Keskustelu:Vesa-Matti Loiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Levyjen päivämäärät ovat mitä sattuu ainakin Leino-levyjen osalta, tarkasti en osaa sanoa päivämääriä enkä niitä ala etsimäänkään. Eikös ensimmäinen Leino-levy ole jo 1970-luvun lopulta, vinyylinä? Nuo päivämäärät ovat todennäköisesti CD-levyjen julkaisupäiviä. Jos löydätte levyjen kuvat, niin katsokaa miltä Loiri niissä näyttää, kuvissa ei todellakaan ole viisikymppinen Loiri.192.100.116.142 30. lokakuuta 2006 kello 10.38 (UTC)

Korjattu Musamies 30. lokakuuta 2006 kello 16.18 (UTC)

Viinankätkijä on google-haun mukaan valmistunut 1986, silloin loiri oli 41-vuotias, joten ei voi oikein puhua "nuoresta" loirista. Nuorena Loiri oli kyllä Lapualaisooopperassa.

Onko kaatumisen SM-mestaruus tarpeeksi tärkeä asia mainittavaksi? Tiedustelen kun en itse ainakaan kovin hyvin lajia tunne. --Soppakanuuna 16. lokakuuta 2008 kello 14.28 (EEST)

Lajista en sinänsä tiedä, mutta Loiri on tunnettu taidostaan kaatua hienosti, joten kai se on hyvä mainita. --JannE 16. lokakuuta 2008 kello 14.33 (EEST)
Kaatumistaidoista mainitaan muuten Juicen kappaleessa Paperitähdet :) --JannE 16. lokakuuta 2008 kello 14.35 (EEST)
Tuollaisena maininta on ainakin varsin hämmentävä, mikäli se ei linkkaa mihinkään, mistä selviäisi minkälaisia kaatumisen SM-kilpailuja ylipäätään on järjestetty. --94.237.8.130 23. huhtikuuta 2009 kello 07.00 (EEST)

Joku voisi hankkia Loirista edustavamman kuvan.

Semmoista paikkaa ei ole olemassakaan kuin "Kempeleellä". Se on Kempeleessä. 213.216.224.37 8. marraskuuta 2009 kello 11.08 (EET)

Täydennettävää[muokkaa wikitekstiä]

Tsekkasin juuri Kaurismäen Loiri-dokumentin ja siinä nousi vahvasti esille Loirin teatteriura, jota ei artikkelissa vielä mainita ollenkaan. Dokkarin mukaan Loiri on käynyt teatterikoulun ja ollut kiinnitettynä teatterissa (ilmeisesti Turun kaupunginteatterissa), jossa esiintyi mm. Esko Salmisen kanssa Seitsemässä veljeksessä. Lapualaisooppera tuossa yllä on jo mainittukin. Tämä vain tähän muistiin, jos ja toivottavasti kun tämäkin saataisiin joskus kuntoon.--Tanár 27. joulukuuta 2010 kello 23.29 (EET)

Ja tossahan on teatteriuraan lähdekin [1].--Tanár 27. joulukuuta 2010 kello 23.33 (EET)
Minun vanhassa kodissa on myös tietosanakirjasarja, jossa mainitan teatterista. Mutta eikös dokumenttia itsessään voi käyttää lähteenä? Crimson Cherry Blossom™ 27. joulukuuta 2010 kello 23.35 (EET)
Ja vinkkinä: tuolta löytyy rutkasti tietoa. =) Crimson Cherry Blossom™ 27. joulukuuta 2010 kello 23.44 (EET)
Loistavaa! Onhan nyt ainakin linkit täällä keskustelusivulla muistissa.--Tanár 27. joulukuuta 2010 kello 23.47 (EET)

Kuvan voisi päivittää.......  –Kommentin jätti 195.156.67.34 (keskustelu)

Voisi mutta ei tarvitse. Ei artikkelissa tarvitse olla uusinta mahdollista kuvaa. --Lax (keskustelu) 19. syyskuuta 2014 kello 12.34 (EEST)

Urheilu-ura[muokkaa wikitekstiä]

Vaikkei urheilu ole nyt varmaan tämän artikkelin pääsisältö, niin tuli kirjoitettua hieman lisää. Jalkapallosta sellainen huomio, että Veikkaaja-lehdessä vasta olleessa laajassa jutussa Loirin urheilu-urasta hehkutetaan hänen torjuneen HJK:lle 10.7.1972 pelatussa harjoitusottelussa voiton puolalaisseuraa vastaan (3-2), kun taas aikakaudelta oleva artikkelissa myös lähteenä käytetty lehtileike tietää puolalaisseuran voittaneen ottelun 0-2 (Loiri pelannut viimeiset 20 minuuttia). Veikkaajalla näköjään mennyt sen Loirin pelaaman Cup-ottelun tulos (3-2) Kuusankosken Kumua vastaan sekaisin tämän kanssa.--IA 2. tammikuuta 2011 kello 10.12 (EET)

Lupaava artikkeli -ehdotus[muokkaa wikitekstiä]

Replacement filing cabinet.svg Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Satuin näkemään Vesku-dokumentin ja tarkistin sen jälkeen, millainen artikkeli äijästä on wikipediassa, ja yllätys yllätys: aika huono. Fiksasin ja etsin lähteet. Kuitenkin kyseessä on hieno taiteilija ja paljon julkisuudessa, joten olisi kiva että meillä olisi asiallinen artikkeli.--Tanár 30. joulukuuta 2010 kello 23.19 (EET)

Todella hyvä artikkeli tästä taiteilijasta, jota suoraan sanoen ihailen. En olisi pystynyt samaan, eli Kannatan tietenkin. Kappaleet käsittelevät eri aihealueita hyvin, mutta omaa lukemistani miellyttäisi enemmän aihepiirien kronologinen käsittely vuodesta A vuoteen B. Näyttelijä ja yksityiselämä kappaleet sujuvat mutkattomasti, mutta esimerkiksi Muusikko-kappale hyppii vuodesta toiseen ja tuntuu antavan eri osa-alueille eri arvon, euroviisu-jumbous on haudattu pohjalle.--Bluto 30. joulukuuta 2010 kello 23.29 (EET)
On lupaava, mutta eikö henkilöartikkeleissa nuo osiot pidä mennä elämäkertamaisesti? J.K Nakkila 30. joulukuuta 2010 kello 23.42 (EET)
Päädyin rakenteessa tuollaiseen ratkaisuun, koska Loiri on tehnyt niin paljon kaikenlaista. Eli jos "elämäkertamaisella" tarkoitat kronologista järjestystä, niin se ei tässä tapauksessa mielestäni toimisi, koska siinä menisi vakava ja viihde, elokuva ja teatteri, näytteleminen ja musiikki, televisio ja urheilu sekaisin. Musiikkiosiossa minulla oli alun perin ajatus 1) laulaja 2) huilisti ja siksi järjestys on siinä vähän outo, niin kuin Bluto huomautti.--Tanár 30. joulukuuta 2010 kello 23.53 (EET)
Mielestäni tämä ratkaisu on hyvä, koska kaikkea on tapahtunut sekaisin. Helposti lupaavaksi. Symbol support vote.svg --Lakritsa 30. joulukuuta 2010 kello 23.58 (EET)
Siirsin muusikko-osiossa huilistijutun alkuun.--Tanár 30. joulukuuta 2010 kello 23.59 (EET)
Tarkoitukseni ei ole olla pikkumainen, sattui vain silmään. Korostan, että Tanár on tehnyt hyvää työtä tämän artikkelin kanssa ja nyt rakennettu selkeä aihepiiri kerrallaan-runko tarjoaa hyvät mahdollisuudet mahdollisesti tuleviin suurempiin lisäyksiin.--Bluto 31. joulukuuta 2010 kello 00.02 (EET)

Vielä mahdollisia tulevaisuuden äänestyksiä ajatellen jotain Loirin perheestä ja lapsuudesta voisi olla mainittuna. Ei se kuitenkaan lupaavuutta haittaa, kun perusasiat on kasassa.--Bluto 31. joulukuuta 2010 kello 00.19 (EET)

Samoin tulevaisuutta varten voisi jostain kaivaa joitakin esimerkkejä Loirin "ikuiseksi Turhapuroksi/koomikoksi/joksikin" arvostelevia kriitikoita ja kritiikkejä, varsinkin 90-luvulla niitä oli useampiakin, joille Loiri sitten myöhemmin näytti kieltä... Eli jonkinlainen sano koko uran kestäneestä kriitikkojen arvostelusta, kun siitä arvostamisesta kuitenkin pääasiassa kerrotaan. Kannatan ehdottomasti lupaavaksi, seurasin artikkelin perinpohjaista uusimista tuoreiden muokkauksien katselun ohessa ja totesin jo silloin, että hyvä tästä vielä tulee. Iivarius 31. joulukuuta 2010 kello 05.23 (EET)

Aika hienoksi olet noin lyhyessä ajassa artikkelin parantanut. Oli kyllä huonossa jamassa aiemmin. Kannatan lupaavaksi. --JannE 31. joulukuuta 2010 kello 10.22 (EET)

Symbol support vote.svg Kannatan. --Soppakanuuna 31. joulukuuta 2010 kello 21.56 (EET)

Symbol support vote.svg Kannatan, erinomaisen hienoa että Suomen merkittävimmästä viihdetaiteilijasta on viimein hieno artikkeli täälläkin. Kuvakin on harvinaisen upea... Ja tietysti Soppakanuunan ottama, pitihän se arvata (hän on ottanut lukuisia henkilökuvia)! Hassua muuten: Vesku on näytellyt kolmessa poika-elokuvassa: Pojat, Pikkupojat ja Pahat pojat. =D Näin muuten hänet lapsena kun oltiin ajelulla Savossa, muistaakseni välillä Juankoski–Juuka, sateisena iltapäivänä vissiin vuonna 1996–1998, tien reunassa kuvausryhmän kanssa, voin joskus tarkistaa kotivideolta tarkan ajankohdan. Onkohan kellään tietoa, mitä siinä mahdetiin kuvata? Crimson Cherry Blossom™ 31. joulukuuta 2010 kello 22.09 (EET)

Symbol support vote.svg Kannatan Juu. Mikäli haetaan ylempää statusta, niin tarvitaan kirjalähteitä. --Peltimikko 1. tammikuuta 2011 kello 17.22 (EET)

Symbol support vote.svg Kannatan ehdottomasti. --Kari-kujanpää 1. tammikuuta 2011 kello 18.39 (EET)

Vähän resentistiseltä vaikuttaa, että sinällään hieno rooli elokuvassa Pahat pojat mainitaan johdannossa yhtenä parista esimerkistä Loirin merkittävimmistä vakavista rooleista. Edempää käy kuitenkin ilmi, että esimerkiksi Jussi-palkinnolla palkittuja rooleja Loirilla on ollut aivan muissa elokuvissa (vai oliko myös Pahoissa pojissa? - Jos oli, niin voisi samalla katsoa että kaikki muutkin jussit on mainittu). Eli alun johdannon tasapaino suhteessa koko uraan voisi olla syytä tarkistaa. Mieluiten tietysti, jos olisi joku lähde, jossa arvioidaan Loirin merkittävimpiä vakavia rooleja, mutta lähteen puuttuessa esim. Jussi-palkinnot ovat hyvä kriteeri ja palkinnot ym. voi olla hyvä luetella muutenkin.--Urjanhai 2. tammikuuta 2011 kello 19.58 (EET)

Joo, ajattelin että "resentismi" johdannossa on kuitenkin ok, koska lukijoille Pahat pojat todennäköisemmin sanoo jotakin ennemmin kuin moni muu elokuva, mutta olisihan siinä toki voinut muitakin luetella. Loirin saamat palkinnot voi tarkistaa tästä.--Tanár 2. tammikuuta 2011 kello 22.23 (EET)
Kas, en huomannutkaan lukea vertaisarviointia edes sen vertaa, että keitä oli artikkelia muokkaamassa, mutta olisiko nyt niin, että hiukan sulkeistat itsesi tai oman ikäluokkasi "epätyypilliseksi" lukijaksi verrattuna nuorempiin. ;-) Kuitenkin Wikipedian tulisi olla ikäneutraali ja tarkastella Loiriakin kokonaisuutena. Tähän kannanottoon tosin myös ehkä vaikuttivat havaintoni esim. artikkelien Aarno Sulkanen ja Helge Herala historiasta, joista löytyy versioita, joiden perusteella herrat olisivat lähinnä Spede-elokuvien tähtiä, kun taas ehkä meille "epätyypillisille" lukijaikäluokille kokonaiskuva asettuu toisin, kun muistamme esim. näiltä herroilta Palmu-elokuvat ja Pohjanmaan, ja Loiriltakin ehkä ensimmäiseksi jotain varhempaa. --Urjanhai 3. tammikuuta 2011 kello 20.34 (EET).
Aha. En osannut ajatella tätä ikäkysymyksenä. Eri lähteissä mainitaan aina vähän eri elokuvia noiden "tunnettujen" joukossa. Mutta muokkasin johdantoa niin, että siinä on mainittu vain sellaisia elokuvia, joista Loiri on saanut Jussi-patsaan.--Tanár 3. tammikuuta 2011 kello 21.23 (EET)
Äh, tämä oli taas näitä "omituisissa viretiloissa tehtyjä muokkauksia", mutta kyllä terve historiallinen puisevuus aina resentismille altistumisen voittaa.--Urjanhai 3. tammikuuta 2011 kello 22.14 (EET)
Pitäähän jonkun ajaa kalkkistenkin asiaa ja siihen sopii vähän alentunutkin viretila hyvin :) --Tanár 3. tammikuuta 2011 kello 23.11 (EET)

Lapsuus[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa ei ole yhtään mainintaa Loirin lapsuudesta. Dokumenttielokuvassa ainakin kerrotaan (muistaisin), että Niskanen otti hänet Poikien pääosaan jostakin harrastelijateatterista, Loirin ollessa vielä lapsi. Lisäksi siinä sanottiin, että Niskanen harjoitutti Loiria teatterikorkeakoulun pääsykokeisiin.--Bluto 10. huhtikuuta 2011 kello 09.50 (EEST)

Avioliitot[muokkaa wikitekstiä]

No olikos se vesku naimisissa 3 vai 4 kertaa kun tuo artikkeli antaa kahdenlaista tietoa ?--85.157.42.75 10. elokuuta 2011 kello 01.09 (EEST)

Kolme kertaa. Korjasin.--Tanár 10. elokuuta 2011 kello 09.24 (EEST)

Elämäkerta[muokkaa wikitekstiä]

onko artikkelin loppupuolella oleva lause - ettei aio koskaan kirjoittaa elämäkertaa,- oikea ilmaisu jos henkilö ei itse kirjoita kirjaa vaan ns. kirjoituttaa sen jollakin toisella niinkuin yleensä elämänkerrasn julkaisijat tekevät ? pitäisikö muuttaa muotoon kirjoituttaa ?--85.157.41.49 10. elokuuta 2011 kello 21.57 (EEST)

Lähteessä lukee: "Elämäkertaa Vesku ei suostu tekemään." Ajatus varmaankin sisältää sen, ettei Vesku halua käyttää ketään muutakaan kirjoittajaa, mutta kirjoittaa-verbi käy aika hyvin kattamaan myös tuon tilanteen. En muuttaisi. -Ochs 10. elokuuta 2011 kello 23.00 (EEST)

Serkku[muokkaa wikitekstiä]

Keskustelusivullani Zache uhkailee estolla, jos palautan tiedon kahden Suomen maineikkaimpiin kuuluvan muusikon sukulaisuussuhteesta. Vielä toistaiseksi ("tällä hetkellä") tieto siellä on, mutta kun ylläpitäjä on sen poiston aloittanut, saa nähdä miten käy. On ikävää jos ylläpitäjä käyttää ylläpitäjän työkaluja artikkelin muokkaamiseksi oman mielipiteensä mukaiseksi. Joku voi antaa tästä varoituksen Zachelle. Eiköhän yllpitäjien ohjeissa kielletä tällainen.

Joka tapauksessa jos tieto poistetaan, kaikki tunnettujen henkilön sukulaisuutta koskevat tiedot kaikista artikkeleista on sen jälkeen poistettava. Voihan tietysti olla ettei Zache tiennyt kuka on Paavo Berglund - joku vaan tuntematon kepinheiluttaja, jonka nimeä on turha mainita kuuluisan henkilön artikkelissa? --Loytokoira1 29. tammikuuta 2012 kello 09.39 (EET)

Ei vaan se, että pistetään artikkeliin päivämääränä X kuollut henkilö on henkilön y serkku on irrallinen tieto jos se pistetään johonkin satunnaiseen kohtaan artikkelia. En myöskään tiennyt, että PB oli Loirin serkku ja Discocs on myös heppoinen lähde tuon kertomiseen, eikä Google myöskään antanut vastausta kysymykseen ovatko nämä kaksi kuuluisaa henkilö serkuksia. Ei se kuitenkaan jäänyt siihen kiinni, koska koska molemmat ovat sen verran tunnettuja henkilöitä, että kaverille kilauttamalla olisi tuohon saanut vastauksen jos olisin pitänyt mainintaa tarpeellisena. --Zache 29. tammikuuta 2012 kello 09.50 (EET)
Et tiennyt? Saako Wikipediaan lisätä vaan sellaista tietoa minkä Zache (tai muu ylläpitäjä<) tietää? Se että tieto oli huonosti muotoiltu ei ole mikään poiston syy tietääkseni. Muotoile paremmin äläkä poista. --Loytokoira1 29. tammikuuta 2012 kello 10.05 (EET)
Lisään luotettavan lähteen, tosin kirjalähde. Tieto oli minullekin uusi mutta mielenkiintoinen ja helposti tarkistettavissa. Ihmettelen ettei HS:n muistokirjoitetuksessa sitä mainita, kun sen kirjoittaja on kuitenkin kirjoittanut lähteenikin. --Abc10 29. tammikuuta 2012 kello 10.12 (EET)
Kiitos kun täydensit tuon. --Zache 29. tammikuuta 2012 kello 10.22 (EET)
Eihän sellaista mainita, koska serkku on jo aika "kaukainen" sukulainen... Henkilöartikkeleissa rajoittuisin vain tunnettuihin (lapsen)lapsiin tai (iso)vanhempiin - paitsi, jos tuo henkilö on aivan erityisen tunnettu (esim. Napoleon III -artikkalissa "Hän oli Napoleon Bonaparten veljenpoika.").Kommentin jätti Nedergard (keskustelu – muokkaukset)
Minustakin vähän triviatieto, mutta olkoon nyt. HS:n Berglund-muistokirjoitus onneksi keskittyi olennaisempiin seikkoihin. -Ochs 30. tammikuuta 2012 kello 19.33 (EET)
Hesarin muistokirjoituksissa on usein kaikenlaisia mielenkiintoisia pikku juttuja. Mä luen niitä ihan huvikseni.  –Kommentin jätti Loytokoira1 (keskustelu – muokkaukset)

ikäero[muokkaa wikitekstiä]

Yksityiselämä -osiossa lukee: "Vuosina 1989–1993 hän oli kihloissa malli Marita Hakalan kanssa. Hakalan jälkeen Loiri oli avoliitossa itseään 25 vuotta nuoremman Stina Toljanderin kanssa."
Siis Stinan ja Veskun 25 vuoden ikäero pitää mainita, mutta ei Veskun ja Maritan 23 vuoden ikäeroa? Vai pitääkö nuokin olla lähteistetty? Toisaalta tietysti tuo on käytännössä ainoa tieto hänestä koko Wikipediassa, Marita Hakalasta on artikkeli. 85.217.36.130 23. kesäkuuta 2012 kello 23.36 (EEST)

Asumispaikka[muokkaa wikitekstiä]

Missä Loiri asuu nykyään? Jaalei (keskustelu) 11. joulukuuta 2014 kello 23.08 (EET)