Keskustelu:Ludwig van Beethoven

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

IP:n kommentti siirretty oikealle paikalleen alas. --Ulrika 15. tammikuuta 2008 kello 13.16 (UTC)

Lähes lähteetön, täysin viitteetön ja ulkoasultaan kehno. Ei siis enää suosittellun tasoinen. --Spirit 28. toukokuuta 2007 kello 17.38 (UTC)

Mikä tekee ulkoasusta "kehnon"? Voit vapaasti parantaa lay-outtia haluamallasi tavalla. Khaosaming 29. toukokuuta 2007 kello 13.34 (UTC)
Ainakin kuvitus on huono. Lisää kuvia. --Spirit 4. kesäkuuta 2007 kello 14.25 (UTC)

Hornemannin miniatyyri[muokkaa wikitekstiä]

Kuva on käsittääkseni väärinpäin. --Ulrika 11. syyskuuta 2007 kello 07.11 (UTC)

Tarkoitatko, että kuvan pitäisi olla kuten tämä? --Johney 11. syyskuuta 2007 kello 14.54 (UTC)
Noin päin kylläkin, mutta ei tuo vaan soikeassa kehyksessä. Laitoin muotokuvia galleriaan, kun niitä on tekstiin nähden niin hirveästi. Pitäisi varmaan vähän karsia. --Ulrika 12. syyskuuta 2007 kello 19.21 (UTC)

Arkistoitu vertaisarviointi 2[muokkaa wikitekstiä]

Ludwig van Beethoven[muokkaa wikitekstiä]

Valittiin äskettäin hyväksi artikkeliksi, jolloin artikkeli oli vielä osittain keskeneräinen, ja nykyistä enempää ei lainaamissani kirjoissa ole tietoa. Olen myös yrittänyt muuttaa kaikki epäneutraalit kohdat neutraalimmaksi. Mitä vielä pitää tehdä artikkeliin suositellun statuksen saamiseksi? --Johney 2. joulukuuta 2007 kello 17.55 (UTC)

Ihan hyvältä näyttää. Lisäsin pari lähdepyyntöä noihin sitaatin tapaisiin lauseisiin. --JannE 2. joulukuuta 2007 kello 18.03 (UTC)
Artikkeli on lievästi sanottuna ylikuvitettu. Kuvat löytyy Commonsista, joten kaikkia ei tarvitse esitellä artikkelissa.--qWerk 2. joulukuuta 2007 kello 18.05 (UTC)
Mjuu, ainakin tuo muotokuvagalleria on jo vähän liikaa, muut on sitten ihan katsojan silmässä... Tuon sävellyslistan voisi viedä omaksi artikkelikseen Luettelo Ludwig van Beethovenin sävellyksistä tjsp, nyt se vie IMHO liikaa tilaa artikkelista. --albval 3. joulukuuta 2007 kello 11.28 (UTC)
Kommentoin jo syyskuussa yhteenvedossa, että kuvia on liikaa, eivätkä ne sen jälkeen ole ainakaan vähentyneet. --Ulrika 3. joulukuuta 2007 kello 12.30 (UTC)
Itse toivoisin artikkeliin oman otsikkonsa alla käsittelyä Beethovenin persoonallisuudesta (häntä ymmärtääkseni pidettiin sangen sulkeutuneena ja jurona, mutta mitä aikalaiskuvaukset yms. sanovat aiheesta?). Lisäksi Beethovenin musiikkia käsitellessä olisi hyvä kirjoittaa myös siitä, miten hänen musiikkiinsa on milloinkin suhtauduttu, ja mukavaa olisi myös saada tietää, mitä hänen kappalettaan musiikkiasiantuntijat pitävät yleisesti parhaimpana (jos yleistä konsensusta asiasta ei ole, muutamat mielipiteet perusteluineen olisivat ainakin tervetulleita). Myöskin Beethovenin maine yhtenä historian nerokkaimmista säveltäjistä ansaitsisi mielestäni käsittelyn oman otsikkonsa alla (oikeastaan kaikista parasta olisi saada kokonainen itsenäinen artikkeli tyyliin Näkemykset maailmanhistorian nerokkaimmasta säveltäjästä yms., jossa käsiteltäisiin kattavasti esitetyt näkemykset perusteluineen). --Green Bonsai 3. joulukuuta 2007 kello 13.13 (UTC)
Kuvia on nyt karsittu. Sävellyksistä en jaksa alkaa itse kirjoittamaan artikkelia, ja "Luettelo Ludwig van Beethovenin sävellyksistä"-artikkelista tulisi melko huono suoraan omasta artikkelista kopioituna. Beethovenin persoonallisuudesta en tee artikkeliin omaa osiotaan, koska sitten lähes jokaisesta osiosta mainittaisiin kaksi kertaa, musiikkiasiantuntioiden pitämänä Beethovenin parhaimpana teoksena ei taas ole missään lainaamissani kirjoissa mainintaa, ja sellaisesta ei edes kiinnosta kirjoittaa artikkeliin mittään. --Johney 3. joulukuuta 2007 kello 13.47 (UTC)
Beethovenin kokoisen säveltäjän jonkin teoksen nostaminen "parhaaksi" on mahdotonta ja itse asiassa älytönkin tehtävä. Ei kaikesta tarvitse äänestää. --Ulrika 3. joulukuuta 2007 kello 15.27 (UTC)
Mutta eikö tähän olisi mahdollista saada jotain mielipiteitä? Esimerkiksi artikkelissa H-mollimessu (Bach) mainitaan, että monet pitävät sitä Bachin parhaana teoksena. Luulisin, että aiheesta on ainakin joitain mielipiteitä. --Green Bonsai 3. joulukuuta 2007 kello 18.23 (UTC)
Mainitsin jo yläpuolella, että jonkin Beethovenin teoksen nostamiseen parhaaksi ei ole lähdettä missään kirjassani. --Johney 4. joulukuuta 2007 kello 10.27 (UTC)

Artikkelissa on lause ";Myöhemmin Ludwig totesi kuitenkin Mozartin soittaneen hienosti mutta epävakaisesti". Onko tämä suomennos suora lainaus jostain suomenkielisestä teoksesta. Englanninkielen vastaavassa lainauksessa käytetään ilmaisua "choppy, with no legato", olisiko tähän sopivampi suomennos esimerkiksi hakkaavasti tai iskevästi (ilman legatoa)?--IA 10. joulukuuta 2007 kello 11.49 (UTC)

Choppy tarkoittanee tässä tapuksessa hakkaavasti, lyöden soittimia lujaa vs. legato, joka toisi nuottien yhtymisen kautta pehmeyttä. --ukas 14. joulukuuta 2007 kello 01.30 (UTC)

Hieno artikkeli, käy minusta suositelluksi näinkin. Jos jotain parantaisin, niin voisiko artikkelissa olla osio Beethovenin musiikillisesta sekä kulttuurisesta perinnöstä ja vaikutuksista. Hänhän on eurooppalaisille niin merkittävä hahmo, että mm. hänen Oodi ilolle on saanut Eurooppa-hymnin aseman. --Tungsten 12. joulukuuta 2007 kello 07.25 (UTC)

Kun on säveltäjästä, pitäisi hänen musiikkiaan käsittelevän osion olla yksityiskohtaisempi. Etenkin Beethovenin tyylin ominaispiirteistä pitäisi olla tarkempaa tietoa. Vertailukohtana voi olla esimerkiksi muu klassismin musiikki. Beethovenin vaikutus myöhempiin säveltäjäsukupolviin on myös merkittävä asia, jota ei tekstissä tarkemmin käsitellä. --Tero Vilkesalo 18. joulukuuta 2007 kello 19.30 (UTC)

Kaikistä sävellyksistä pitäisi olla omat artikkelit, ja muutenkin punaisia linkkejä voisi vähän karsia. Musiikkinäytteet voisi sijoittaa eritavoin, artikkelin varrelle, ja kertoa kaikista näytteistä jtkin. --kallerna 23. joulukuuta 2007 kello 19.20 (UTC)


Kopioitu?[muokkaa wikitekstiä]

Teksti on miltei sanasta sanaan kopioitu vanhahkosta elämänkertasarjasta. Kommentin jätti 137.163.18.199 (keskustelu – muokkaukset).15. tammikuuta 2008 kello 10.50

Kerro mistä? --Ulrika 15. tammikuuta 2008 kello 13.16 (UTC)
Siinä tapauksessa tekstiä tulisi muokata yksilöllisemmäksi -- Käyttäjä:Elinei97 27. lokakuuta 2010 kello 21.03

Selvennyspyyntö kappaleeseen[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa lukee tällä hetkellä "Beethovenin viides sinfonia teki syvän vaikutuksen. Ranskalainen säveltäjä ja Beethovenin oppilas Hector Berlioz oli suostutellut Beethovenin menemään konserttiin ja tapasi tämän myöhemmin käytävällä. Berlioz aikoi kysyä Beethovenin mielipidettä, mutta tämä sanoi kysymättä "Huh! Minun on päästävä ulos raitiseen ilmaan. Se oli hämmästyttävää, ihmeellistä! Olin sellaisen tunnekuohun vallassa, että tuskin tiesin, mihin panisin hattuni!"

Oliko Berlioz Beethovenin oppilas? Mitä tapahtumaa tämä koskee? Beethovenin viides sinfonia on kantaesitetty vuonna 1808, jolloin Berlioz on ollut 5 vuotta vanha. Minne konserttiin Berlioz on suostutellut Beethovenin menemään?--IA 23. toukokuuta 2011 kello 20.54 (EEST)

Kyseessä on sekaannus, täällä lisätietoa. Siis kysymyksessä oli jokin sinfonian Pariisin-ensiesityksistä, johon Berlioz houkutteli opettajansa Lesueurin. -Ochs 23. toukokuuta 2011 kello 21.21 (EEST)
Roskaahan tuo kappale oli, ihmetyttää mitä kaikkea "hyvä artikkeli" -statuksen saamissa artikkeleissa voi lukea. Onko näitä oikolukenut kukaan.--IA 30. toukokuuta 2011 kello 13.50 (EEST)
Kappale on muuten lisätty vuonna 2007(!!) tässä muokkauksessa. Voisi varmaan olla hyvä idea tarkistaa nuo muutkin väitteet Brownin kirjasta kaiken varalta. Jafeluv 30. toukokuuta 2011 kello 14.02 (EEST)
Ihan hyvä, että kerrotaan tunnereaktioista, kun tunteet on romantiikassa se juttu. --87.93.3.34 13. heinäkuuta 2015 kello 03.25 (EEST)

Tunnetuimmat teokset??[muokkaa wikitekstiä]

"hänen tunnetuimpiin teoksiinsa kuuluvat esimerkiksi yhdeksän sinfoniaa, viisi pianokonserttoa ja yksi viulukonsertto, yksi ooppera ja kaksi messua, 32 pianosonaattia sekä 16 jousikvartettoa" Tuohon on täyttä löpinää. Tunnetuimmat teokset pitäisi nimetä, ei luetella kuinka monta tuon sortin teosta Beethoven sävelsi. Lähteessä kyllä sanotaan noin, mutta lähdekriittisyytä voisi harrastaa.--Nedergard (keskustelu) 8. maaliskuuta 2018 kello 22.58 (EET)