Keskustelu:Savolaiset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Savolaisena olen loukkaantunut väitteistä, etteivät savolaiset olisi etninen ryhmä. Savolaisilla on oma kulttuuri, murre (kieli), ja ennen kaikkea he itse kokevat muodostavansa muusta väestöstä poikkeavan heimon omine piirteineen. Totta on, että savolaiset ovat osa suomalaista etnistä ryhmää, mutta käsite on monitasoinen. Esim. skandinaavit ovat etninen ryhmä, joka koostuu pienemmistä osista, etnisistä ryhmistä!

1) itse tehty luokittelu eli halu kuulua johonkin ryhmään; 2) sukujuuret; 3) erityiset kulttuuripiirteet, esimerkiksi kyky puhua tiettyä kieltä; 4) sosiaalinen organisaatio sekä ryhmän jäsenten keskinäistä että ulkopuolisten kanssa tapahtuvaa vuorovaikutusta varten.

Savolaisten kohdalla kaikki nuo ehdot täyttyvät. Kyky puhua tiettyä kieltä on kyseenalainan asia - tuolloin esimerkiksi irlantilaiset eivät olisi etninen ryhmä, koska suurin osa puhuu englantia - ja vain englantia! Savolaiset kuitenkin puhuvat murretta, jota valtaväestö ei osaa puhua, vaikka toki ymmärtääkin lähes täydellisesti.

Kuten historia-osiosta voit lukea, ovat savolaiset olleet paljon nykyistä enemmän muista Suomen heimoista poikkeava ryhmä, mutta joka on pakotettu sulautumaan valtaväestöön. Myös tämä tukee teoriaani.

En tiedä mistä keskustelusivusta on puhe, kun ei tällä sivulla eikä etninen ryhmä -artikkelin keskusteluista löydy viittauksia asiaan. Joka tapauksessa ainakaan Wikipedien käyttäjät ML ja Samulili eivät ole henkilöitä, jotka määrittelevät mitä tarkoitetaan etnisellä ryhmällä. Toivon vastauksia ennen kuin saan kuulla lisää loukkauksia. --SM 27. heinäkuuta 2005 kello 14:48:58 (UTC)

Pahoittelen, keskustelu olikin sivulla Keskustelu:Luettelo Suomen etnisistä ryhmistä, jossa olivat seuraavat linkit [1], [2], [3], joiste keskimmäiseen ilmeisesti viittasit. Voisitko selittää, miten ehto 4 täyttyy? Minkälainen omalaatuinen sosiaalinen organisaatio savolaisilla on ja väitätkö, että savolaisten vuorovaikutus ryhmän sisällä on erilaista kuin ulkopuolisten kanssa? Että Paavo Lipponen kohtelisi minua erilailla, jos olisin savolainen? Savon murre ei eroa standardisuomesta sen enempää kuin Irlannin englanti englannin englannista, joten sekään väite ei pidä paikkansa. Etkä myöskään sinä voi määritellä etnistä ryhmää - en ole koskaan ennen kuullut kenenkään muun savolaisen pitäneen savolaisia etnisenä ryhmänä, joten myöskään ehto 1 ei tunnu täyttyvän. --Samulili 27. heinäkuuta 2005 kello 14:56:27 (UTC)
Savolaiset pitävät itseään omana heimonaan. Heimolla tarkoitetaan hyvin pitkälle samaa asiaa kuin etnisellä ryhmällä. Savolaiset puhuvat keskenään savon murretta, kun taas ulkopuolisille enemmän yleiskieltä, näen hieman yleistäen sanottuna. Minkälainen omalaatuinen organisaatio sitten suomalaisilla on, mitä savolaisilla ei ole? Lisäksi sanottiin, että jokaisen ryhmän jäsenen täytyy täyttää vähintään YKSI mainituista ehdoista. Syntyperä on lähes kaikilla, jos ei muu.
Tuon määritelmän mukaan moni muukaan etninen ryhmä ei olisi etninen ryhmä.
Tämä toinen määritelmä: Etninen ryhmä eroaa valtaväestöstä syntyperältään, kieleltään, uskonnoltaan tai perinteiltään. Etninen ryhmä asuu yleensä vähemmistönä valtaväestön keskuudessa. Etniseksi ryhmäksi lasketaan usein maassa asuva eri kansallisuuksia edustava väestö.
Savolaiset eroavat valtaväestöstä syntyperältään: he ovat syntyperältään savolaisia, kun muut heimot eivät ole. Savolaisilla on oma puhekieli. Tuon määritelmän mukaan savolaiset olisivat etninen ryhmä, kun taas suomalaiset eivät, koska eivät asu vähemmistönä valtaväestön keskuudessa. Historialliseti savolaiset ovat oma kansansa, yksi etninen ryhmä, josta keinotekoisesti on muodostettu "suomalainen kansakunta". Näiden muinaisten savolaisten jälkeläiset vaalivat heimokulttuuriaan erilaisten järjestöjen ja yhdistysten myötä, ja vahvistavat heimoidentiteettiä.--SM 27. heinäkuuta 2005 kello 15:08:09 (UTC)
Kun kerran tulkitsemme noita määrittelyjä eri tavalla (murre vs. kieli; sosiaalinen organisaatio; itseidentifikaatio), kokeillaan ratkeaisiko ongelma tällä tavalla (eihän meistä kuitenkaan kumpikaan ole etnologian asiantuntija): Onko olemassa jotain lähdettä, (etnologiaan littyvää tutkimusta, savolaisia edustavan tahon kannanotto tms.) jossa savolaisia käsiteltäisiin etnisenä ryhmänä? --Samulili 27. heinäkuuta 2005 kello 15:31:40 (UTC)
En ole varma käytetäänkö juuri sanamuotoa "etninen ryhmä", mutta voit lukea esimerkiksi professori Kauko Pirisen kirjoja Savon historiasta, joissa asiaa ja savolaisten syntyperää valaistaan enemmän. Otinkin toistaiseksi nimityksen "etninen ryhmä" pois artikkelista, vaikka se sisältääkin tietoa, jolla erotetaan savolaiset muista suomen heimoista ja myös karjalaisista, joita he alun alkaen ovat olleet. --SM 27. heinäkuuta 2005 kello 15:41:00 (UTC)
Historiallisesti savoilaiset ovat hyvinkin voineet olla etninen ryhmä, sitä en kiistä. Minusta ei olisi virheellistä sanoa artikkelissa, että savolaiset ovat muinainen etninen ryhmä. --Samulili 27. heinäkuuta 2005 kello 15:44:06 (UTC)
Eivät savolaiset mihinkään ole nykypäivänä hävinneet (vaikka heimorajat ovatkin toki kaventuneet). Juuri tämä lienee suurin seikka, miksi en täysin ymmärrä ajatteluasi asian suhteen. --SM 27. heinäkuuta 2005 kello 16:00:04 (UTC)
Karjalaisista ja hämäläisistä. Kahkonen 27. heinäkuuta 2005 kello 15:47:25 (UTC)
Wikipedia-artikkelissakin olisi aiheesta tietoa ... ! Pääasiassa juuri prof. Pirisen kirjoista. Hämäläistä ja saamelaista perimää ja kulttuurivaikutusta toki on, mutta ei läheskään niin paljon kuin karjalaista. Vielä 1400-luvulla ei tunnettu erillisiä savolaisia, vaan heitä pidettiin itäisinä karjalaisina. --SM 27. heinäkuuta 2005 kello 16:00:04 (UTC)
En ole koskaan ajatellut termiä "etninen ryhmä" Suomen heimojen yhteydessä, väite tulee ihan uutena, mutta suostun silti kysymään, että miksi ei? Etninen ryhmä on todella epämääräinen käsite. Se on myös monitasoinen, kuten sanottu. Monessa tapauksessa omaa kieltä ei edes tarvita, savolaisilta löytyy sentään murre. On aika epäreilua ja myös ennakkoluulojen sävyttämää, että etniseksi ryhmäksi halutaan korostaa juuri eksoottisia ja outoja ryhmiä. Onhan niitäkin, joiden mielestä suomalaiset eivät ole etnisiä lainkaan, vaan ihan "tavallisia ihmisiä". Varsinkin nyt, muiden suomen alueiden kokiessa enemmän tai vähemmän paikallisen kulttuurin näivettymistä ja neutraloitumista ja yleissuomalaistumista, jopa ylikansallistumista, savolaisten säilyminen omanlaisinaan korostaa vaikutelmaa, että jonkinlainen etninen ero on.
Uskon kuitenkin, että savolaisten väittäminen etniseksi ryhmäksi kuulostaa valtaosan mielestä oudolta, jopa vitsiltä. Wikipedian pitäisi seurata vakiintunutta tapaa olla tekemättä näin. Tuohirulla 28. heinäkuuta 2005 kello 10:22:16 (UTC)
Samaa mieltä Tuohirullan kanssa. Jos savolaiset alkavat itse pitää etnisenä ryhmänä, he ovat etninen tyhmä. Mutta tekeekö savolaisten enemmistö oikeasti niin - muuten kuin ehkä piloillaan? Tokkopa.

Tilastokeskuksen kriteeri: "Etninen ryhmä eroaa valtaväestöstä syntyperältään, kieleltään, uskonnoltaan tai perinteiltään. Etninen ryhmä asuu yleensä vähemmistönä valtaväestön keskuudessa. Etniseksi ryhmäksi lasketaan usein maassa asuva eri kansallisuuksia edustava väestö." Ja täällä huomautetaan: "Mikä hyvänsä tietyssä paikassa asuva väestön koostuma, joka puhuu samanlaisia murteita ja noudattaa samaa jumalanpalveluskäytäntöä, ei ole etninen ryhmä. Tähän tarvitaan myyttien ja symbolien kokonaisuus." http://www.helsinki.fi/hum/renvall/nationalismi2002/remy.html Savoilaisten pitäminen etnisenä ryhmänä on näidenkin valossa ihan liian mahtipontista. --ML 28. heinäkuuta 2005 kello 10:48:19 (UTC)

Luokituksesta[muokkaa wikitekstiä]

Vaikka pääasiallisesti savolaiset Savossa ovat aikojen saatossa asuneetkin, niin heillä on kuitenkin merkittävä asema koko Suomen asutushistoriassa. Ei siis pelkästään Savon, vaikka käsitteet Savo ja savolaiset hyvin usein toisiinsa yhdistetäänkin tiukasti. --SM 28. heinäkuuta 2005 kello 11:02:46 (UTC)

Wikipedia:Luokittelu#Luokkien_valitseminen. Uskon, että savolaiset löytyvät hyvin savo-luokasta eikä jää keneltäkään huomaamatta. -Samulili 28. heinäkuuta 2005 kello 11:05:06 (UTC)

Ei tuota heimoidentiteettiä kannattaisi ylimainostaa, tulee lähinnä koominen vaikutelma. Nykypäivän savolaisnuorelle puhelinmalli tai suosikki-räpstara on merkityksillisempi identifikaatio kuin wanha topeliaaninen heimokäsite... --ML 3. syyskuuta 2005 kello 10.25 (UTC)

Ei kyse ole mistään ylimainostuksesta. Kyllä nuo kaikki tekijät pitävät vielä nykyaikanakin. Tuo savolaisnuori-juttusi ei liity siihen mitenkään, joten olehan poistelematta. --SM 3. syyskuuta 2005 kello 12.28 (UTC)
Otin pois maininnan syntyperästä: artikkelissahan selitetään, että savolaisia asuu nykyisin Helsingissäkin... (tosin sen voi palauttaa jos välttämättä haluaa). Tuon "etnisen taustan" otin myös pois, koska tässä on keskusteltu etnisestä ryhmästä ja todettiin sen olevan epäsopiva. Kalakukko ja kokkelpiimä nyt ei kovin kummoista etnistä taustaa muodosta. :-) Lisäsin sanan "osin identiteetiltään", koska läheskään kaikki savolaiset tuskin identifioituvat enää savolaisiksi... --ML 5. syyskuuta 2005 kello 13.18 (UTC)
Savolaiset muodostavat etnisen ryhmän ominaispiirteineen (koko ajan hiipumaan päin), vaikka te ette sitä haluaisikaan uskoa. Mainintaa siitä ei kuitenkaan artikkelissa esiinny toivomuksestanne. Sen sijaan etninen tausta tarkoittaa lähinnä sitä, että ovat aikoiaan ollut voimakkaammin oma ryhmänsä, ja piirteet ovat laimenneina nähtävissä vielä nykypäivänäkin. Perusteusi syntyperä-maininnan poistolle on ristiriitainen: syntyperä nimenomaan tekee savolaisen, vaikka hän asuisikin Helsingissä, kun taas Savossa asuva ei pelkästään asuinpaikkansa takia ole savolainen, vaan sen tekevät monet muutkin seikat, se identiteetti juuri. --SM 5. syyskuuta 2005 kello 13.24 (UTC)
Lisäsin nyt johdantoon maininnan: "Nykypäivään tultaessa ja heimorajojen kaventuessa on savolainen etnisyys ja heimon ominaispiirteet hiipumaan päin, eivätkä savolaiset nykypäivänä enää moninkaan paikoin eroa muista suomalaisista." Kelvannee? --SM 5. syyskuuta 2005 kello 13.28 (UTC)
Voisi olla paras ettei sanaa etnisyys edelleenkään käytettäisi, koska kukaan ei ole täällä näyttänyt toteen, että savolaiset olisivat joskus pitäneet itseään etnisenä ryhmänä.
Juuri hiljan ilmestyi kirja savolaisuudesta. Kyllä näillä heimoilla on merkitystä, ja niitä pitävät yllä esim. eri heimoja edustavat kaunokirjallisuuden hahmot (eri asia kuinka lähellä todelluisuutta ne ovat, mutta se ei ole tämän suhteen olennaista). Eikä murrekaan ole kadonnut. Ja tästä kaikesta on runsaasti kirjallisuutta.--Urjanhai (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 11.17 (EEST)[vastaa]

Savon heimoidentiteetti[muokkaa wikitekstiä]

Savolaisuus on yksi Suomen vahvimpia heimoidentiteettejä. Vaikka nuoret eivät enää täysin viännäkkään savvoo niin silti puheesta savolaisen tunnistaa. Nykyään vielä aletaan olla ylpeitä savolaisuudesta ja korostetaan sitä. Mielestäni siis maininta vahvasta heimoidentiteetistä tulisi olla. --Inzulac 6. maaliskuuta 2006 kello 11.37 (UTC)

Savolaisten etnisestä identiteetistä nykyaikana ei ole kai tehty tutkimuksia tai ole olemassa oikein minkäänlaista dokumentoitua tietoa, joten asiasta on aika vaikea mennä kirjoittaam juuta tai jaata ilman, että se menee oman tutkimuksen puolelle. Pelkkien omien havaintojen tai kokemusten pohjalta ei saisu artikkeliin tietoja lisätä. --SM 6. maaliskuuta 2006 kello 16.57 (UTC)
Ihan varmasti on olemassa myös kirjallista tuotosta. Se tulee vain etsiä... --Inzulac 6. maaliskuuta 2006 kello 17.07 (UTC)

Omaa sukuhistoriaa tutkiessa tuli lainattua yksi karjalaisen ja venäläisen yhdessä kirjoittama kirja, jossa kuvailtiin hieman varhaisia savolaisia venäläisten lähteiden perusteella, mutta en viitsi lainata kirjaa uudestaan ja etsiä kohtaa, lähdeviitettä varten. 85.156.118.207 1. tammikuuta 2009 kello 12.18 (EET)[vastaa]

Etnisestä identiteetistä[muokkaa wikitekstiä]

"Suomalainen" etninen identiteetti luotiin kansallisuusaatteen myötä 1800-luvun aikana. Sitä ennen ihmisten etninen identiteetti oli heimokeskeistä (hämäläiset, karjalaiset ja myöhemmin savolaiset). --Joonas (kerro) 6. maaliskuuta 2006 kello 11.40 (UTC)

Näinköhän. Eiköhän ne heimoidentiteetit luotu samaan aikaan tai myöhemmin kuin kansallisidentiteetti. Taitavat periytyä Maamme-kirjasta yms. --ML 6. maaliskuuta 2006 kello 11.43 (UTC)
Oletko Joonas varma että tuo kansanviisaus pitää paikkansa? Minullekin on yliopistossa opetettu, että heimokäsitteillä ei ollut suurta merkitystä ennen kuin ne 1800-luvulla lanseerattiin osana nationalismipakettia. Jos olen väärässä, näkisin mielelläni lähteet.217.30.179.130 6. maaliskuuta 2006 kello 11.46 (UTC)
Voi olla noinkin, minulle on vaan jäänyt esim. käsitys, että karjalaiset ja hämäläiset 1000-luvulla sotivat keskenään ja liittoutuivat Ruotsalaisten ja Novgoridlaisten kanssa toisiaan vastaan. Voi olla näinkin. --Joonas (kerro) 6. maaliskuuta 2006 kello 11.48 (UTC)
"Karjalaiset" ja "hämäläiset" venäläisissä kronikoissa edustavat ulkopuolisten tarkkailijoiden tapaa luokitella Suomen alueen väestöryhmiä eivätkä kerro mitään luokiteltujen ihmisten omista etnisyyden kokemuksista. Ja vaikka etnisyyttä olisi ollutkin, ei taatusti voida pitää itsestäänselvyytenä, että 1100-luvun oletetut heimoidentiteetit olisivat säilyneet katkeamatta 1800-luvulle saakka. Eikä venäläisissä kronikoissa mainita savolaisia, jotka ovat tämän artikkelin aihe. Heimodentiteeteistä keskiajalla on kirjoittanut muun muassa prof. Jukka Korpela monissa eri yhteyksissä
Selvä homma. --Joonas (kerro) 6. maaliskuuta 2006 kello 11.55 (UTC)

Esa Pakarinen[muokkaa wikitekstiä]

Millä perusteella Esa Pakarinen oli savolainen? 212.226.75.62 16. toukokuuta 2012 kello 05.29 (EEST)[vastaa]

Artikkeli Esa Pakarinen kertoo hänen asuneen ja kierrelleen savossa nuoresta pitäen. Eikö hän mielestäsi ole? --Opa (keskustelu) 16. toukokuuta 2012 kello 06.44 (EEST)[vastaa]
Ei ole. Karjalainen oli Pakarinen. Pois luettelosta. Iivarius (keskustelu) 16. toukokuuta 2012 kello 09.13 (EEST)[vastaa]
Isäni luuli Pakarista savolaiseksi. Kun tuo selvisi jollekin rääkkyläläiselle, tämä huomautti siitä isälleni ärtyneenä. 193.64.22.244 21. toukokuuta 2012 kello 15.25 (EEST)[vastaa]
Kuuluuko listaan vain savon alueella syntyneet? "Perhe kiersi Esan varhaiset vuodet ympäri Savoa ja Pohjois-Karjalaa, kunnes asettui vuonna 1920 Joensuuhun". Ratkaiseeko siis ensimmäinen elinpäivä listallepääsyn?--Opa (keskustelu) 16. toukokuuta 2012 kello 13.40 (EEST)[vastaa]
Ja jos noin, aloitattehan poistamalla Minna Canth kuopiolaisista :) --Opa (keskustelu) 16. toukokuuta 2012 kello 14.27 (EEST)[vastaa]
Esimerkkinä toimii myös rovaniemellä syntynyt Marko Kilpi joka sai savonia-palkinnon "merkittävästä savolaisesta kaunokirjallisesta teoksesta" --Opa (keskustelu) 16. toukokuuta 2012 kello 14.33 (EEST)[vastaa]
Tuollaiset luettelot ovat niin ongelmallisuia ja vaikeasti rajattavia, että pois vaan kokonaan.--194.111.66.13 16. toukokuuta 2012 kello 15.11 (EEST)[vastaa]
Kahvihuoneessa] viimeisin päätelmä on ollut "perustellut listat pysyy ja paranoo"--Opa (keskustelu) 16. toukokuuta 2012 kello 15.45 (EEST)[vastaa]
Viime aikoina kunta-artikkeleista on poistettu tunnettujen kyseisen kunnan miesten ja naisten luetteloja–siitä huolimatta, että vaikkapa kuopiolaisuus tai mikkeliläisyys on helpommin määriteltävissä kuin savolaisuus, kun jälkimmäisessä on kyse myös genetiikasta, kyseiseen heimoon kuulumisesta. Jos länsisuomalainen muuttaa Iisalmeen, hänestä tulee iisalmelainen muttei savolaista. Kun paikkakunta-artikkeleista noita listoja on poistettu, olisi loogista poistaa täältäkin! 193.64.22.244 21. toukokuuta 2012 kello 15.34 (EEST)[vastaa]
"Kaikilla pitää olla yhtä kurjaa"-logiikallako? (En ole puolesta enkä vastaan tätä luetteloa). Mistä niitä on poistettu, voisin käydä kurkistamassa. Opa (keskustelu) 21. toukokuuta 2012 kello 18.38 (EEST)[vastaa]
Ihmisen "heimo-" tai maakuntaidentiteetin (savolaisuus, karjalaisuus tms.) toteaminen on selkeästi uutta tutkimusta, jollei se yksiselitteisesti perustu johonkin lähteeseen. Järkevin toimenpide olisi koko luettelon poistaminen.--91.156.120.172 21. toukokuuta 2012 kello 18.47 (EEST)[vastaa]
Google löyti heti vaikka tämän "Tunnetuista savolaisista tulee mieleen monelle Minna Canth, Jyrki Katainen, Spede Pasanen ja Esa Pakarinen." [4]Opa (keskustelu) 21. toukokuuta 2012 kello 18.51 (EEST)[vastaa]
No, sitten luettelossa voidaan mainita lähteessä mainitut nimet ja poistaa kaikki muut. Tällainen luettelo, jos se välttämättä halutaan säilyttää, olisi parempi lainata jostakin sekundaarilähteestä sellaisenaan sen sijaan, että wikipedistit itse kokoavat sen tai täydentävät sitä uutena tutkimuksena.--91.156.120.172 21. toukokuuta 2012 kello 18.56 (EEST)[vastaa]
Poistin, voitte jatkaa poistamalla muunkin lähtettömän, mitäpä noita ihmisten omia tutkimuksia tänne, uutisreferaatteja sääilmiöistä ja ääninäytteliöiden luonnekuvauksia kyllä riittää kirjoitettavaksi kaikille. Opa (keskustelu) 21. toukokuuta 2012 kello 20.21 (EEST)[vastaa]
Itse asiassa savolaisuudesta kulttuurisena ilmiönä varmaan löytyy kirjallisuutta, muistelisin että aika hiljattain ilmestyi kokonainen kirja aiheesta.--Urjanhai (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 11.28 (EEST)[vastaa]
Esa Pakarinen on tunnettu savonmurteestaan mutta karjalaisuudestaan. Sen voi tarkastaa lähteistäkin. Iivarius (keskustelu) 16. toukokuuta 2012 kello 16.57 (EEST)[vastaa]
Voisiko artikkeliin sitten lisätä jonkun "tunnettu karjalainen"-jutun? Tai tänne lähdeviitteen ("Sen voi tarkastaa lähteistäkin."). Mitä mieltä olet cantista ja kilvestä. Opa (keskustelu) 17. toukokuuta 2012 kello 05.54 (EEST)[vastaa]

Kuuluisia savolaisia[muokkaa wikitekstiä]

Miksi artikkelissa aiemmin lueteltiin kuuluisia savolaisia, mutta nyt ei luetella? Pohjalaisia, hämäläisiä ja varsinaissuomalaisia käsittelevissäkin artikkeleissa on lueteltu kuuluisia pohjalaisia, hämäläisiä ja varsinaissuomalaisia.Omitti86 (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 03.07 (EEST)[vastaa]

Siitä on keskustelua juuri yllä, ja lista löytyy artikkelin historiasta. En tiedä haetanneeko tuo mittään, jos muokkaa rohkeasti ja palauttaa listan. Ei tuossa keskustelussa mitään kovin selvää konsensusta kai ollut. Myös lisäperusteluja suuntaan tai toiseen voi esittää. Itse näkisin että voi luetella valikoiman henkilöitä, jotka ovat tunettuja savolaisuudestaan. Esa Pakarisen kohdalla kai on hämännyt se, että hän on tunnettu savolaismurteen käyttäjä, mutta savolaismurteita puhutaan myös esim. osassa Karjalan historiallista maakuntaa.--Urjanhai (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 11.26 (EEST)[vastaa]
Tai tarkennus: Lista poistettiin, koska ei pidetty hyvänä, ettälista on lähteetön. Eli toivotiin siis, että etsittäisiin kirjallisuutta tms. lähteitä, joissa kerrottaisiin tunnetuista savolaisista ja lähteistettäisiin listaa sillä. Toisaalta toinen näkökanta voi olla että jos savolaisuudeta kerrottaisiin henkilöiden artikkeleissa, niin lukija voisi tarkistaa asian sieltä. Mutta jos ajatellaan että henkilöiden pitäisi olla tunnettuja savolaisuudestaan niin ehkä sitten voisi etsiä kirjallisuudesta esityksiä, joissa on luteltu tunnettuja savolaisia. Vai tulisiko uskoa yksittäisiä henkilöitä koskevia mainintoja, joissa sanotaan, että he ovat tunnettuja savolaisuudestaan? Joel Lehtonen, August Ahlqvist.--Urjanhai (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 11.34 (EEST)[vastaa]
Mutta mitään jääkiekkoilijoita on turha luetella. Vaikka onhan Leo Komarov tunettu Pohjanmaan maakuntalainen.--Urjanhai (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 11.40 (EEST)[vastaa]
Ehkä tuo ajatus luotettavaan sekundäärilähteeseen (tai useampaan) perustuvasta valikoimasta on ihan hyvä. Ei tartte sitten tapella esim. kuuluuko Jyrki Katainen ja Teuvo Hakkarainen listalle. --Urjanhai (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 11.47 (EEST)[vastaa]