Wikipedia:Kahvihuone/Vanha13

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

"Etusivuja" suomiwikiin[muokkaa wikitekstiä]

Meillekin kannattaisi tuoda samanlaisia etusivuja eli "portaaleja" (todettiin huonoksi käännökseksi) eri aihealueista kuin suurissa ja jo pienemmissäkin wikipedioissa on. Ne ovat tyylikkäitä ja auttaisivat ärsyttävään tiedon sirpaleisuuteen mm. esittämällä ohjeen aihealueen luokittelulle ja tarjoamalla lähtökohdan aihealueen artikkeleiden selaamiseen. (Huom. etusivu ei ole sama asia kuin aihealueen pääartikkeli). http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Wikiportals (ranskalaisten ja saksalaisten portaalit ovat usein englantilaisia tyylikkäämpiä) --ML 5. elokuuta 2005 kello 09:23:27 (UTC)

Juuri eilen pälkähti mieleeni sama juttu. Minusta olisi mukava olla mukana tekemässä ainakin jotain kieli/kielitiede-aiheista "etusivua", koska se toisi aihealueelle yhtenäisyyttä. Idea on mielestäni mainio. –Anchjo(jutskaa) 5. elokuuta 2005 kello 09:42:58 (UTC)
Historiaprojekti on aloittanut oman etusivunsa luonnostelun, ks. Wikipedia:WikiProjekti Historia/Historian etusivu. Myös projektiin kuulumattomat ovat luonnollisesti tervetulleita muokkaamaan, sillä jos tuo sivu saadaan jossain vaiheessa kuntoon, sitä voi käyttää mallina muidenkin aihealueiden etusivuille. Näin aihealueiden etusivuista saadaan visuaalisesti yhtenäisiä, toimivia kokonaisuuksia. Tällaisia aihekohtaisia etusivuja kannattaa mielestäni tehdä lähinnä niistä aiheista, jotka on lueteltu varsinaisen etusivun aivan yläosassa. Näin niitä tulisi yhteensä seitsemän: Historia, Kulttuuri, Media, Tekniikka, Tiede, Uskonto, Yhteiskunta. Tämän enempään meidän rajalliset resurssimme eivät ehkä oikein riitä. --Hasdrubal 5. elokuuta 2005 kello 09:55:11 (UTC)
Tuo ei vielä teknisesti noudata varsinaista portaalimallia, jota on selostettu täällä: http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiportal. Etusivujen syntyminen riippuu toki siitä, miten intoa riittää. Ei tuollaisen tekemiseen tarvita kuin yksi innokas, joten voi niitä marginaalisemmistakin aiheista tulla. Joka tapauksessa asiaa voisi mainostaa esim. kääntämällä eo. artikkelin. Koko juttu on ilmeisesti meillä täysin tuntematon, mutta aika uusihan se ilmeisesti on muuallakin. --ML 5. elokuuta 2005 kello 10:02:06 (UTC)
Varmaan kannattaisi miettiä hyvää suomennosta termille portaali vaihteeksi ennen kuin portaaleja aletaan tekemään, ettei sitten tule paha mieli. Miten olisi historian teemasivu? Entäpä historian projektisivu (tosin kysymys ei ole pelkästään WikiProjektista)? Entäpä historian keskussivu tai historiakeskus tai historiaosio tai historiaosasto? —MikkoM () 5. elokuuta 2005 kello 10:03:00 (UTC)
"Historian etusivu" on varmaan tällä erää ihan hyvä. "Portaalihan" nimenomaan ei ole WikiProjektin etusivu, vaan yleisempi, suunnattu sekä kehittäjille että käyttäjille. Jos noita "portaaleja" aletaan enemmänkin tuomaan, kannattaa ehkä miettiä sanaa tarkemmin. Portaali-sana kantaa takavuosien it-buumin negatiivista painolastia. --ML 5. elokuuta 2005 kello 10:58:06 (UTC)
Tosin "etusivu" sekoitetaan wikipedian etusivuun... Laitan alustuksen aiheesta nyt aluksi portaali-nimelle. Ei se ehkä niin huono ole ja jos on sitä voi muuttaa. --ML 5. elokuuta 2005 kello 11:24:57 (UTC)
Miten olisi ihan vain Portti Portaalin sijaan? --Ningyou 5. elokuuta 2005 kello 14:58:26 (UTC)
Tämä portti on ihan hyvä termi, ehdotin sitä jo aiemmin historiaprojektin keskustelussa. Myös teemasivu on hyvä. --Hasdrubal 5. elokuuta 2005 kello 16:19:27 (UTC)
[1] mukaan "Tiettyyn aihepiiriin keskittyvää portaalia kutsutaan teemaportaaliksi". Tässähän on nyt kyse teemaportaaleista? Mikäli portaalinimitystä halutaan käyttää kannattaisi puhua teemaportaaleista, esimerkiksi Historian teemaportaali. Minusta teemasivu on kyllä parempi nimitys. Eikö voisi puhua myös aloitussivuista tai kokoavista sivuista? -- Ism 6. elokuuta 2005 kello 02:17:34 (UTC)

Törmäsin jossain siihen portaalimalliin. Se punainen väri on turhan räikeä. Pitäisi jotenkin pystyä vaihtamaan sen portaalin väriä aiheen mukaan. :) Ja olen jo aikani näitä kaivannut tänne, mutta en ole saanut aikaiseksi luoda mitään tuollaista. – linnea 5. elokuuta 2005 kello 15:01:10 (UTC)

Laitoin perjantaina enwikin portaalimallineet Wikipedia:Portaalin alle (Wikipedia:Portaali/Aihe jne.) mutta nyt tarkemmin ajatellen en tiedä tekeekö niillä edes mitään (värinvaihto niillä kyllä onnistuu). Tuo portaalimalli ei tunnukaan olevan kauhean hyvä ainakaan meille ja portaaleja luodaan varmaan niin harvakseltaan, ettei mallilla ehkä edes tee mitään. Jos ne ovat turhia ne kannattaa poistaa ja sama pätee Wikipedia:Portaali sivuun nykymuodossaan, koska ei siihen olisi tullut muuta kuin ohje mallin käyttämiseen. --ML 8. elokuuta 2005 kello 09:19:48 (UTC)

Suomenkielinen Wikinews[muokkaa wikitekstiä]

Metassa on anomus suomenkielisen wikinewsin avaamiseksi. --iirolaiho 6. elokuuta 2005 kello 08:56:46 (UTC)

Opettivat aikoinaan, että suomalainen anoo ainoastaan armoa tahi apurahaa, muuten vain haetaan ;) (Itse asiahan on kannatettava, tietenkin)
-wm313 6. elokuuta 2005 kello 10:42:01 (UTC)
Pahoin pelkään ettei aktiivisen käyttäjäkunnan koko riitä moisen pyörittämiseen, mutta ei kai se ota jos ei annakaan.. --ML 9. elokuuta 2005 kello 09:02:04 (UTC)
Pöh. Tätäkään ei kukaan ole päivittänyt ja tiedot ovat päin persettä: Lontoon räjähdykset 2005 -Samulili 9. elokuuta 2005 kello 14:05:04 (UTC)
Niin, yleinen innostus kyseistä artikkelia kohtaan taisi kestää puolitoista vuorokautta loppuen sitten kuin seinään. Ehkä Wikinewsin tuomisen mielekkyyttä kannattaa harkita. Turhaa vähien voimien hajottamista? --ML 10. elokuuta 2005 kello 08:42:44 (UTC)

Wikipediaan tiukempi sisällönhallinta?[muokkaa wikitekstiä]

http://www.digitoday.fi/showPage.php?page_id=11&news_id=46795
http://sektori.com/uutiset/6648/wikipediaan

En henkilökohtaisesti pidä ajatuksesta. Toivottavasti tuo koskee vain en-wikiä. :( --iirolaiho 11. elokuuta 2005 kello 14:27:04 (UTC)

Olen itsekin ajatusta vastaan, koska se vaikuttaa järjettömältä ratkaisulta vandalismiongelmaan. Paljon paremmin tepsisi käyttäjätunnuksen ja kirjautumisen vaatiminen kaikilta muokkaajilta, joka edelleen sallisi kenen tahansa muokata mitä tahansa artikkelia, mutta karsisi suurimman osan vandaaleista pois liian vaivalloisena tehdä pelkästään satunnaista pilailua varten. Tai sitten lukitseminen koskisi vain pelkällä ip-osoitteella muokkaavia. Täytyy muistaa, että monet artikkelit vaativat jatkuvaa tietojen päivittämistä (asukasluvut, uudet tapahtumat), mikä ei sovi yhteen lukitsemisajatuksen kanssa. –Vzb83 11. elokuuta 2005 kello 14:36:51 (UTC)
Käyttäjätunnuksen vaatiminen tuskin ratkaisisi mitään ongelmia, on kohtuuttoman helppoa tehdä botti, joka käy luomassa uusia käyttäjätunnuksia loputtomat määrät ja töhrii sen jälkeen artikkeleita. --Joonas 11. elokuuta 2005 kello 14:43:33 (UTC)
Vaaditaan tunnuksen luojaa syöttämään turvakoodi, joka on sotkettu kuvaan. Tämä tosin vaikeuttaa tekstiselaimen käyttäjiä. Sitäpaitsi en usko keskivertovandaalin osaavan kirjoittaa minkäänlaista bottia tai muutakaan skriptiä. --iirolaiho 11. elokuuta 2005 kello 14:48:13 (UTC)
Hitaita nämä suomalaiset uutissivut... Sama oli slashdotissa/yahoossa/etc noin viikko sitten [2]. Ilmeisesti Jimboa on siteerattu väärin. Suuren johtajamme oma lausunto asiasta: [3]. Taas nähtiin miten epäluotettavia "perinteiset" tiedotuslähteet ovat. :) -- Jniemenmaa 11. elokuuta 2005 kello 15:27:35 (UTC)
Asiaan etäisesti liittyvä hassu linkki: http://uncyclopedia.org/wiki/Main_Page :) --Jannev 12. elokuuta 2005 kello 12:34:39 (UTC)
Entäs sitten näin: kaikki käyttäjät voisivat luoda ja muokata "lukitsemattomia" artikkeleita, mutta "lukittuja/valmiita" artikkeleita voisivat muokata vain esim. ylläpitäjät/valittu ryhmä ja muitten tekemät muutosehdotukset olisi ensin esiteltävä/hyväksytettävä näillä. Näin nämä ns. valmiit artikkelit säästyisivät vandalismilta, mutta voitaisiin silti päivittää mikäli joillakin ulkopuolisilla olisi uutta tietoa. --Lovemachine 12. elokuuta 2005 kello 20:13:36 (UTC)
Suositeltujen artikkelien lukitseminen tuolla tavalla voisi ehkä olla perusteltua. --Cuprum 12. elokuuta 2005 kello 20:16:38 (UTC)
Tuskin tämä mikään ongelma tulee olemaan. Vaikka ehdotus menisikin läpi, voisi joku nörtti perustaa oman palvelimen Wikipedia2:lle, jossa tuota rajoitusta ei olisi. Matikkapoika 12. elokuuta 2005 kello 20:26:31 (UTC)
Mitä tuolla suositeltujen lukitsemisella loppujen lopuksi saavutetaan? Jokunen vandaali-isku estyy ja siinä kaikki. Tappiopuolella on se, että wikipedian kiinnostavuus muokkaajan kannalta vähenee, kun artikkelit päätyvät lukituiksi tultuaan (muka) liian "hyviksi". --ML 12. elokuuta 2005 kello 20:32:22 (UTC)
Perusvandaaleista ei näytä olevan kovin paljon harmia, mutta ongelmallisempia ovat tapaukset, jotka tunkevat väkisin omia, epätieteellisiä mielipiteitään artikkeleihin eivätkä ota kuuleviin korviinsa mitään perusteluja. Tällaisissa tapauksessa artikkelien väliaikaista lukitsemista kannattaisi harjoittaa enemmänkin (esim. Suomen kuninkaat, Aude Rikas). --ML 13. elokuuta 2005 kello 09:52:52 (UTC)
Ärsyttävämpiä ovat ne henkilöt, jotka poistavat tehtyjä muutoksia ilman syytä. Kyse näistä artikkeleista oli mytologiasta ja halusin kertoa skandinavisesta ja suomalaisen mytologian yhteydestä. Ts. nm. ML haluaa kieltää tämän yhteyden. --Nimistömaakari 13. elokuuta 2005 kello 09:58:56 (UTC)
Mainstream Press Messes Up Wikipedia Story -Samulili 14. elokuuta 2005 kello 09:35:12 (UTC)

Haukkumista minulle![muokkaa wikitekstiä]

Kehtaattekin te ylläpitäjät käyttää silloin kun muutokseni ei oikein soveltunut tänne. Te kirjoitatte että "Talvikone:n (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja artikkeli palautettiin viimeisimpään käyttäjä:n tekemään versioon." En tykkää nimityksestä Talvikone:n vaan se pitää olla Talvikoneen. —Syyskone () 11. elokuuta 2005 kello 17:22:17 (UTC)

Ilmeisesti kyse on muutoksen yhteenvedosta? Tuo lisätään automaattisesti ylläpitäjän tekemään palautukseen, eikä sitä siis kirjoiteta käsin. Sitä ei siis voi muuttaa yksittäisen palautuksen ajaksi... --ZeiP 11. elokuuta 2005 kello 17:53:59 (UTC)

Vuosiluku-artikkelien aikamuodot[muokkaa wikitekstiä]

Vuosiluku-artikkeleissa näkyy olevan sekä preesens-, että imperfektimuotoja tapahtumien kohdalla. Voitaisiinko ottaa yhtenäinen kirjoitusasu näihin aikamuotoihin? Mielestäni imperfekti on hyvä muoto ei-ennustettuihin tapahtumiin, koska tapahtumat ovat jo tapahtuneet. Matikkapoika 12. elokuuta 2005 kello 13:41:59 (UTC)

Imperfekti on jossain vaiheessa vakiintunut normiksi. -Samulili 12. elokuuta 2005 kello 14:34:55 (UTC)


laryngomalacia[muokkaa wikitekstiä]

miksi en löydä suomenkielisiä sivustoja kertomaan laryngomalaciasta? kaksi lapsistani sairastaa sitä mutta tietoa ei löydy ku lääkäriltä ja haluaisin lukea siitä suomeksi ja itse...

Lienee syytä varautua melko pitkään odotukseen alan asiantuntija-artikkelin saamiseksi Wikipeadiaan suomeksi, en löytänyt en. fr. tai de. kielilläkään astikkeleitä. Googlesta saat vastauksen, mutat suurin osa englanniksi, suomeksi vain pieniä tietojyväsiä. Tauti sen verran spesifinen, että tieto kulkee vierailla kielillä ja asiantuntijoiden parissa. Alexius Manfelt 15. elokuuta 2005 kello 11:37:51 (UTC)
Tein artikkelin laryngomalasiasta netistä löytyneiden tietojen perusteella. Kuten Alexius totesi, kovin paljon parempaa ei liene odotettavissa lähiaikoina, koska se vaatisi jonkun asiantuntijan työtä. -Samulili 15. elokuuta 2005 kello 11:48:56 (UTC)
Suosittelen kirjaston lehtisalia! Suomalainen Lääkäriseura Duodecimin aikakauskirjassa oli näemmä 2003 aiheeseen liittyvä artikkeli: Laryngomalasiasta johtuva hengenahdistus neljällä kouluikäisellä lapsipotilaalla. Olavi Linna ja Kalevi Hyrynkangas. Duodecim 2003;119(5):407-410. Tuo artikkeli käsittelee harvinaisempia potilastapauksia, joissa taudin oireita on vielä kouluiässäkin, mutta siitä löytyy myös hyvä yhteenveto laryngomalasiasta ylipäänsä. Nettiversioon tarvitsee valitettavasti lisenssin, ellen ihan väärässä ole. (Ja, ehtiessäni voin laajentaa Samulilin aloittamaa artikkelia tuon jutun pohjalta.) --Lree 20. elokuuta 2005 kello 12.52 (UTC)
Teinkin laajennusta sitten saman tien, laryngomalasia ei enää ole tynkä. Insidenssistä en löytänyt helpolla tietoa, jos joku jaksaa kahlata PubMediä] tarkemmin niin olkoon niin hyvä :) -Lree 20. elokuuta 2005 kello 14.04 (UTC)

Artikkelien lukumäärä[muokkaa wikitekstiä]

Millä tavalla artikkelin määrä lasketaan? Olen ymmärtänyt, että tynkä-mallineen sisältävät artikkelit suodatetaan jollakin tavalla pois laskuista, mutta toimiiko tuo suodatin, kun tynkä-mallineita on tehty viime aikoina tavattoman paljon erilaisia? --Hippophaë 16. elokuuta 2005 kello 18:28:56 (UTC)

Tynkiä ei toki suodateta pois laskusta millään tavalla. Sen sijaan mm. käyttäjäsivuja ja uudelleenohjauksia ei lasketa artikkelimäärään. --TBone 16. elokuuta 2005 kello 18:37:46 (UTC)

Mallinne: kunta : veroäyri => kunnallisvero-%[muokkaa wikitekstiä]

Kuntascripteissä on edelleen olemassa vanha, jo poistunut Ruotsin vallan aikainen nimitys kunnallisvero-%:lle. Voisiko sen päivittää? Kuntien png-sijaintikartat ovat hyviä.