintu, kaulushaikara, laulujoutsen, heinätavi, ruskosuohaukka ja kurki.

Vesikasvisto on rikasta ja siihen sisältyy useita uhanalaisia lajeja. Lajistoon kuuluvat mm. karvalehti, välkevita, pitkälehtivita, poimuvita, sarjarimpi, jouhivita, hentonäkinruoho, silonäkinparta ja notkeanäkinruoho.

Kirkonlahden kasvillisuustyyppejä ovat avoluhdat (saraluhdat, ruoholuhdat ja korteluhdat; yhteensä 3,1 hehtaaria), puustoiset luhdat (pajuluhta, hieskoivuluhta, 3,6 ha), ruokoluhdat (järviruokoluhta ja leveäosmankäämiluhta; 14 ha). Edelleen ruovikot (28 ha), osmankäämiköt (0,1 ha), kortteikot (3,6 ha), kaislikot (4,4 ha), kelluslehtikasvustot (17,6 ha), uposkasvillisuus (7,8 ha) ja pohjalehtikasvillisuus (0,2 ha). Pohjalehtiskuviossa hiekkapohjalla kasvaa mm. lahnaruohoja, raania, nuottaruohoa, ruskoärviää ja rantaluikkaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]