Ketos (mytologia)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ketos
Ketos
Ketos
Ominaisuudet
Asuinpaikka Jobban kaupunki nykyisen Israelin Välimeren rannikolla
Kansanperinne
Alkuperämaa Antiikin Kreikka
Suhteet
Tutut Meren jumala Poseidon (luoja)

Ketos (m.kreik. Κῆτος, Kētos, lat. Cetus) on kreikkalaisen mytologian valtava merihirviö.[1] Yhden tarinan mukaan Perseus surmasi Ketoksen pelastaakseen Andromedan ja toisen tarinan mukaan Herakles surmasi Ketoksen pelastaakseen Hesionen.[2][3] Valaskalan (Cetus) tähdistö on nimetty Ketoksen mukaan.

Mytologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuningatar Kassiopeia kehui, että hän ja hänen tyttärensä Andromeda olivat kauniimmat kuin nereidi, joka oli raivoissaan siitä. Hän pyysi Poseidonia lähettämään merihirviö Ketoksen hyökkäämään Aithiopiaan (muinaiseen Etiopiaan). Viisas oraakkeli kehotti kuningas Kefeusta ja kuningatar Kassiopeiaa uhraamaan Andromedan Ketokselle. He sitoivat ketjulla Andromedan kallioon lähelle merta, jotta Ketos voisi syödä hänet. Löydettyään Andromedan kiinni kalliossa ja ahdingostaan oppineena Perseus onnistui tappamaan Ketoksen, kun olento nousi merestä syömään Andromedaa. Erään version mukaan Perseus upotti miekkansa Ketoksen selkään, kun taas toisen version mukaan hän käytti Medusan päätä muuttaakseen hirviön kiveksi.

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ketosta kuvattiin eri tavoin merihirviöksi tai merikäärmeeksi. Muut versiot kuvaavat Ketosta hirviöksi, jolla oli villisian tai vinttikoiran pää ja valaan tai delfiinin ruumis ja jaettu tuulettimenomainen häntä. Olentoa kuvataan usein taistelevan Perseuksen kanssa tai Nereidin vuorella, jossa hänellä ratsastetaan.[4]

Populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sinbad – seitsemän meren sankari (2003) elokuvassa eripuraisuuden jumala Eris lähettää Ketoksen hyökkäämään laivaan, jota elokuvan päähenkilö Sinbad parhaillaan ryösti. Ketoksen tehtävänä oli pudottaa Sinbad laivasta Erisin luo, jotta tämä saisi huijattua hänet tuomaan "Rauhan kirjan".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Liddell, Henry George & Scott, Robert: kh=tos κῆτος, τό A Greek-English Lexicon. 1940. Oxford: Clarendon Press / Perseus Digital Library, Tufts University. (englanniksi)
  2. Apollodoros: Bibliotheke 2.4.3 www.perseus.tufts.edu. Viitattu 8.9.2021.
  3. Apollodoros: Bibliotheke 2.5.9 www.perseus.tufts.edu. Viitattu 8.9.2021.
  4. Boardman, John: The Greeks in Asia. London: Thames & Hudson, 2015. 892891685. ISBN 978-0-500-25213-0, 0-500-25213-0.