Kid Koala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eric San
Kid Koala Brisbanessa Australiassa vuonna 2009
Kid Koala Brisbanessa Australiassa vuonna 2009
Henkilötiedot
Syntynyt 1974
Vancouver
Ammatti DJ, kuvittaja, sarjakuvapiirtäjä
Muusikko
Taiteilijanimi Kid Koala
Tyylilajit turntablismi
Soittimet Levysoittimet
Yhtyeet Deltron 3030
Bullfrog
Lovage
Levy-yhtiöt Ninja Tune
Aiheesta muualla
www.kidkoala.com

Eric San (s. 1974 Vancouver)[1], taiteilijanimeltään Kid Koala on montrealilaislähtöinen, Quebecissa vaikuttava DJ ja turntablisti. Hän levyttää brittiläiselle Ninja Tune -levy-yhtiölle ja on yhtyeiden Bullfrog, vaihtoehtoisen hip-hopin superyhtyeen Deltron 3030:n sekä uusimman projektinsa The Slew jäsen. Hän on myös esiintynyt useiden artistien kanssa Amon Tobinista Preservation Hall Jazz Bandiin ja työskennellyt Lovage-yhtyeen[2], Peeping Tomin[3], Gorillazin[4] ja lukuisten muiden tahojen kanssa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

San kävi Sir Winston Churchill Secondary Schoolia Vancouverissa, mutta valmistui Thomas Sprigg Wootton High Schoolista ja jatkoi opintojaan McGill Universityssä opiskellen perusopetusta.[5] Hänet tunnetaan parhaiten arvoituksellisesta turntablism-tyylistään, jossa hän käyttää varsin epätavanomaisia sampleja. Hän on käyttänyt sampleja Jaska Jokunen -televisiosarjoista, vanhoista äänisketseistä (myös niistä jotka halventavat turntablismia), aivastavista ihmisistä ja ihmisistä lukemassa ruokalistaa kantoninkiinaksi. Keikoillaan Kid Koala pyrkii nostattamaan yleisöänsä ja häntä pidetään huumorintajuisena.

San on myös kuvittaja ja taiteilija, ja on suunnitellut itse levynkantensa. Carpal Tunnel Syndrome-levyn kansilehtenä oli hänen piirtämänsä sarjakuva-albumi. Albumin julkaisun jälkeen Kid Koala keikkaili laajalti, jolloin hän myös toimi lämmittelijänä useille hänen suosikkiyhtyeilleen, kuten Radiohead ja Björk[6][7].

Kid Koala on julkaissut myös kokopitkän sarjakuvaromaanin, Nufonia Must Fall, jonka mukana tuli hänen säveltämänsä soundtrack. Some of my Best Friends are DJs -levyn mukana tuli shakkilauta.

Tuota levyä seurasi kabareetyylinen The Short Attention Span Theatre -kiertue ympäri Pohjois-Amerikkaa Eurooppaa ja Australiaa, jonka konsertit alkoivat Kid Koalan, P-Loven ja DJ Jester the Filipino Fistn ennalta-arvaamattomalla kahdeksan DJ-pöydän setin yhtyeen kaltaisesti järjestetyllä aloitusnumerolla ja sisälsi välikeskeytyksiä, kuten bingokilpailuja. Kiertueen jälkeen Kid Koala on tehnyt dj-keikkoja ympäri Aasiaa, ja esiintynyt myös esimerkiksi Islannissa, Itä-Euroopassa, Venäjällä ja Etelä-Amerikassa työskennellen samalla uuden sarjakuva-albumin kanssa (joka esitietojen mukaan kertoo hyttysestä joka yrittää soittaa klarinettia) sekä ainutlaatuisen nukketeatteriesityksen parissa.

San popularisoi tavan soittaa levysoittimilla melodisen instrumentin tavoin, jossa pitkää yksittäistä nuottia raahataan neulan alla eri nopeuksilla tuottaen eri sävelkorkeuksia. Koska tämä metodi on epätarkka, lopputuloksena saatavat nuotit aaltoilevat ja taipuvat. Niinpä "Drunk Trumpet" -kappaleessa San käyttää tätä metodia yksittäisellä trumpettisävelellä simuloidakseen humalaista trumpetinsoittajaa, yhdistäen humalaista puhetta vahvistaakseen tätä vaikutelmaa.

San julkaisi seuraavan Kid Koala -albumin nimeltään Your Mom's Favorite DJ 25. syyskuuta 2006.

Lokakuussa 2006 San oli mennyt naimisiin ja juuri päättänyt 90 kaupungin kiertueen.

Vuonna 2008 hän toimi DJ Shadow:n ja Cut Chemistin lämmittelijänä "The Hard Sell" -kiertueella jolla hän lopetti settinsä nykyään legendaarisella miksauksella "Moon River" -klassikkokappaleesta, jossa hän luo ja muokkaa pitkän viulusoolon soittamalla lukuisia pitkiä viulunuotteja kappaleen instrumenttisektiosta eri sävelkorkeuksilla neljällä turntablella täysin livenä.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muita julkaisuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mukana levyillä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "Canadian Cyberquotes", The Ottawa Citizen, July 20, 2007, Page F9
  2. Nathaniel Merriweather Presents Lovage - Music to Make Love to Your Old Lady By Discogs.com.
  3. Peeping Tom - Peeping Tom Discogs.com.
  4. The 'real' people behind the Gorillaz project Gorillaz Unofficial.
  5. Bryant, Luke. "The new faces of music: Kid Koala's got all the technical moves but more important, he's making new music" The Vancouver Sun (British Columbia), March 20, 2004, Pg. D3
  6. "Ninjatune Artists - Kid Koala" www.ninjatune.com, accessed December 20, 2007 [1]
  7. "BBC - collective - kid koala interview" www.bbc.co.uk, accessed December 20, 2007 [2]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kid Koala.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.