Khadar Ayderus Ahmed

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Khadar Ahmed)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Khadar Ayderus Ahmed
Henkilötiedot
Syntynyt10. tammikuuta 1981 (ikä 42)
Mogadishu, Somalia
Ohjaaja
Aktiivisena 2007–
Tunnetuimmat ohjaukset Guled & Nasra
Palkinnot

Festival Premiers Plans d'Angers, Prix Arte
2008 Kaupunkilaisia
Helsingin lyhytelokuvafestivaali, paras fiktio
2009 Kaupunkilaisia
Tampereen elokuvajuhlat, Nuorisotuomariston palkinto
2009 Kaupunkilaisia
FESPACO:n pääpalkinto Kultainen ori
2021 Guled & Nasra

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Khadar Ayderus Ahmed (10. tammikuuta 1981 Mogadishu, Somalia[1][2]) on suomalais-somalialainen elokuvakäsikirjoittaja ja elokuvaohjaaja. Hän syntyi Mogadishussa, Somaliassa ja muutti 16-vuotiaana perheensä kanssa Suomeen pakolaisena.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itseoppinut elokuvantekijä voitti lyhytelokuvan käsikirjoituskilpailun vuonna 2007 Kaupunkilaisia-käsikirjoituksellaan. Käsikirjoituksen ohjasi Juho Kuosmanen.[3] Kilpailun järjesti Suomen elokuvasäätiö ja Yle. Kaupunkilaisia näytettiin ja palkittiin monilla elokuvafestivaaleilla, kuten Locarnon kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla, jossa se voitti Leopard of Tomorrow -palkinnon. Tampereen elokuvajuhlilla elokuva sai nuorisotuomariston palkinnon.[4]

Ahmed on käsikirjoittanut Kaupunkilaisia-elokuvan lisäksi lyhytelokuvat Me ei vietetä joulua (2014) Yövaras (2017) ja The Killing of Cahceravga (2019), jonka ohjaana hän myös toimi. Hän käsikirjoitti yhdessä Samuli Valkaman kanssa vuoden 2017 pitkän elokuvan Saattokeikka,[5]jonka Valkama ohjasi.

Ahmedin käsikirjoittama ja ohjaama Guled & Nasra valmistui vuonna 2021. Se on ensimmäinen suomalainen elokuvateatterilevitykseen päätynyt elokuva, joka on kuvattu Afrikan mantereella ja puhuttu kokonaan somaliksi. Guled & Nasra tunnetaan kansainvälisessä levityksessä nimellä The Gravedigger’s Wife, ja se saa ensi-iltansa heinäkuussa Cannesin elokuvajuhlien Kriitikoiden viikolla.[6] Se on ensimmäinen pitkä suomalainen elokuva kyseisessä kilpasarjassa.[7] Lokakuussa 2021 Khadar Ahmed voitti tällä ohjauksellaan Kultaisen oriin, joka on Afrikan merkittävimpiin elokuvajuhliin lukeutuvan FESPACO:n pääpalkinto.[8]

Ahmedin kaikissa teksteissä esiintyy maahanmuuttajia, mutta siirtolaiskysymysten sijaan ne käsittelevät yleisinhimillisempiä teemoja.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsikirjoittajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjaajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]