Keskustelu mallineesta:Valtionjohto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mallineen nimi[muokkaa wikitekstiä]

Siirretty sivulta Keskustelu käyttäjästä:Kahkonen#Jäätteenmäki
sv.wikissä on oma pääministerimalline. Voisiko sen ottaa käyttöön? Hävettää jotenkin Jäätteenmäen ja sitten tietysti myös muiden pääministereiden puolesta, jos on ollut käytössä hallitsijamalline. Katso mallinetta sv:Carl Bildtin artikkelissa. --Ulrika 25. tammikuuta 2007 kello 08.07 (UTC)
En usko, että tarvitaan. Fi-wikin malline on joustava: sitä voi käyttää mihin vain arvoon (kuningas, pressa, diktaattori). Mallineen nimi voi ehkä hämätä, vaikka jonkinlaisia hallitsijoita ne pääministeritkin ovat. Mikä olisi hyvä, kaikille päämiehille sopiva mallineen nimi? "Valtionpäämiehet"? Ei taida... "Ylimmät vallankäyttäjät" :-) Turhan hankala. En keksi. -tKahkonen 25. tammikuuta 2007 kello 08.11 (UTC)
Ei tule nyt tähän hätään mieleen muuta kuin "vallanpitäjä". Onko se liian arkinen? Valtionpäämiehessä on kaksi vikaa: mies ja se että se viittaa lähinnä presidenttiin tms. Hallitsija on erityisesti monarkiaan liittyvä käsite eikä sovi meidän demokraattiseen järjestelmäämme. Entäs "valtionjohto", joka kylläkin on enemmän kokonaisuutta kuin yksittäistä henkilöä, mutta paremman puutteessa ehkä. --Ulrika 25. tammikuuta 2007 kello 08.24 (UTC)
Voisikos harkita uuden infolaatikkomallineen luomista, vaikka "poliitikko" tai "parlamentaarikko", joka näyttäisi vielä fi-wikistä puuttuvan? en:Template:Infobox Politician (Alternative) näyttäisi täyttävän aika paljon tarpeita (liikaakin) ja tässä listassa [1] on runsaasti muitakin vaihtoehtoja. --Jaakonam 25. tammikuuta 2007 kello 11.06 (UTC)
Ymmärsin että tässä oli kyse mallineesta ylimmän päätäntävallan haltijoille, niille "hallitsijoille", ei rivipoliitikoille tai -parlamentaarikoille. Hehän haluavat erottua toisistaan? --Ulrika 25. tammikuuta 2007 kello 11.38 (UTC)
Tarkoitus on varmasti ollut erottaa ylimmät vallankäyttäjät alemmista. -tKahkonen 25. tammikuuta 2007 kello 11.55 (UTC)

Olisiko mallinteeseen mahdollista lisätä koulutusta? --Peltimikko 22. heinäkuuta 2007 kello 09.50 (UTC)

Mallineen värit.[muokkaa wikitekstiä]

Mitkä värit tuohon mallineeseen kävisi kohdan "arvo" kohdalle. Sen pitäisi olla hillitty, ei räikeä... --Tirimies 10. maaliskuuta 2008 kello 18.22 (UTC)

Minusta tuo harmaa on ihan ok. -- Jniemenmaa 11. maaliskuuta 2008 kello 14.13 (UTC)

Fonttien koko[muokkaa wikitekstiä]

Mielestäni mallinne toimisi paremmin, jos tekstit olisivat automaattisesti kokoa small. Nyt ongelman huomaa esimerkiksi artikkelissa Silvio Berlusconi, jossa puolisoiden nimet ja päivämäärät hyppäävät kahdella rivillä. --Peltimikko 15. huhtikuuta 2008 kello 09.34 (UTC)

Se riippuu omista asetuksita, minulla ei hypi. Small-tägiä pitää käyttää vain jonkin asian vähämerkityksellisyyden ilmaisemiseen. Jos tieto puolisosta on vähämerkityksellinen, ehkä se ei kuulu mallineeseen? Samulili 15. huhtikuuta 2008 kello 09.56 (UTC)
Näyttäisi paremmalta pienemmällä fontilla. --Jepse (keskustelu) 26. tammikuuta 2019 kello 20.12 (EET)

Kenelle Valtionjohto ja kenelle Poliitikko?[muokkaa wikitekstiä]

Missä kulkee rajalla kenelle tulee malline:Valtionjohto ja kenelle Malline:Poliitikko? Kumpaa menevät ulkoministeri, valtiovarainministeri, asuntoministeri jne? --Peltimikko 12. toukokuuta 2008 kello 15.17 (UTC)

Jos olen oikein ymmärtänyt niin tämä mallinetta käytetään tasavallan presidenteistä, eduskunnan puhemiehistä ja ministereistä. Muille poliitikoille lisätään Malline:Poliitikko. --MikkoK 22. heinäkuuta 2009 kello 13.19 (EEST)
Jonkun/joidenkin olisi käytävä tämän käyttökohteita läpi ja siirrettävä "rivipoliitikot" käyttämään poliitikkomallinetta. Tämän käyttökohteissa on paljon myös rajatapauksia, mutta myös selkeästi toiseen kategoriaan kuuluviakin tapauksia. Löytyykö vapaaehtoista? Varmasti paljon tulkinnanvaraisuuksia myös. Ipr1 (keskustelu) 13. syyskuuta 2018 kello 21.42 (EEST)
Tai sitten tulisi siirtää kaikki käyttämään Valtionjohtoa ja luopua Poliitikosta kokonaan. Olen aloitellut myös uuden Viranhaltijan tekemistä, jotta ei mallineen nimen puolesta tulisi sekaannuksia. --URunICon 13. syyskuuta 2018 kello 21.55 (EEST)
Eikö olisi helpompaa vaan vaihtaa tämä malline uudelle nimelle? Me vasta päästiin eroon yhdestä käyttämättömäksi ja keskeneräiseksi jääneestä poliitikkomallineesta (Malline:Henkilö/valtionjohto), joten ei kai me taas tarvita kolmatta erilaista poliitikkomallinetta?-Henswick (keskustelu) 13. syyskuuta 2018 kello 22.02 (EEST)
Tämä uusi olisi rakennettu {{infobox}}in pohjalta vastaamaan en-wikin vastaavaa, jossa on enemmän toiminnallisuutta. --URunICon 13. syyskuuta 2018 kello 22.07 (EEST)
Älä nyt taas. Minkä ihmeen takia tunget tuota samaa pohjaa joka paikkaan? Useimmat ominaisuudet on jo käytettävissä {{Tietolaatikko}}-pohjalla ja jos ei ole niin ne voidaan lisätä. Ipr1 (keskustelu) 13. syyskuuta 2018 kello 22.45 (EEST)
Koska huomattavasti paljon enemmän toiminnallisuutta kuin fi-wikin vastaavassa, josta löytyy tämän tästä ongelmia. --URunICon 13. syyskuuta 2018 kello 22.48 (EEST)
Mun mielestä tälle ei ole mitään tarvetta. Tämä tietolaatikko toimii - harhaanjohtavasta nimestään huolimatta - usein paremmin myös sellaisissa artikkeleissa, jotka käsittelevät rivipoliitikkoja. Esim. senaattori Shelbyn artikkelissa on käytetty tätä tietolaatikkoa, kun taas senaattori Menendezin artikkelissa on käytetty poliitikko-tietolaatikkoa. Shelbyn tapauksessa tietolaatikko on paljon selkeämpi ja informatiivisempi: siitä löytyvät virkojen aloitus- ja lopetuspäivät, edeltäjät ja seuraajat, vaalipiirit ja asemat, joita taas ei poliitikko-tietolaatikkoon pysty järkevästi syöttämään.-Henswick (keskustelu) 13. syyskuuta 2018 kello 21.57 (EEST)

Käyttäjä URunICon kävi vaihtamassa ensimmäisen kauden kansanedustaja Mauri Peltokangaksen kohdalla poliitikon -> valtionjohdoksi (ja prettytablen wikitableksi). Oliko näistä joku vakiintunut käytäntö jo? Sillä poliitikko-mallinetta ja prettytablea on näkynyt muuallakin. --ArcticGravyTrain (keskustelu) 20. toukokuuta 2019 kello 03.23 (EEST)

"Virassa"[muokkaa wikitekstiä]

Voidaanko ministeristä sanoa, että "virassa"? Onko ministerin toimi virka? --Urjanhai 9. tammikuuta 2010 kello 17.37 (EET)

Sisällön karsiminen[muokkaa wikitekstiä]

Aloitin keskustelua mallineen käytöstä kahvihuoneessa: Wikipedia:Kahvihuone (käytännöt)#Valtionjohto-mallineiden sisällön karsiminen. --Ryhanen 30. toukokuuta 2010 kello 11.06 (EEST)

"kansanedustajana ="[muokkaa wikitekstiä]

Mikä on "kansanedustajana = " -kentän merkitys. [Joku IP] on lisännyt mallinetta useita kappaleita ja laittanut siihen kansallisuudet. Nyt mm. Donald Rumsfeld, Vladimír Mečiar ja Radovan Karadžić linkkaavat listaan Luettelo kansanedustajista, jossa on lueteltu Suomen kansanedustajat. --Mikko Paananen 19. joulukuuta 2010 kello 23.49 (EET)

Muutin tuon maasta riippumattomaksi.--Nedergard 5. elokuuta 2011 kello 22.37 (EEST)
Väite, että "kansanedustaja" tarkoittaisi vain Suomen eduskunnan jäsentä, on omituinen eikä vastaa todellista kielenkäyttöä. Valitettavasti Wikipediakin sortuu tähän harhaan artikkelissaan kansanedustajasta. --Surfo 6. elokuuta 2011 kello 08.08 (EEST)
Kielitoimiston sanakirja ei varaa "kansanedustajaa" pelkästään Suomen käyttöön, joten omasta puolestani otsikkona voisi olla "Kansanedustaja", valitsin parlamentaarikon koska sen wikimääritelmä oli maasta riippumaton.--Nedergard 6. elokuuta 2011 kello 10.11 (EEST)
Kielitoiministon sanakirjan mukaan kansanedustaja on yksinkertaisesti "eduskunnan jäsen". Eduskunta taas on "kansaa edustaen vallankäyttöön osallistuva valtioelin, kansanedustuslaitos, parlamentti". Varmasti jossakin toisessakin maassa on eduskunta eikä valtiopäiviä, kongressia, duumaa, riigikogua, knessettiä tai landtagia. Olisiko antaa esimerkkiä? -tKahkonen 6. elokuuta 2011 kello 17.30 (EEST)

Huomioitavaa-teksti[muokkaa wikitekstiä]

Saisiko tuota tekstiä pienemmäksi Malline:Valtion tiedot -mallineen tapaan?-Henswick 13. tammikuuta 2012 kello 17.01 (EET)


Liittokansleri ja varaliittokansleri[muokkaa wikitekstiä]

Nuo kohdat voisi muuttaa kansleriksi ja varakansleriksi. Suomessa puhutaan toisinaan Saksan ja Itävallan kanslerista. Saksan valtakunnanpresidenttien, kuten Paul von Hindenburgin mallineessa on kansleri-parametri, jossa on valtakunnankanslerit. Muissakin kielissä niin kuin ruotsissakin käytetään vain kansleri-nimikettä.--82.128.221.84 19. helmikuuta 2013 kello 20.06 (EET)

Tämä keskustelu alkoi jo siitä, että joku oli muuttanut tätä mallinetta ja muutokset kumottiin kaksi kertaa, molemmilla kerroilla selityksen kera. Tämä ei tyydyttänyt käyttäjää 82.128.221.84 (luultavasti sama kuin alkuperäinen muutokset tehnyt), vaan hän kirjoitti asiasta keskustelusivulleni. Siellä olleet viestit kuuluvat mielestäni paremmin tänne, joten kopioin ne tähän alle. Oma mielipiteeni ehdotukseen on torjuva. Jos halutaan tehdä suuri muutos, voitaisiin harkita jotakin yleisempää nimitystä (hallituksen päämies tms), jonka rajaaminen olisi kuitenkin entistä vaikeampaa (esim. Yhdysvaltain presidentti on "hallituksen päämies"). Näin laajalti käytettyjen mallineiden muuttaminen on tehtävä hyvin varovaisesti. – Kiistän ehdottomasti sen käsityksen, että suomessa tai ruotsissa käytettäisiin asiatekstissä Angela Merkelistä titteliä "kansleri"/"kansler", kaikkein vähiten tietosanakirjassa. Kyllä hän on liittokansleri, förbundskansler ja saksaksi tietysti Bundeskanzlerin. --Surfo (keskustelu) 19. helmikuuta 2013 kello 21.57 (EET)
---------Kopio käyttäjän Surfo-keskustelusivulta--------------
Valtionjohto-mallineen kansleri-kohta
Hei, kumosit käyttäjän 213.216.212.15 tekemät muutokset. Mielestäni kansleri ja varakansleri-nimikkeitä voisi myös käyttää mallineessa. Vaikka suomessa kansleri ei välttämättä tarkoita hallituksen johtajaa, käytetään sitä kuitenkin toisinaan Saksan ja Itävallan hallituksen johtajista. Saksassa on ollut valtakunnan- ja liittokanslereita.--82.128.221.84 19. helmikuuta 2013 kello 16.57 (EET)
Hei, ja kiitos kommentista.
Ensiksi. Muutokset oli tehty osoitteesta 213.216.212.15, jonka tekemisten historiassa on mm. tällainen muutos: [2] . Jo se riittää tekemään koko nykyisen muutoksen niin epäilyksenalaiseksi, että sen voi heti poistaa, kun muitakin syitä on. (Ainakin tuon vanhemman muutoksen lienee tehnyt joku vinksahtanut teini jossakin oululaisessa oppilaitoksessa.)
Toiseksi. Mallineisiin tehdyt muutokset muuttavat lukemattomia sivuja, ja ne voivat aiheuttaa järkyttäviäkin virheitä jollakin sivulla, jota muutoksen tekijä ei ole tullut edes ajatelleeksi. Tässähän ei vain muutettu sanaa toiseksi samaa merkitseväksi tai korjattu kirjoitusvirhettä. Muutoksen tekijää myös jo varoitettiin, että näin suuret mallinemuutokset vaativat keskustelun, mutta hänpä teki muutoksensa uudestaan. Tässä toinen syy pyyhkiä muutokset.
Kolmanneksi. Kansleri ei tosiaankaan ole sama kuin liittokansleri tai valtakunnankansleri tai, jos otetaan esimerkiksi Suomi, oikeuskansleri. Se että englanniksi sanotaan "Chancellor of Germany" ei mitenkään vaikuta siihen, että suomeksi virka on "liittokansleri" ja saksaksi "Bundeskanzler". Ei kääntäminen ole sitä, että sanat vain korvataan toisilla vähän samannäköisillä. Pitää myös tietää, mitä sanat tarkoittavat missäkin yhteydessä. Otetaan nyt vaikkapa englannin "vice-chancellor" tai "president", jotka yliopistoista puhuttaessa on usein syytä kääntää sanalla "rehtori". Olisitko pannut "kanslerin" nimikkeen alle myös esim. "ministeripresidentin", joka on jossakin hallituksen päämiehen nimitys, vai peräti yhdistänyt sen titteliin "presidentti"?
Siis kolme hyvää syytä hylätä harkitsematon muutos. Jos olet eri mieltä, aloita keskustelu oikealla foorumilla. --Surfo (keskustelu) 19. helmikuuta 2013 kello 19.19 (EET)
---------Kommentin ja kopion lisäsi --Surfo (keskustelu) 19. helmikuuta 2013 kello 21.57 (EET)--------------
Nyky-Saksassa ja -Itävallassa on virallisesti liittokansleri. Tietääkseni muissa valtioissa ei ole tällaista käsitettä, joten "liittokansleri" pitäisi säilyttää. Muiden kielen käytännöillä ei ole merkitystä fi-wikin kannalta.--Nedergard (keskustelu) 20. helmikuuta 2013 kello 16.14 (EET)

Nyt kun on tehty sivu Luettelo Saksan kanslereista, nuo kohdat voisi muuttaa kansleri ja varakansleri -muotoon.--87.92.119.58 10. lokakuuta 2015 kello 18.19 (EEST)

Kotisivulinkkien käsittely[muokkaa wikitekstiä]

Kenttä kotisivuille käyttää yleistä tietoriviä, kun parempi olisi {{Tietolaatikko/linkki}} (helpottaa yleistä käsittelyä). Käyttökohteet pitäisi tarkistaa jotta tiedot ovat sopivassa muodossa ja päivittää kentän tyyppi. Ipr1 (keskustelu) 12. syyskuuta 2018 kello 22.14 (EEST)

Korjattu ja sivut päivitetty. Ipr1 (keskustelu) 13. syyskuuta 2018 kello 21.40 (EEST)
Tiedoksi vaikka Ipr1:lle, että kotisivulinkki, joka tulee tästä mallineesta, näyttää kummalliselta artikkelissa Mirka Soinikoski. --Pxos (keskustelu) 13. elokuuta 2019 kello 19.04 (EEST)
Joissakin artikkeleissa on käytetty {{M|URL}} -mallinetta, joka hämää käsittelyä (ei pelkkä linkki vaan muuta). Korjaus on käyttää linkkiä linkkinä ilman tuota eri mallinnetta. Edit: tuossa puuttui URLista protokolla eli ei ollut validi ja johtui siitä. Ipr1 (keskustelu) 13. elokuuta 2019 kello 19.30 (EEST)

Tehtävien järjestys[muokkaa wikitekstiä]

Onko jotain linjausta siitä, missä järjestyksessä tehtäviä esitetään? Mietin esimerkiksi Antti Rinteen ja Katri Kulmunin tapauksia, joissa nykyinen tehtävä (puolueen puheenjohtajuus) on arvolistan viimeisenä, päättyneiden tehtävien jälkeen. Näkisin järkeväksi että ensimmäisenä ovat tällä hetkellä voimassaolevat tehtävät ja sen jälkeen arvojärjestyksessä päättyneet tehtävät. --ZeiP (keskustelu) 9. kesäkuuta 2020 kello 20.38 (EEST)