Kiertokaari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kiertokaari Oy
Tunnuslause Kestävän kiertotalouden edistäjä
Yritysmuoto Osakeyhtiö
Avainhenkilöt Markku Illikainen
Kotipaikka Oulu, Suomi
Toiminta-alue Oulun seutu
Toimiala Jätehuolto
Liikevaihto 15,3 milj. 2018
Liikevoitto 0,14 milj. 2018
Henkilöstö 26 (2018)
Omistaja Oulun kaupunki, Hailuoto, Ii, Kempele, Lumijoki, Pudasjärvi, Siikajoki ja Raahe
Kotisivu kiertokaari.fi
Lajitteluareena Lare Ruskon jätekeskuksessa.

Kiertokaari Oy (aiemmalta nimeltään Oulun Jätehuolto) osakeyhtiön osakkaita ovat Oulu, Hailuoto, Ii, Kempele, Lumijoki, Pudasjärvi, Raahe ja Siikajoki. Osakkaiden lisäksi yhtiön toimialueeseen kuuluu myös Simo. Kiertokaari vastaa omalla toimialueellaan jätteenkäsittelystä ja jäteneuvonnasta sekä edistää jätteen synnyn ehkäisyä, kierrätystä ja hyötykäyttöä. Yhtiö vastaa toimialueellaan laissa kunnan vastuulle määrättyjen jätehuoltopalvelujen järjestämisestä ja tarjoaa palveluja myös yrityssektorille.

Yhtiön nimi muuttui syyskuussa 2017 Kiertokaari Oy:ksi.[1]

Toimintojen pääpaikka sijaitsee Ruskon jätekeskuksessa Oulussa. Ruskon jätekeskuksessa on laitosmaiset jätteenkäsittelytoiminnot seka- ja rakennusjätteelle, nestemäisille jätteille, biojätteelle ja öljyisille vesille. Jätekeskuksessa on vastaanottopaikat hyötyjätteille, sähkölaitteille, vaarallisille jätteille sekä pilaantuneiden maiden kompostointipalvelut. Palvelut tuotetaan yhdessä yhteistyökumppanien kanssa.

Yhtiöllä on myös kahdeksan alueellista jätteiden vastaanottopaikkaa, joista jäte kuljetetaan Ruskon jätekeskukseen.

Toimialueen kunnissa Simon ja Pudasjärven kuntaa lukuun ottamatta on sopimusperusteinen jätteenkuljetus, eli kiinteistöt itse kilpailuttavat jätteenkuljetuksensa, ja kuljetuksia hoitavat yksityiset yritykset. Simossa ja Pudasjärvellä on kunnan kilpailuttama jätteenkuljetus.

Kiertokaari toimii osakeyhtiön hallituksen alaisuudessa ja sillä on ISO 14 001 -ympäristösertifikaatti, OHSAS 18001 -työterveys- ja turvallisuussertifikaatti sekä ISO 9001 -laatusertifikaatti.

Jätekeskus ja ympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiertokaaren toimintaa ohjaavat lainsäädäntö sekä Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen myöntämät ympäristöluvat. Kaatopaikalla syntyvä kaatopaikkakaasu sisältää lähinnä metaania sekä hiilidioksidia. Sen haitallisia vaikutuksia vähennetään kaasun talteenotolla, ja jätekeskuksessa kaatopaikkakaasua on kerätty vuodesta 1997. Kaatopaikkakaasua hyödyntävät Lindström Oy ja Oulun Keskuspesula Oy. Ylimääräinen sähkö voidaan myydä valtakunnan verkkoon.[2] Kiertokaari ryhtyy tuottamaan kaatopaikalta kerätystä kaasusta sekä biojätteiden käsittelylaitoksella syntyneestä biokaasusta liikenteen polttoainetta. Ruskon jätekeskuksen yhteyteen avattiin biokaasun tankkausasema 2017.

Jäteneuvonta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiertokaari tarjoaa jäteneuvontaa puhelimessa ja internetissä sekä käy luennoimassa jätehuollosta asiakkaiden omissa tiloissa. Vuosittain julkaistaan jäteopas [1] sekä asiakaslehti.

Materiaalikierrätys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiertokaaren alueella materiaalina hyödynnettäviä jätteitä kerätään keskitetysti taloyhtiöissä, Rinki-ekopisteillä sekä Ruskon jätekeskuksen Oivapisteellä. Jokaisessa vähintään neljän huoneiston taloyhtiössä on oltava polttokelpoisen sekajätteen lisäksi jäteastiat biojätteelle, kartongille, paperille, metallille ja lasille. Omakotitaloille suositellaan biojätteen kompostointia tai erilliskeräystä esim. kahden kiinteistön kimpassa.

Vuoden 2016 alusta Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy vastaa tuottajavastuulain mukaisesti ekopisteillä tapahtuvan pakkausjätteen eli kartongista, metallista, muovista ja lasista valmistettujen tuotepakkausjätteiden keräyksestä sekä niiden toimittamisesta hyötykäyttöön. Rinki-ekopisteisiin voi edelleen viedä myös paperia, ja paperinkeräyksestä vastaa Paperinkeräys Oy. Osalla Rinki-ekopisteistä on UFF:n vaatekeräys, ja noin 20 ekopisteellä on keräysastia muovista valmistetuille tuotepakkausjätteille. Muut muovijätteet lajitellaan edelleen polttokelpoiseen sekajätteeseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Oulun Jätehuollosta tulee Kiertokaari Oy Kaleva. 24.9.2017. Viitattu 3.10.2017.
  2. Leinonen, Anneli: Sähköä valtakunnalliseen verkkoon: Ruskossa ollaan edelläkävijöitä biokaasun hyödyntämisessä. Kaleva, 30.6.2006, s. 5. Oulu: Kaleva Kustannus Oy. Artikkelin verkkoversio Viitattu 7.6.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]