Pitkälehtivita

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pitkälehtivita
Potamogeton praelongus.jpeg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Alismatales
Heimo: Vitakasvit Potamogetonaceae
Suku: Vidat Potamogeton
Laji: praelongus
Kaksiosainen nimi

Potamogeton praelongus
Wulfen

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Pitkälehtivita Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Pitkälehtivita Commonsissa

Pitkälehtivita (Potamogeton praelongus) on vitakasvien (Potamogetonaceae) heimoon, vitojen (Potamogeton) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on suurikokoinen ja vankkarakenteinen vesikasvi, joka kasvaa kokonaan vedenpinnan alapuolella. Pitkälehtivita on tunnistettavissa pitkien ja leveiden sekä puolittain sepivien lehtiensä perusteella. Pitkälehtivita voi kuitenkin risteytyä useiden muiden lajien kanssa. Risteymiä tunnetaan poimuvidan (Potamogeton crispus), heinävidan (Potamogeton gramineus), ahvenvidan (Potamogeton perfoliatus) ja välkevidan (Potamogeton lucens) kanssa. Risteymät ovat yleensä vaikeasti tunnistettavia.[2]

Pitkälehtividan kukintotähkä

Pitkälehtividan varsi on poikkileikkaukseltaan pyöreä ja voi kasvaa kaksimetriseksi asti. Kaikki pitkälehticidan lehdet ovat keskenään samannäköisiä uposlehtiä, eikä sillä ole lainkaan erillisiä kelluslehtiä. Lehdet ovat ruodittomia ja tyviltään puoliksi sepiviä. Lehtilavat ovat tummanvihreitä ja suuria, usein noin 20 cm pitkiä ja muutaman senttimetrin levyisiä. Pitkälehtividan kukintona on noin parikymmentä senttimetriä pitkän varren päässä oleva noin 5 cm pitkä tähkä. Pitkälehtividan hedelmät ovat voimakkaasti köliselkäisiä.[2]

Pitkälehtivita kasvaa runsasravinteisissa, mutta kirkasvetisissä järvissä ja usein melko syvällä[2]. Suomessa pitkälehtivitaa tavataan siellä täällä ympäri maata Ahvenanmaalta ja etelärannikolta aina Enontekiölle ja Utsjoelle asti[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lansdown, R.V.: Potamogeton praelongus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2018-1. 2014. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 5.10.2018. (englanniksi)
  2. a b c Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Långnate (Potamogeton praelongus) Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 5.10.2018. (ruotsiksi)
  3. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2017: Pitkälehtivita (Potamogeton praelongus) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 5.10.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]