Keskustelu Wikipediasta:Teemasivu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Portaali suomeksi[muokkaa wikitekstiä]

Vanhaa keskustelua nimestä

Verkosta poimittuja ehdotelmia:

  • portti, avaussivu [1]
  • palveluportti
  • palvelualusta
  • vortaali (vertikaalisesti aiheiltaan rajattu portaali)
  • linkkikokoelma.

Mielestäni voisimme aivan hyvin kehitellä myös aivan uuden sanan. Suomen kielessä on tavattoman paljon johtimia (-sto, -ke, -kko, -mo, -ne jne.), joiden avulla saadaan helposti näppäriä sanoja. --Hippophaë 9. elokuuta 2005 kello 15:37:26 (UTC)

Tämä on nyt jo ainakin kolmas paikka, jossa tästä nimestä keskustellaan. Ehkä olisi parasta keskittää keskustelu Kahvihuoneeseen. --Hasdrubal 9. elokuuta 2005 kello 15:47:35 (UTC)
Keskustelu jatkukoon täällä, koska tämä on paras paikka tälle keskustelulle. –mikko (habla) 27. elokuuta 2005 kello 08.42 (UTC)
Sopii niinkin. --Hasdrubal 27. elokuuta 2005 kello 10.12 (UTC)
Portaali on vanha suomalainen sivistyssana mikä tarkoittaa julkisen rakennuksen koristettua porttia tai pääovea. Teemasivu ei ole sama kuin portaali, portaalihan on paikka mistä aloitetaan ja edetään, teemasivu on minusta vain teemasivu eikä mikään aiheeseen tutustumisen aloituspaikka. –mikko (habla) 27. elokuuta 2005 kello 08.42 (UTC)

Onko teemasivut tarkoitus nimetä tyyliin Wikipedia:Kielitieteen teemasivu? Ohjeistuksessa on varsin ristiriitaista tietoa työn alla olevaan historian teemasivuun nähden. Tekisi mieli jo aloittaa kielitieteenkin teemasivun laadinta. --Hippophaë 18. elokuuta 2005 kello 17:10:07 (UTC)

  • Parempi olisi Wikipedia:Teemasivu/Kielitiede ja Wikipedia:Teemasivu/Historia yms. – linnea 25. elokuuta 2005 kello 20.20 (UTC)
Alisivujen käytöllä ei taideta voittaa tässä juurikaan mitään. Vai voitetaanko? Minusta nuo kauttaviivat on vähän ärsyttäviä. --Hasdrubal 25. elokuuta 2005 kello 20.24 (UTC)
Lähinnä voitetaan se, ettei aihe ole genetiivissä ja tuossa ole väliä. Ja pääsee suoralla klikkauksella pääsivulle, eli Wikipedia:Teemasivu. Genetiivi voi olla joissain aiheissa hankala, tosin ei nyt tähän aikaan tule mieleen esimerkkiä siitä. Minusta alasivut ovat selkeämpiä. Olisi tietysti hyvä saada muidenkin mielipiteitä asiasta. :) – linnea 25. elokuuta 2005 kello 20.41 (UTC)
Genetiivimuotoisista nimistä käytiin keskustelua Wikiprojektien yhteydessä. Wikipedia:Teemasivu/Aihe käytännöllä saataisiin yhtenäinen nimeämistapa, jota wikiprojektien nimeämisessäkin silloin haettiin. --Rdnk 26. elokuuta 2005 kello 13.34 (UTC)
Genetiivin käyttö on sinänsä yhtä yhtenäistä kuin kauttaviivan käyttökin. --Hippophaë 26. elokuuta 2005 kello 17.09 (UTC)
Ratkaisu nimiasiaan: enkkuwikissä on otettu käyttöön uusi nimiavaruus Portal. Tämän voisi ottaa suomenkielisessäkin käyttöön, esimerkiksi nimellä Teemasivu. Näin teemasivujen uri olisi .../wiki/Teemasivu:Historia. –mikko (habla) 27. elokuuta 2005 kello 08.11 (UTC)
Kannatetaan. Asiasta ei oo tullut muuta kommenttia, joten voisikos sille ruveta tekemään jotain, että voisi ruveta noita uusiakin sivuja perustamaan ilman hirveetä muuttorumpaa jälkeen päin. – linnea 20. marraskuuta 2005 kello 15:14:38 (UTC)
Voisi ruveta tekemään. Kuka tekisi? -Aslak 7. joulukuuta 2006 kello 21.25 (UTC)
Kannatan. Pitäisikö nimiavaruuden tehtailemisessa tehdä jotain erityistä, vai alammeko vain siirtää sivuja uudelle nimelle? –Anchjo(jutskaa) 21. tammikuuta 2007 kello 20.53 (UTC)
En osaa sanoa. Tiedustelin asiaa joskus irkissä ja sain sen käsityksen että pitäisi, mutta en tiedä mitä. -Aslak 21. tammikuuta 2007 kello 20.57 (UTC)
Näemmä pitäisi esittää toivomus Bugzillaan (esimerkki). Vieläkö pitäisi keskustella Kahvihuoneessa ettei taas aleta valittaa jälkeen päin? –Anchjo(jutskaa) 26. tammikuuta 2007 kello 10.37 (UTC)

Siirretty Keskustelu Wikipediasta:Etusivu --albval 18. tammikuuta 2008 kello 14.01 (UTC)

Miten ihmeessa tehdään uusi teemasivu? Tuolla ohjeistuksessa ei ollut mitään todellista tietoa, jos meinaa luoda teemasivun tyhjästä. Sinne voisi lisätä paljon kattavammin tietoa aiheesta. Mutta jos sulla on tietoa niin kirjoita ihmeessä alle. Aloittakaa ihan perus asioista, tai laittakaa linkki, missä on kattavasti tietoa. --Minä92 18. tammikuuta 2008 kello 13.54 (UTC)

Tällä hetkellä mitään parempia ohjeita ei ole kuin Wikipedia:Teemasivu, eli yleensä homma toimii kopioimalla pohja jostain valmiista teemasivusta. Olet oikeassa, että ohjetta pitäisi kehittää. Yleensä teemasivut rakennetaan laatikkopohjaisiksi siten, että kunkin laatikon sisältö haetaan omalta alasivultaan (esimerkiksi Teemasivu:Biologia/Artikkelipoiminta ja Teemasivu:Biologia/Kuvapoiminta näkyvät biologian teemasivulla). Varsinaisella teemasivulla nämä alasivut saa näkyviin tupla-aaltosulkeilla: {{Teemasivu:Biologia/Artikkelipoiminta}}. Teemasivulla laatikkorakenne on toteutettu useimmiten div-elementeillä, eli kunkin laatikon sisältö on <div> ja </div> -tagien välissä. Parametreilla voi muuttaa laatikoiden taustaväriä, leveyttä jne. Jos teemasivun haluaa tehdä sen sijaan vaikkapa taulukkopohjaiseksi, ohjeita on sivulla Wikipedia:Taulukoiden lisääminen. Mutta suosittelen, että kopioit lähdekoodin vaikkapa tuolta biologian teemasivulta ja korvaat kaikki biologia-sanat haluamallasi aiheella. Sen jälkeen teemasivulla näkyy paljon punaisia linkkejä, joista pääset luomaan varsinaista sisältöä teemasivun alasivuille. Keskeneräisen teemasivun voi merkitä työstetään -mallineella niin muut eivät tule häiritsemään, tai voit rakentaa teemasivua valmiiksi oman käyttäjäsivusi alasivulla. Toivottavasti tästä oli jotain apua. –Aslak 26. tammikuuta 2008 kello 22.50 (UTC)