Kassiopeia (mytologia)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Poseidon rankaisi Kassiopeiaa tämän ylimielisyydestä nostamalla hänet tähtikuvioksi taivaalle tuoliin sidottuna. Kuva on Hyginuksen teoksesta De Astronomia.

Kassiopeia (m.kreik. Κασσιόπεια) oli kreikkalaisessa mytologiassa Etiopian kuningatar ja Kefeuksen puoliso. Heillä oli tytär Andromeda.

Kassiopeia oli erittäin kaunis nainen, mutta myös ylimielinen ja pöyhkeä. Hän kerskui olevansa neireidejäkin kauniimpi, ja tästä raivostunut Poseidon päätti lähettää merihirviön piinaamaan maata rangaistukseksi. Oraakkeli oli kertonut ahdingon loppuvan, jos he uhraisivat Andromedan, kuninkaan tyttären, pedolle. Niin tämä sidottiin kahleilla kallioon pedon saaliiksi, mutta Perseus, osuessaan paikalle Pegasos-hevosellaan, surmasi pedon ja vapautti Andromedan sovittuaan ensin Kefeuksen kanssa saavansa tämän vaimokseen.[1]

Tapahtumien muistoksi jumalat nostivat koko perheen taivaalle tähtikuvioiksi; heidän joukossaan myös Kassiopeian. Rangaistukseksi ylimielisyydestään hänet istutettiin taivaalle tuoliin, joka kiertää zeniittiä siten, että puolet ajasta hän joutuu istumaan sillä ylösalaisin[2].

  1. Apollodoros, Kirjasto 2.4.3 (engl. käännös)
  2. Hyginus, Astronomica ii.10 (engl. käännös)