Khatškar

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Khatškareita Noratuksen vanhalla hautausmaalla, Armeniassa. Vanhimmat ristikivet ovat 900-1000 -luvuilta, mutta useimmat 1400-1500 -luvuilta.

Khatškar (arm. խաչքար) eli ristikivi on Armeniassa ja armenialaisten asuttamilla alueilla tavattava, useissa erilaisissa paikoissa oleva kivi, joita on tehty keskiajalta asti. Khatškar on steela, johon on tavallisesti veistetty kasviornamentteja ja keskellä on Armenian risti.[1] Kivessä voi olla jalusta ja korniisi.

Khatškarit toimivat jumalanpalveluksen kiinnekohtana, muistokivinä ja reliikkeinä jotka ylläpitävät viestintää maallisen ja pyhän välillä. Khatškarit voivat olla noin 1,5 metriä korkeita ja niiden keskiosassa on usein ornamentaalisesti kaiverrettu risti, jonka alapuolella on auringon tai ikuisuuden kehän symboli. Kiveen voi olla kaiverrettu myös kasviornamenttiaiheita, sekä pyhimysten tai eläinten kaiverruksia.

Khatškareita on tuhottu eri aikoina. Arvioidaan, että niitä olisi Armeniassa jäljellä noin 50 000 kappaletta. Vuodesta 2010 khatškarit ovat olleet Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luettelossa.[2]

Khatškareita kaivertavat ja veistävät käsityöläiset Armeniassa tai Armenian diasporan yhteisöissä. Tekemiseen liittyvät käsityötaidot välittyvät suvuissa mestareilta oppipojille opettamalla perinteisiä menetelmiä, kuvioita, paikallisia eroja sekä yksilöllisiä improvisaatioita rohkaisten. Khatškarit tehdään tavallisesti käyttämällä paikallista kiveä, tuffia. Niitä veistetään käyttäen talttaa, stanssia, teräviä kyniä ja vasaroita. Kaiverrukset hiotaan käyttämällä hienoa hiekkaa. Pienet murtumat ja karkeat pinnat poistetaan savimuotilla tai liuskekivellä, jonka jälkeen ne maalataan.

Valmistunut khatškar nostetaan pystyyn pienen uskonnollisen seremonian kera. Khatškarin uskotaan omaavan pyhiä voimia sen siunaamisen ja voitelemisen jälkeen ja tarjoavan apua, suojelua, voittoja, pitkää elämää, muistamista ja meditaatiota sielun pelastukseksi. Yli 50 000:lla Armenian khatškarilla on jokaisessa oma kuvionsa, eikä kahta samanlaista ole.

Vanhoja khatškareita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyajan khatškareita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Khatškar.
  1. Khachkars khachkar.am. Viitattu 11.9.2016. (englanniksi)
  2. Armenian Cross Stones Unesco. Viitattu 11.9.2016. (englanniksi)