Keskustelu:Suomen Kommunistinen Puolue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Voisiko joku siirtää nyt nimelle Suomen Kommunistinen Puolue (1918–1994) siirretyn artikkelin takaisin tämän tai ohjauksen Suomen kommunistinen puolue päälle. Vuosiluku ei ole tarpeellinen vanhemmalle ja tunnetummalla puolueelle. Molempien artikkeleiden alussa on linkki toiseen ja täsmennyssivua ei tarvita.--Ap4k 25. syyskuuta 2007 kello 21.29 (UTC)

Siirretty. --Ekeb 26. syyskuuta 2007 kello 07.47 (UTC)
Nyt toimitte hieman harkitsemattomasti, olisitte ottaneet mallia artikkeleista Saksan kristillisdemokraattinen unioni ja Saksan kristillisdemokraattinen unioni (DDR). "Elossa", siis toiminnassa oleva ilman tarkenteita ja "kuollut" tarkenteen kanssa eli näin: Suomen Kommunistinen Puolue ja Suomen Kommunistinen Puolue (1918-94). Lisäksi alussa täsmennys, kummasta on kyse ja viittaus toiseen.
Lisäksi: vanha SKP lopetti toimintansa Järjestöyhdistys Tähtenä vasta 1994 eikä 1990 (siirsi tuolloin poliittisen toiminnan Vasemmistoliittoon) ja vähemmistö- eli neuvostomielisten kommunistien, taistolaisten nykyinen SKP (aik. Pakinkylän Veljet) aloitti tällä nimellä ja poliittisen toimintansa 1994.
Yst. terv. --PekKos 27. syyskuuta 2007 kello 08.29 (UTC)
Ihmettelenpä myös tuota imperfektin käyttöä ("oli"), koska suomen kommunistinen puolue on edelleen olemassa, vaikka välillä lakkautettiinkin. Perustettiin kumminkin uudelleen (montakin kertaa) ja on edelleen toiminnassa. Ja lehtenä toimii edelleenkin Tiedonantaja. Viitsisikö joku korjata nämä virheet, en ole niin kovin tietoinen asioista, mutta näin käsittääkseni asiantila on.
-satunnainen sivulle eksynyt Kommentin jätti 84.251.83.79 (keskustelu – muokkaukset).
Kannanottosi oli hyvä ja ymmärrettävä. Tämä artikkeli kuitenkin käsittelee aiempia SK-puolueita. Nykyisestä löytyy artikkelista Suomen Kommunistinen Puolue (1997) (Linkki tuonne löytyy tämnän artikkelin aivan ylhäältä. --qWerk 1. toukokuuta 2008 kello 06.05 (UTC)

Perustajista[muokkaa wikitekstiä]

Lisäsin joskus artikkelin alkuun tiedon 23 entisestä kansanedustajasta SKP:n perustavassa kokouksessa. Muistaakseni lähteenä oli Tauno Saarelan Suomalaisen kommunismin synty. Petri Krohn muutti entisen istuvaksi vertaillen sitä sen jälkeen SDP:n eduskuntaryhmän kokoon. Onko Petrillä lähde? Itselläni ei nyt ole tuota mainitsemaani kirjaa käsillä, jotta voisin tarkastaa muistanko oikein.--ap4k 17. heinäkuuta 2008 kello 11.56 (UTC)

Tuo mainita "entisistä" kansanedustajista on valkosuomalaista POV:ia. Edustajat itse kyllä uskoivat edelleen olevansa virassa. Se, että lahtariarmeija Helsingissä teloittaa kansanedustajia, ei riitä tekemään vaaleilla valituista edustajista "entisiä".
Tieto vangittujen ja teloitettujen kansanedustajien määrästä tulee artikkelista Valkoiset, katso kohta Tynkäeduskunta. -- Petri Krohn 17. heinäkuuta 2008 kello 13.40 (UTC)
Tarkoitin niitä entisiä kansanedustajia, joita 1917 ei valittu eduskuntaan.--ap4k 17. heinäkuuta 2008 kello 14.11 (UTC)
Yritätkö sanoa, että SKP:n perustajat olivat vuoden 1917 vaaleissa tippuneita, eivät valittuja? -- Petri Krohn 17. heinäkuuta 2008 kello 14.23 (UTC)
Yritän sanoa, että joukossa oli käsittääkseni molempia.--ap4k 17. heinäkuuta 2008 kello 15.09 (UTC)
SDP:n vasemman siiven, radikaalien kansanedustajien, kuten Yrjö Sirolan edustajantoimet katsottiin lakanneeksi 16.5.1918, koska heidät sisällissodan kapinajohtajina oli asetettu syytteeseen valtiopetoksesta.
Muuten, Petri Krohn käyttää samoja termejä kuin Neuvostoliitossa oli ainakin stalinismin aikana: valkosuomalaiset ja lahtariarmeija. Yhtä asenteellisia, epäneutraaleja ja jotkut halventaviakin termejä kuin mm. punikit, ryssän kätyrit, luokkasota ja vapaussota.
--WPK 18. heinäkuuta 2008 kello 19.27 (UTC)
Niin käytän – tässä tapauksessa, ja nimenomaisesti keskustelusivulla. Haluaan vaan tuoda esille, että artikkelin aiemman yksipuolisen POV:in rinnalla on olemassa sille vastakkainen POV. (On tietenkin täysin väärin tehdä johtopäätös, että tämä vastakkainen POV olisi jotenkin minun näkemykseni.) Itse artikkelin taas tulee tasapuolisesti käsitellä molempia. -- Petri Krohn 19. heinäkuuta 2008 kello 01.55 (UTC)

"SKP oli neuvostoliittolainen järjestö"[muokkaa wikitekstiä]

WPK kirjoitti: SKP oli suomalaisten kommunistien muodostama NKP:n osasto vuoteen 1944, jolloin vasta siitä tuli Suomen lakien alainen järjestö eli muuttui neuvostolaisesta suomalaiseksi. Tämä nyt on aivan käsittämätön väite. SKP ei todellakaan missään vaiheessa ole ollut NKP:n osasto. Ennen vuotta 1944 osa sen johdosta tosin toimi Neuvostoliiton alueella. Se, että puolue ei ollut rekisteröity järjestö ei tee sitä yhtään vähemmän suomalaiseksi. SKP toimi Suomessa ja (myös sen Neuvostoliitossa ja Tukholmassa ollut johto) pyrki vaikuttamaan nimenomaan Suomen politiikkaan. Yhdistysrekisteri ei ole mikään kaiken lopullisesti ratkaiseva kriteeri – ei tässä eikä myöskään uuden SKP:n tapauksessa.--ap4k 18. heinäkuuta 2008 kello 10.21 (UTC)

Jaa-a, jos SKP olisi ollut Suomessa toimineiden suomalaiskommunistien hallittavissa, kai sillä olisi sentään ollut puheenjohtaja 1938-44 ja pääsihteeri 1940-44? Ei kuitenkaan ollut, koska Neuvostoliiton kommunistinen puolue Stalinin vainojen myötä päätti toisin.
Yksi pienehkö osoitus siitä, että SKP:stä tuli Suomen lakien mukaan toimiva puolue 1944 (osin joutuen muuttamaan sääntöjäänkin), on tässä: SKP kielsi laajasti aiemmin käyttämänsä sirppi ja vasara -tunnuksen käytön sotien jälkeen välttääkseen liiallisia assosiaatioita Neuvostoliittoon. (ks. Suomen kommunistisen puolueen historia, Joukkopuolueena 1994–1990).
--WPK 18. heinäkuuta 2008 kello 19.06 (UTC)
Sota-aikana SKP toimi pääasiassa vankiloissa, joihin sen kaaderit oli suljettu. Julkisen SKP:n johdon ydinryhmä koostui niistä aktivisteista, jotka olivat olleet vankila-solujen johdossa. Stalinin vainot kyllä onnistuivat halvaannuttamaan puolueen toiminnan Neuvostoliitossa, mutta Suomessa olleet eivät lopettaneet toimintaansa... Sirppi ja vasara -tunnusta käyttivät Komintern-aikana kaikki kommunistiset puolueet ympäri maailmaa. Sen käyttö ei ole osoitus puolueen ei-suomalaisuudesta. "Suomen lakien mukaan toimiva puolue" ei ole sama asia kuin "suomalainen puolue". Puolue voi olla suomalainen maan lakeja noudattamatta. Puolue voi olla suomalainen, vaikka osa sen johdosta eläisi maanpaossa. Se, että SKP oli Suomessa kielletty, kerrottiin jo ennen muutoksiasi artikkelin ensimmäisessä lauseessa ja tuotiin esiin historia-tiivistelmässä. Ja voisitko muuten pikku hiljaa alkaa esittämään myös lähteitä teorioillesi.--ap4k 21. heinäkuuta 2008 kello 10.11 (UTC)
Aarne Saarinen: Suomalaisen kommunistin kokemuksia (Tammi, 1984): "Kominternin aikana edellytettiin, että jokainen kansallinen kommunistinen puolue on Kominternin alaosasto, käytännössä - joskaan ei muodollisesti - vieläpä kansainvälisen kommunistisen liikkeen johtavan voiman, NKP:n alaosasto. Stalin lakkautti Kominternin toisen maailmansodan aikana kysymättä siihen lupaa muilta kommunistisilta puolueilta."
--WPK 22. heinäkuuta 2008 kello 19.32 (UTC)
NKP:n johtava asema Kominternissa on kiistaton tosiasia. NKP:tä vastaan asettunut puolue olisi erotettu Kominternistä. Olisi kuitenkin harhaanjohtavaa vetää tästä se johtopäätös, että esim. Ranskan kommunistinen puolue ei olisi ollut ranskalainen puolue. Lisäksi, jos NKP-uskollisuus olisi kriteerinä järjestön kansallisuudelle, ei SKP:nkään tapauksessa olisi mitään syytä vetää rajaa vuoteen 1944. Kyllä se suhde jatkui vahvana kauan sen jälkeenkin.--ap4k 23. heinäkuuta 2008 kello 09.31 (UTC)
Niin, mutta nytpä on edes joku lähde "teorioilleni"... Kun SKP oli ollut pelkästään neuvosto-venäjän ja Neuvostoliiton lakien alainen syksyyn 1944, siitä eteenpäin sen oli oltava Suomen lakien alainen, lyhyesti sanottuna suomalainen yhdistys/järjestö/puolue, vaikka edelleenkin sympatisoi Neuvostoliittoa/NKP:tä.
--WPK 23. heinäkuuta 2008 kello 20.59 (UTC)
Tuotahan lähteesi ei kuitenkaan väitä. Saarinen puhuu NKP:n johtavasta roolista Kominternissä, ei SKP:n suomalaisuudesta. Suomessa toimiva puolue on suomalainen puolue sen lakiteknisestä asemasta riippumatta. SKP:n Komintern-suhdetta voidaan ja pitää käsitellä muualla artikkelissa. Se ei vaadi ensimmäisen lauseen muuttamista muodosta "SKP oli suomalainen kommunistinen puolue" muotoon "SKP oli laillistamisensa myötä vuonna 1944 suomalainen kommunistinen puolue", joka nyt on muutenkin harvinaisen epäselvä muotoilu.--ap4k 24. heinäkuuta 2008 kello 11.44 (UTC)
Kuten huomaat, tuota ensimmäistä lausetta en edes ole yrittänytkään sorkkia ;)
--WPK 24. heinäkuuta 2008 kello 13.30 (UTC)
Anteeksi, olenhan minä sen muuttanut nykyiseen asuunsa...
--WPK 24. heinäkuuta 2008 kello 19.02 (UTC)