Kilpeenjoki (joki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kilpeenjoki
Петровка
Laskupaikka Suomenlahti
Maat Venäjä, Suomi

Kilpeenjoki (Venäjän puolella vuodesta 1948 ven. Петро́вка, Petrovka) on joki Venäjällä ja Suomessa. Joen vesistöalue sijaitsee pääosin Venäjällä Viipurin piirin alueella, mutta latvaosa ulottuu Suomessa Lappeenrannan alueelle. Vesistöalue on Juustilanjoen vesistön ja Saimaan kanavan itäpuolella.

Kilpeenjoen vesistön latvahaarat ovat Lappeenrannassa Konnun kylän seudulla Nuijamaanjärven itäpuolella. Vesistön suurin järvi Suomen puolella on Myräjärvi. Alajuoksulla jokeen virtaavat lännestä Mustajärven ja idästä Ihantalanjärven vedet. Kilpeenjoki laskee Ventelänselän pohjukkaan, josta on vesiyhteys edelleen Juustilanselkään ja nykyistä Saimaan kanavaa pitkin Viipurinlahden Suomenvedenpohjaan. Venäjän puolella joki virtaa entisten Nuijamaan ja Viipurin maalaiskunnan alueella. Joen varrella sijaitsivat Pihkalanjärven, Pihkalan, Terävälän, Kilpeenjoen ja Yliveden kylät.

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.