Keskustelu:Luettelo eduskuntaryhmää vaalikauden aikana vaihtaneista kansanedustajista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vanhoja loikkaajia vähän ja puolueiden lakkautus[muokkaa wikitekstiä]

Näinkö vähän? -tKahkonen 21. huhtikuuta 2007 kello 18.57 (UTC)

Ilmeisesti luettelo on vajaa. Lisäsin Santeri Alkion enkä usko, että hän olisi ollut ainoa väliltä 1907–1918. -tKahkonen 6. joulukuuta 2007 kello 09.41 (UTC)

Ennen sotia on viisi loikkaajaa. En ihan usko, että luettelo on täydellinen niiltä ajoilta. Vaihtajia näyttäisi olevan enemmänkin, August Tanttu löytyi ensimmäiseksi artikkelista luettelo kansanedustajista. Pitää olla tarkkana kuitenkin: ensimmäinen vaihto hyppäsi vaalikauden yli. Vaalikausien alkamis- ja päättymisajat on edustajamatrikkelissa: http://www.eduskunta.fi/thwfakta/yht/ohje/vaalikaudet.htm (toivottavasti pysyvä linkki) -tKahkonen 30. heinäkuuta 2011 kello 22.17 (EEST)

Lisäsin muutaman ja huomasin, että niissähän on kyseessä edellisen ryhmän lakkauttaminen ja uuden ryhmän aloittaminen: Nuorsuomalainen puolue ja Suomalainen puolue ja Kansanpuolue hajosivat Edistyspuolueeksi ja Kokoomukseksi (ja jonkin verran siirtyi Maalaisliittoon). Mitenhän näiden kanssa merkitsisi? Eduskunnan matrikkelissa on joitakin huomioitavia asioita:
  • Edustajamatrikkelin merkintöjä on näemmä muutettu siten, että suomalaisessa puolueessa ja kokoomuksessa olleet merkitty kokoomuksen edustajiksi (Kilpeläinen). Ennen ryhmät oli muistaakseni eroteltuina ja ovat vieläkin niissä tapauksissa, joissa olivat Suomalaisessa puolueessa ennen 1918. Miten tässä luettelossa nuo SP->Kokoomus-siirtymät pitäisi käsitellä vai pitäisikö lainkaan? Entä siirtymät SP:stä muualle (esim. Jaakko Loukko 5.11. -> ML)?
  • Nuorsuomalaiset ja Edistyspuolue taas käsitellään matrikkelissa eri ryhminä (Juho Astala).
  • Joillakin siirtymisaika on 5.11., joillakin 8.12. – sekä kokoomukseen että edistyspuolueeseen siirtyneillä. ED:stä sanotaan toisaalla, että se syntyi 8.12. Onko matrikkelissa virhe?
  • Kansanpuolueen Jussi Puumala ei matrikkelin mukaan siirtynyt lainkaan kokoomukseen vaan jäi yksin kansanpuolueen ryhmään. Tämä lienee virhe.
Myöhempi esimerkki ryhmän nimen muuttumisesta on, kun Edistyspuolueesta tuli Suomen Kansanpuolue (esim. Heikki Kannisto) ja tietysti SMP-Perussuomalaisten Raimo Vistbacka, tosin niissä ei tainnut tapahtua muuta kuin juuri tuo nimen vaihtuminen. Ei esimerkiksi vähemmistöryhmää eduskuntaan, ei ainakaan SMP->PS-tapauksessa. Yhdistävät kysymykset ovat: 1) merkitäänkö ja miten, kun ryhmä lakkaa ja edustajat hajaantuvat eri puolueisiin, 2) merkitäänkö, kun ryhmä lakkaa ja vaihtaa nimeä? -tKahkonen 31. heinäkuuta 2011 kello 00.06 (EEST)
9.12. on siis Kokoomuksen syntyaika ja 8.12. Edistyspuolueen. 5.11.1918 alkoivat uudet valtiopäivät. Ilmeisesti siksi monilla on tuo siirtymispäivä. Se ei selitä Vuokosken siirtymistä Edistyspuolueeseen 5.11.
Tarkistin matrikkelista nuorsuomalaiset 1918 ja lisäsin ryhmää vaihtaneet. Matrikkelin mukaan Erik Alopaeus, Pekka Hälvä, Teuvo Kaitila, Hugo Linna, Johannes Lundson, Tilda Löthman-Koponen, Pekka Pennanen ja Eemil Vekara eivät siirtyneet muihin ryhmiin vaan pysyivät nuorsuomalaisten eduskuntaryhmässä vaalikauden loppuun eli 31.3.1919 asti. Elias Sinkko (vuoteen 1922) ja Wille Särkkä (vuoteen 1929) olivat matrikkelin mukaan ilman ryhmää tuosta eteenpäin. Otto Pesonen tuli 24.2.1919 nuorsuomalaisten ryhmään.
Juho Kaskinen kuulunee tuohon alempaan luetteloon, varasijalta edistyspuolueeseen 25.2.1919. Todennäköinen puolue vaaleissa oli nuorsuomalaiset, jonka kansanedustajana oli aiemmin ollut.
-tKahkonen 1. elokuuta 2011 kello 00.37 (EEST)
Särkkä Edistyspuolueen eduskuntaryhmän kuvassa (1924 - 1926): [1]. -tKahkonen 1. elokuuta 2011 kello 00.44 (EEST)
Yllä tehdyt havainnot osoittavat, ettei edustajamatrikkeliin ehkä kannata sokeasti luottaa. Tuntuu epätodennäköiseltä, että nuorsuomalaisten eduskuntaryhmä olisi jatkanut toimintaansa enää joulukuun 1918 jälkeen. Tiedot pitänee tarkistaa epäilyttävien tapausten kohdalla jostain muualta, jos nämäkin nyt aiotaan listata. --Risukarhi 1. elokuuta 2011 kello 16.43 (EEST)
Ja tuon Vuokosken on pakko olla virhe. Ei kukaan voi siirtyä puolueen eduskuntaryhmään kuukautta ennen puolueen perustamista. Edistyspuolueen tulevasta perustamisesta ei edes tiedetty vielä 5.11.1918, koska Saksa ei ollut vielä hävinnyt maailmansotaa. --Risukarhi 1. elokuuta 2011 kello 16.46 (EEST)
tKahkosen esittämästä kysymyksestä: Tapauksessa 2) merkitseminen tuntuisi artikkelin sisällön tarpeettomalta venyttämiseltä; jos ryhmä vaihtaa vain nimeä, edustaja ei käytännössä vaihda ryhmää. Tapaus 1) on ongelmallisempi, koska siinäkään ei ole kyse varsinaisesta loikkauksesta, mutta ei myöskään ryhmän jatkuvuudesta. Pitäisikö tähän artikkeliin erottaa vielä kolmaskin lista näitä lakanneita puolueita varten? --Risukarhi 1. elokuuta 2011 kello 14.59 (EEST)
Edustajamatrikkelista tosiaan on virheitä löytynyt aiemminkin. Verkkoversioon niitä on myös korjattu: Esim. tässä luettelossa olevien SKDL:stä Devaan 1986 siirtyneiden kohdalla tiedot puuttuivat suurimmasta osasta siirtyneitä silloin, kun tämän sivun alunperin loin (1/2007), ja siksi siinä kohdassa on lähdeviite valtiopäiväasiakirjoihin, joista tiedot löytyivät. Matrikkeliin (paperilla julkaistuun versioon) on käsittääkseni alunperin kopioitu paljon tietoja suoraan aiemmista matrikkeleista, ja toisaalta esim. monet uratiedot lienevät peräisin edustajilta, jotka ovat saattaneet muistaa väärin vuosilukuja... Ryhmänimien vaihdot eivät mielestäni kuulu tähän luetteloon, vaikka siinä yhteydessä onkin ehkä lakkautettu vanha ja perustettu uusi puolue.--ap4k 1. elokuuta 2011 kello 17.41 (EEST)
Mitkä noista sitten ovat niitä poissuljettuja tapauksia? Edistyspuolueen loppu ja SMP->PS varmastikin. Samoin kait Suomalaisen puolueen loppu ja Kokoomuksen perustaminen. Jätetään siis luettelematta SP-kokoomuksessa pysyneet mutta luetellaan kuitenkin ne, jotka vaihtoivat SP:stä johonkin toiseen puolueeseen (ML, Ed). Samoin nuorsuomalaisten siirtymiset luetellaan. Vai? -tKahkonen 4. elokuuta 2011 kello 17.24 (EEST)
Tuon tyyppisellä logiikalla näyttää tähänkin asti edetyn: SKDL:stä Devaan ja Devasta Vasemmistoliittoon siirtyneet on lueteltu, mutta SKDL:stä suoraan Vasemmistoliittoon siirtyneitä ei. Jos kaikki nuorsuomalaiset päätetään luetella (sillä perusteella, että Edistyspuolue ei olisi itsestäänselvästi Nuorsuomalaisen puolueen seuraaja), niin suosittelisin kolmannen listan lisäämistä artikkeliin niitä varten. Puolueen lakatessa eri puolueisiin hajaantuvat edustajat ovat nähdäkseni kuitenkin Sui generis verrattuna luettelon muihin tapauksiin. --Risukarhi 4. elokuuta 2011 kello 17.44 (EEST)
Jep. Ja minulta loppuu asiantuntemus. Edistyspuolueen artikkelissa mainitaan, että puolue syntyi Nuorsuomalaisten ja Kansanpuolueen enemmistön ja Suomalaisen puolueen vähemmistön fuusiona. Tämän pohjalta ja aiempaa logiikkaa seuraten näyttäisi siltä että enemmistönä Edistyspuolueeseen siirtyneitä ei lueteltaisi. Sanot aivan oikein, etteivät vähemmistösiirtymisetkään vertaudu ensimmäisen luettelon muihin jäseniin.
Ehkä tosiaan olisi parasta kolmas "Puolueen lakkauttamisessa tapahtuneet ryhmänvaihdokset" -luettelo, jossa voisi mainita seuraajapuolueen. Seuraajapuolueeseen siirtyneitä ei kannattane nimetä (silloin pitäisi listata ainakin Suom., Nuor., Kans., SKDL, SMP).
Listan Jaakko Loukko ja August Tanttu liittyivät muuten matrikkelin mukaan jo ennen ryhmän lakkauttamista (mainittu 5.11.), mutta kyseessä lienee matrikkelin virhe tai muuten vain sivuseikka. Heitä ei tarvinne luetella erikseen.
-tKahkonen 4. elokuuta 2011 kello 19.15 (EEST)

Nimeen suomalaisuus?[muokkaa wikitekstiä]

Luettelo on rajattu ja on syytäkin rajata koskemaan suomalaisia kansanedustajia, mutta tämän tulisi näkyä myös nimessä. -- Piisamson 19. lokakuuta 2008 kello 15.00 (EEST)

Missä muissa maissa on kansanedustajat eduskunnassa? -tKahkonen 19. lokakuuta 2008 kello 15.50 (EEST)
No joo, on kai se näinkin. -- Piisamson 19. lokakuuta 2008 kello 16.01 (EEST)
Kaipa se on, en tiedä varmaksi. Sama juttu on ainakin luokassa Luokka:Kansanedustajat sekä muissa kansanedustajaluetteloissa. Minusta myös artikkeli kansanedustaja saisi olla sellaisenaan ja yleisesti eri maiden edustajista voisi olla artikkelissa parlamentaarikko. -tKahkonen 19. lokakuuta 2008 kello 17.50 (EEST)

Vaalien jälkeen välittömästi eduskuntaryhmää vaihtaneet[muokkaa wikitekstiä]

Pitäisikö muuten vaalikauden aikana eduskuntaryhmää vaihtaneiksi laskea ne 11 kansanedustajaa, jotka vuoden 1958 eduskuntavaaleissa valittiin SDP:n listoilta, mutta uudessa eduskunnassa siirtyivät välittömästi TPSL:n ryhmään? Onko vaalikauden aikana loikannut myös sellainen, joka aloittaa eduskuntatyönsä eri ryhmässä, kuin minkä listalta on valittu? --Risukarhi 25. huhtikuuta 2011 kello 11.53 (EEST)

Listalle pääseminen edellyttää ryhmän vaihtoa, jota tuossa ei käsittääkseni tapahtunut.--ap4k 25. huhtikuuta 2011 kello 13.07 (EEST)
Ehdin jo lisätä Yrjö Kivenojan (Kok.->IKL), mutta otan sen nyt pois. Minusta tällaisetkin voisi kuitenkin lisätä. Ahvenanmaan edustajat ovat toki ihan oma lukunsa. -tKahkonen 21. heinäkuuta 2011 kello 01.34 (EEST)
Ne voisi lisätä vaikka erilliseen luetteloon, joka mahtunee tälle samalle sivulle varsinaisen luettelon perään.--ap4k 22. heinäkuuta 2011 kello 15.52 (EEST)
Jep, ihan hyvä ratkaisu. Miten tuo TPSL-siirtyminen muuten tarkkaan ottaen tapahtui? 13 (?) edustajaa oli ensin Sosialidemokraattisen opposition eduskuntaryhmässä (esim. Vappu Heinonen). Tämä ryhmäkö sitten vain nimettiin TPSL:ksi? Yksi mahdollinen poikkeus on Laura Brander-Wallin oli -58 vaaleissa SDP:n ehdokas mutta eduskuntaan varasijalta päästyään 1962 siirtyi TPSL:n edustajaksi. Minusta hänetkin pitäisi kuitenkin lukea mukaan tähän "eri puolueesta valitut mutta toiseen ryhmään siirtyneet" -listalle.
Jörn Donnerin 2003 vaalien RKP-SDP-RKP-siirto taas on ihan oma erikoistapauksensa: valittiin RKP:n listoilta varasijalle, meni välillä SDP:n jäseneksi ja eduskuntaan noustessaan takaisin RKP:hen.
-tKahkonen 22. heinäkuuta 2011 kello 18.35 (EEST)
Entä mitenkäs Esko-Juhani Tennilä vuoden 1983 eduskuntavaaleissa? Valittiin valitsijayhdistyksen ehdokkaana, mutta liittyi eduskunnassa kuitenkin SKDL:n ryhmään. Pitäisikö sekin mainita? --Risukarhi 28. heinäkuuta 2011 kello 13.04 (EEST)

wiki-linkitys[muokkaa wikitekstiä]

Eduskuntaryhmien lyhenteissä olevat linkit johtavat puolueisiin, eivät ryhmiin. Onko tämä tarkoituksellista vai vahinko? --178.55.190.227 8. huhtikuuta 2014 kello 18.22 (EEST)

Tammikuussa 2007, kun tämän luettelon ensimmäisen version tein, ei wikipediassa ollut kuin yksi eduskuntaryhmästä kertova artikkeli (ruots.), joten linkitin puolueisiin. Saa ne vaihtaa, mutta ne, joista ei edelleenkään ole eduskuntaryhmä-artikkelia, voisi jättää ennalleen.--ap4k (keskustelu) 9. huhtikuuta 2014 kello 17.25 (EEST)
Ovatko puolueiden, jotka ovat lopettaneet toiminnan, eduskuntaryhmät wikipedia-artikkelin arvoisia? Ja pitäisikö esimerkiksi keskustan eduskuntaryhmää käsittelevän artikkelin käsitellä myös maalaisliiton eduskuntaryhmää? Entä Perussuomalaisten SMP:tä? Ainakin Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä -artikkelissa käsitellään myös SKDL:n eduskuntaryhmää. On joka tapauksessa joissain tapauksissa harhaan johtavaa ohjata eduskuntaryhmä-linkki puolueeseen, kun edustajat eivät välttämättä liity puolueeseen liittyessään uuteen eduskuntaryhmään. --178.55.61.151 11. huhtikuuta 2014 kello 21.27 (EEST)
Puolueen tai muun yhdistyksen toiminnan loppuminen ei vaikuta sen merkittävyyteen wikipediassa. Jos kyseessä on vain nimenmuutos, kuten keskustan tapauksessa, ei sille tehdä erillistä artikkelia, mutta vasemmistoliiton ja perussuomalaisten tapauksissa on perustettu myös uusi puolue, vaikka eduskuntaryhmä teknisesti onkin vain vaihtanut nimeään. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä-artikkelissa ei käsitellä SKDL:n ryhmää, mutta se luonnollisesti mainitaan perustamisen yhteydessä yhdellä lauseella. Jos eduskuntaryhmästä ei ole artikkelia, niin ei se mielestäni ole harhaanjohtavaa ohjata puolueeseen. Puolue-artikkelissa olisi periaatteessa aina syytä kertoa jotain myös sen eduskuntaryhmästä, riippumatta siitä, onko ryhmästä erillistä artikkelia.--ap4k (keskustelu) 12. huhtikuuta 2014 kello 10.45 (EEST)