Gorillaz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo yhtyeestä. Tietokonepelistä kertoo artikkeli Gorillas.
Gorillaz
Gorillaz esiintymässä Lontoossa vuonna 2010.
Gorillaz esiintymässä Lontoossa vuonna 2010.
Tiedot
Toiminnassa 1998–
Tyylilaji pop, hip hop, trip hop, rock, alternative elektroninen musiikki
Kotipaikka Essex, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta
Laulukieli englanti
Jäsenet

2D, laulu, koskettimet
Murdoc Niccals, basso
Noodle, kitara, laulu
Russel Hobbs, rummut

Entiset jäsenet

Cyborg Noodle, kitara (2010-2011)

Levy-yhtiö

EMI

Aiheesta muualla
Kotisivut

Gorillaz on brittiläinen Damon Albarnin (Blur) ja Jamie Hewlettin (Tank Girl) vuonna 1998 perustama sarjakuvahahmoista koostuva virtuaaliyhtye. Myös lukuisat vierailevat artistit ovat olleet merkittävässä roolissa Gorillazin musiikissa.

Gorillaz on projekti, jossa varsinaiset musiikintekijät toimivat taustalla. Yhtyeen näkyvän osan muodostavat neljä animaatiohahmoa: 2D, Murdoc, Noodle ja Russel.

Gorillazin musiikki yhdistelee tanssittavaan poppiin eri tyylilajeja kuten rokkia, folkkia ja rappia.

Tunnetuimpia Gorillaz-kappaleita ovat "Feel Good Inc.", "Clint Eastwood", "Dirty Harry", "Stylo", "Dare", "On Melancholy Hill", "19-2000" ja "5/4". Yhtye on päässyt Guinnessin ennätystenkirjaan kaikkien aikojen menestyneimpänä virtuaaliyhtyeenä. Sen debyyttialbumia on myyty yli 6 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti.

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 2-D (Oikealta nimeltään Stuart Tusspot, s. 23. toukokuuta 1978) on yhtyeen herkkä solisti ja kosketinsoittaja. 2-D tunnetaan myös nimillä Stu-Pot ja Stuart Pot. 2-D:n tunnistaa sinisistä hiuksistaan, ja kokonaan mustista silmistään (satunnaisesti valkoiset vuosina 2010-2011, sekä vuoden 2018 jälkeen aina valkoiset) (johtuen hyfeemasta, silmän etukammioverenvuodosta) sekä pituudestaan. Silmänsä 2-D menetti nuoruudessaan yhtyeen basistin Murdoc Niccalsin takia, ja tämä myös sai vakavan aivovamman, jonka johdosta Murdoc huolehti miehestä yhdyskuntapalveluna. (1998–)
  • Murdoc Niccals (s. 6. kesäkuuta 1966) on yhtyeen basisti. Ei ole tietoa, onko Murdoc kokonaan ihminen. On muunmuassa spekuloitu Murdocin olevan demoni . Äkkipikaisen ja aggressiivisen Murdocin tunnistaa "rähjäisestä" olemuksestaan, vihreästä ihostaan, pitkästä kielestään ja terävistä hampaistaan. Murdoc on bändin vanhin, ja toimii usein sen johtajana. (1998–)
  • Noodle (s. 31. lokakuuta 1990) on yhtyeen japanilaista alkuperää oleva kitaristi ja taustalaulaja. Nuorin jäsen, ja liittyi yhtyeeseen vain 10-vuotiaana saapuessaan yhtyeelle FedEx-laatikossa. Yhtyeen ainut naispuolinen jäsen. Katosi El Manana - musiikkivideolla neljäksi vuodeksi yhtyeestä, kunnes palasi takaisin. Laulaa kokonaan muutaman kappaleen yhtyeen tuotannosta, mm. "Dare". (1998–2006, 2010–)
  • Russel Hobbs (s. 3. kesäkuuta 1975), tunnetaan myös nimellä Russ, on yhtyeen rumpali. Hän on alun perin kotoisin Yhdysvalloista, mutta hän muutti myöhemmin Englantiin. (1998–2008, 2010–)

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Gorillazin diskografia

Studioalbumit

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Gorillaz.