Keskustelu:Korean tasavalta

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kannattaisiko tämä siirtää uudelle nimelle Etelä-Korea? Se on uskoakseni yleisemmin käytetty nimitys kuin Korean tasavalta. Sama juttu Pohjois-Korean ja Korean demokraattisen kansantasavallan kanssa. --Jetman 26. helmikuuta 2006 kello 10.19 (UTC)

YSA ja Kotus käyttävät nimeä Korean tasavalta, joten se on nimeämiskäytännön mukainen. --Mikko Paananen 21. elokuuta 2006 kello 13.23 (UTC)
Silloinhan Suomenkin pitäisi olla nimellä Suomen tasavalta. Nimeämiskäytännön mukaan artikkelin nimenä on sen käytetyin muoto, eikä muodossa Etelä-Korea ole mitään vikaa. Ässä 21. helmikuuta 2007 kello 17.26 (UTC)
Suomi on olemassa, Etelä-Koreaa ei ole olemassa. Jos olisi olemassa Etelä-Korean tasavalta, niin Etelä-Korea olisi käypä muoto. Vaan kun ei ole. --Taulapaa 21. helmikuuta 2007 kello 17.56 (UTC)
Ei Suomeakaan ole olemassa, vaan on Suomen tasavalta. Ei Ruotsiakaan ole olemassa, vaan se on Ruotsin kuningaskunta. Nämä lyhyet nimet ovat vain yleistyneet, joten en ymmärrä miksei Koreat voi olla samanlaisilla nimillä. Onhan Kiinakin Kiina, eikä mikään Kiinan kansantasavalta. Wikipediassa artikkelien nimet ovat niiden yleisimmän muodon mukaan. Pitäisikö sitten Wikipediassa olla artikkeli nimeltä William Henry Gates III? Ässä 21. helmikuuta 2007 kello 18.38 (UTC)
Koetahan ymmärtää tämä ero ja virhe siinä logiikassa: Suomen tasavalta -> Suomi vs. Korean tasavalta -> Etelä-Korea. --Taulapaa 22. helmikuuta 2007 kello 07.36 (UTC)
Niin. Eihän tuossa ole mitään virhettä. Uutisissa, lehdistössä ja teksti-TV:ssä käytetään jatkuvasti muotoja Pohjois-Korea ja Etelä-Korea. Miksi Wikipedian pitäisi erota niin suuresti muusta mediasta? Helsingin sanomien sivuilla suoritetussa etsinnässä löytyi 42 osumaa hakusanalle "Pohjois-Korea", mutta vain 1 "Korean demokraattinen kansantasavalta". Mikä tahansa hakuohjelma suosii myös tätä tulosta.
Tämä on suora lainaus Wikipedian artikkelien nimeämisen käytäntö -sivulta: Wikipedian artikkelin nimen tulee olla sellainen, jolla aiheeseen viitataan yleiskielessä. Yleiskieli on kieliyhteisön eri ikä- ja ammattiryhmille yhteinen kielimuoto, joka on muotoasultaan kirjakielen normien mukaista.
"Korean tasavalta" tai "Korean demokraattinen kansantasavalta" eivät ole yleiskielen muotoja. Sen sijaan "Etelä-Korea" ja "Pohjois-Korea" ovat. Toivottavasti tämä selventää taulapään väärinymmärrystä ja saa aikaan sen, että artikkeli siirtyy oikealle nimelle. Ässä 22. helmikuuta 2007 kello 16.54 (UTC)
En kannata virheellisten otsikoiden käyttöä. Oli se aihe nyt mikä tahansa. Teksti-tv ja lehdistö eivät todellakaan ole sopivia lähteitä, kun mietitään oikeinkirjoitusta. Yleiskielessä Venäjääkin voidaan sanoa ryssänmaaksi ja Ruotsia svedulandiaksi, muttei niitä artikkelien otsikoiksi laiteta. Kotonaan kukin puhukoon niillä nimityksillä kuin huvittaa, mutta tietosanakirja on tietosanakirja. --Taulapaa 22. helmikuuta 2007 kello 18.04 (UTC)

En minäkään kannata virheellisiä otsikoita. Siksi yritänkin muuttaa tätä. Yleiskielessä ei sanota Venäjää "ryssämaaksi" tai Ruotsia "svedulandiaksi"; ne ovat puhekielen muotoja, ja puhekieli taas on täysin eri asia kuin yleiskieli, mutta jos kerran niin välttämättä haluat pidempiä muotoja artikkelien nimiksi, niin muutetaan samalla Suomi Suomen tasavallaksi, Ruotsi Ruotsin kuningaskunnaksi, Venäjä Venäjän federaatioksi, Lahti Lahden kaupungiksi, Sipoo Sipoon kunnaksi, Kiina Kiinan kansantasavallaksi ja Pohjois-Amerikka Pohjois-Amerikan mantereeksi. Se taas olisi hölmöä, koska "virallisista" nimistä huolimatta valtioista, kaupungeista ja kunnista sekä maantieteellisistä alueista käytetään "lyhyempää" muotoa, eli muotoja Pohjois-Korea ja Etelä-Korea. Nämä muodot ovat myös niitä, mitä koulukirjoissakin käytetään (esim. Globus: Sininen planeetta – Yhteinen maailma). Sanooko muka Korean demokraattinen tasavalta maallikolle, joiden kielellä Wikipediaa kirjoitetaan, kumpi Korea on kyseessä. Ei sano. Maantieteelliset etuliitteet Koreoiden suhteen on vakiintunut käytäntö kaikissa tilanteissa kaikissa kielissä, myös Suomessa. Pyydän nyt siis vielä kerran nätisti, ettet rupeaisi sotkemaan tätä muuten asiallista artikkelia, kun korjaan sen nimen vastaamaan kaikkia muita valtioartikkeleita. Ässä 23. helmikuuta 2007 kello 13.26 (UTC)

Lisäys: Tutustuin muuten keskustelusivuusi. Mielenkiintoista luettavaa. Olet näkojään joutunut aikaisemminkin tällaisiin konflikteihin osalliseksi. Eikö nyt olisi jo hyvä aika lopettaa tällainen tuhotyö ja keskittyä itse artikkelien, joita et näytä olevan hirveästi muokannut, parantamiseen. Ässä 23. helmikuuta 2007 kello 13.30 (UTC)

Kyllä, olen oikeakielisyyden puolustajana joutunut puolustamaan kantojani joskus ennenkin epävirallisuuden kannattajia vastaan. Kaikki eivät ole huomanneet, että tämä on tietosanakirja, vaikka netistä löytyykin. --Taulapaa 25. helmikuuta 2007 kello 18.41 (UTC)
Kuten edellä joku on todennut:
YSA ja Kotus käyttävät nimeä Korean tasavalta, joten se on nimeämiskäytännön mukainen.
Sivun siirtämiseen Wikipedian käytännön vastaiseksi vaaditaan _todella_ hyviä perusteita. --Mikko Paananen 23. helmikuuta 2007 kello 13.34 (UTC)

Onneksi tässä tapauksessa sivua yritetään siirtää Wikipedian käytännön mukaiseksi, joten sen ei pitäisi olla niin hankalaa. Jos kerran hyviä perusteluja haluat, niin eikö se muka ole ollenkaan painavaa, että Helsingin Sanomat, Uutispäivä Demari, Uutislehti 100, Metro, Suomen tietotoimisto, Iltasanomat, Iltalehti, teksti-TV ja lukemattomat muut lehdet sekä useat muut tahot käyttävät muotoja Pohjois-Korea ja Etelä-Korea, jotka YSA ja Kotus hyväksyvät. Uutisissa puhutaan jatkuvasti pohjoisesta ja eteläisestä Koreasta, niin Ylellä, Kolmosella kuin Nelosellakin. Kielitoimisto ja muut vastaavat tahot tekevät omia suuntaa-antavia ehdotuksiaan, mutta uutiset ja sähköiset mediat sekä lehdistä ovat ne, jotka käyttävät sanoja päivittäisesti, ja ihmiset lukevat niitä.

Käytänkin oman puoleni perustelemisessa seuraavia vääristelemättömiä väitteitä:
  1. Pohjois-Korea ja Etelä-Korea, niin kuin Kiinakin, ovat yleiskielen muotoja, ja selvästi yleisimpiä ja käytetyimpiä.
  2. Korean demokraattinen kansantasavalta ja Korean tasavalta ovat liian pitkiä ja sekoittuvat keskenään aivan liian helposti.
  3. Ei muidenkaan maiden kohdalla artikkelin nimessä ilmoiteta valtiomuotoa, vaan pelkkä valtion yleiskielellinen nimi.
  4. Kaikki muutkin kielet käyttävät ilmansuuntamuotoja.
  5. Wikipedian tehtävänä ei ole uudistaa tai ohjata suomen kieltä, vaan käyttää sen yleisintä muotoa asiasta.

Tietysti, jos asiasta ei päästä yksimielisyyteen, voin ilomielin viedä asian äänestykseen. Se toimi hyvin pizza-kiistassa. Ässä 24. helmikuuta 2007 kello 14.43 (UTC)

Selvistä asioista ei voi järjestää äänestystä, sillä asia on selvinnyt jo muille kuin sinulle keskustelemalla. --Taulapaa 25. helmikuuta 2007 kello 18.40 (UTC)
Ei kuule tässä ole mikää asia selventynyt vielä kenellekään. Jos tämä asia olisi selvinnyt keskustelemalla, olisi artikkeli jo siirtynyt sen oikealle nimelle. Sen sijaan sinä hidastat kehityksen kulkua pysyttelemällä omassa selvästi kieroutuneessa mielipiteessä. Jos kerran artikkeli on oikealla nimellä, niin silloinhan äänestys ei muuttaisi mitään. Kyllä sinäkin sen tiedät, että jos asiasta äänestettäisiin, enemmistö olisi kanssani samaa mieltä ja artikkeli pääsisi vihdoin oikealla nimelleen. Jos sen sijaan artikkeli pysyy nykyisellä nimellään, niin silloin pitäisi puuttua myös muihin maantieteellisiin artikkeleihin, eli käytännössä siirtää Suomi Suomen tasavallaksi ja Turku Turun kaupungiksi. Ässä 27. helmikuuta 2007 kello 10.08 (UTC)
Ei nyt liity, sillä Suomi ja Turku ovat omissa yhteyksissään uniikkeja kohteita. Ero on toisekseen muissakin yhteyksissä pyritty tekemään samoin, esimerkiksi Saksan demokraattinen tasavalta ja Saksan liittotasavalta. Tässä on myöskin se etu, että se mahdollistaa maantieteeseen viittaavien artikkelinimien käyttämisen maantiedettä käsitteleviin artikkeleihin (mitä valtioita käsittelevät artikkelit eivät varsinaisesti ole). -Les 27. helmikuuta 2007 kello 10.36 (UTC)
Kannattaa lukea aiemmat kirjoitukset. Esimerkkisi eivät toimi: Suomen tasavalta -> Suomi, Korean tasavalta -> Etelä-Korea. Jos Suomea käsittelevän artikkelin nimi olisi Etelä-Suomi, niin logiikkasi olisi toimivaa. --Taulapaa 27. helmikuuta 2007 kello 10.42 (UTC)

Kumpi se Korean tasavalta nyt olikaan, en muistanutkaan sitä vielä kymmenen minuuttia sitten? Kaikissa muissa kielissä käytetään nimeä Etelä-Korea (tietysti käännettynä). Suomikin on Suomi, eikä Suomen tasavalta. Se on Etelä-Korea, kaikkialla muualla, tietokirjoissa, Wikitravelissa, uutisissa ja yleisesti kaikkialla muualla käytetään nimeä Etelä-Korea. Sama pätee Pohjois-Koreaan. Korean tasavalta on yleensä vain lyhyenä mainintana ja sitäkään ei aina ole. Kaikki viittaa siihen, että ainoa oikea nimi olisi Etelä-Korea. 88.112.228.246 8. syyskuuta 2007 kello 05.17 (UTC)

Minäkin kannatan ehdottomasti nimeä Etelä-Korea. Meillä Wikitravelissa ei olla ehdotettukkaan artikkelin Etelä-Korea siirtoa nimelle, öö oliko se nyt Korean tasavalta vai Korean demokraattinen kansantasavalta, en muistanutkaan sitä ennen kuin tarkistin. !!!!!adeen!!!!! 15. syyskuuta 2007 kello 15.06 (UTC)
Wikipedia ei ole paikka huutoäänestyksen järjestämiselle. Kannattaa tutustua nimeämiskäytäntöihin ja lukaista vaikka aiemmin käyty keskustelu tuosta yläpuolelta. Etelä-Korea ei ole enää palaamassa takaisin. --Taulapaa 18. syyskuuta 2007 kello 07.39 (UTC)
Nyt alka jo keittää!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! #"¤%#&%¤#%&#&"¤#"¤%"¤%""¤#!%&)/&)(/&)(&&¤&% Luin edelliset kommentit ja ne vain vahvistivat mielipidettäni, että artikkeli pitäisi siirtää nimelle Etelä-Korea. "¤#!¤#!"¤#!"¤#"!¤# Ei siinä ole mitään järkeä, että jos Taulapää luulee, että Korean tasavalta on oikea nimi, niin hänen mielipiteensä olisi laki. ¤&%#¤%"¤#!"#¤"¤#" Eikö hän voi ymmärtää niin yksinkertaista asiaa, kuin että Etelä-Korea on ainoa oikea nimi. Jos Taulapää ei sitä vieläkään tajunnut, niin laita googleen hakusanaksi ensin Etelä-Korea ja sitten Korean tasavalta ja katso, kuka oli oikeassa. Jos et vieläkään usko, niin katso artikkelin nimi muilla kielillä. Katso myös artikkelin nimi Wikitravelissa. Veikkaan myös, että esim. jos Etelä-Korea (huomaa, mitä nimeä käytin) osallistuisi euroviisuihin, niin aina käytettäisiin nimeä Etelä-Korea. Se on myös Etelä-Korean (katso nimi taas) olympiajoukkueen nimi. Eikö Taulapää sitä tajua? !!!!!adeen!!!!! 2. lokakuuta 2007 kello 18.27 (UTC) PS: Harmi, etteivät muut käyttäjät ole löytäneet tätä keskustelua. Hekin varmasti kannattaisivat nimeä Etelä-Korea.
Etelä-Korea ei ole oikea nimi, se on puhekieltä. Luepa aikasi kuluksi tuota keskustelua: Alankomaat/Hollanti ja Iso-Britannia/Yhdistynyt kuningaskunta. Eräässä toisessa keskustelussa mainittiin, että puhekielinen maan nimitys (esim. Etelä-Korea, Ryssänmaa, USA, Englanti) voi päästä artikkelin otsikoksi, jos 75 % äänestäjistä sitä kannattaisi. En millään usko, että sellaista kannatusta voi väärälle nimelle saada. --Taulapaa 5. lokakuuta 2007 kello 11.07 (UTC)

Ilmoitus

Vuoden 1961 sotilaskaappaus[muokkaa wikitekstiä]

Se mitkä alunperin tökkäsi silmään oli tämä:

"Kansan pettymykseksi uusi hallitus joutui kuitenkin sekavaan tilaan, ja seurauksena oli poliittinen kaaos. 16. toukokuuta 1961 kenraalimajuri Park Chung Heen johtamat sotilaat kaappasivat vallan, peläten maan hallituksen heikkouden johtavan koko niemimaan joutumiseen kommunistien käsiin."

Yllä olevassa on aika monta kysenalaista väitettä: - hallitus oli "sekavassa tilassa" - maassa oli "poliittinen kaaos" - kansa oli tilanteeseen pettynyt - kaappauksen motiivi oli "pelko koko niemimaan joutumisesta kommunistien käsiin"

Tämä on ehkä se kertomus jonka sotilaskaappauksen tekijät ja puolustajat halusivat asiasta esittää. Kyllä myös väite siitä että kaappauksen todellinen (eikä ainoastaan julkilausuttu) motiivi oli kommunismin pelko, taitaa olla heikolla pohjalla. Kun etsin nettihaulla tietoa, löytyi esim. tällaisia:

"The coup which took place on 16 May 1961 cannot be fully understood without considering the coup leaders’ motivations, which stemmed from the political discontent over the lack of opportunities for promotion and specific political circumstances created after the April Uprising. However, even if those conditions had not occurred, it seems likely that the Korean military would have taken a major role in politics at some time."[[1]]

Toisaalla puhuttiin esim. kaappauksen tehneiden upseerien vaatineen tiettyjen korruptoituneiden kenraalien erottamista ym. Ja ainahan tuo valta houkuttaa... Kommunismin pelko ei ehkä ihan päällimmäisenä ollut. Asiasta voinee tehdä monenlaisia tulkintoja, jos nyt tässä toteaisi tapahtuneen spekuloimatta syitä. --Ravelre 09:53, 5 elokuu 2006 (UTC)

Jos tunnet asian paremmin, ehdotan että kirjoitat kappauksen ja Etelä-Korean soltilashallinnon taustoista tekstiin itseäsi miellyttävällä tavalla – ainakin tuolla linkissä asia on selitetty kattavasti. Joku selitys tapahtuneelle olisi hyvä olla. Kannattaa varmaan myös saman tien korjata vastaava englanninkielisen Wikipedian artikkeli [2], ja ehkä myös tämä artikkeli, jossa sanotaan mm. että "...convinced that the current disoriented state would collapse into communism, they chose to take matters into their own hands." --Olli 11:03, 5 elokuu 2006 (UTC)
Jälleen yksi mielenkiintoinen piirre: Wikipediaa ei saa käyttää Wikipedian lähdeviitteenä, mutta silti amerikkalaisten kirjoittamasta englannienkielisestä Wikipediasta voi kopioita lähteeseen viittaamatta, vaikka miten pitkiä pätkiä lainkaan miettimättä. 143.51.240.156 15. lokakuuta 2007 kello 10.25 (UTC)

Talous[muokkaa wikitekstiä]

Intia on kaikilla laskutavoilla paljon suurempi talous kuin E-Korea --88.114.67.22 16. elokuuta 2007 kello 20.17 (UTC)

Luon Suomen Soulin suurlähetystön sivuilta, että Etelä-Koreassa on 49% kristittyjä... Kannattaisikohan luku korjata???

Replacement filing cabinet.svg Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Lupaava artikkeli -ehdotus[muokkaa wikitekstiä]

Ehdotan lupaavaksi. --Tappinen 20. marraskuuta 2011 kello 08.53 (EET)

Artikkelissa on aika paljon lähteettömiä kohtia, joihin lisäsin äsken lähdepyynnöt. Myös juhlapäiville voisi ehkä etsiä jonkun lähteen. --Tovk909 21. marraskuuta 2011 kello 14.32 (EET)
Laitoin viitteet, lähinnä saman viitteen toistoa (ehkä eksyneet kun osia on siirrelty). Suurin osa juhlapäivistä on lähetystön sivulla. --Tappinen 21. marraskuuta 2011 kello 19.52 (EET)
Löysin vielä joitain kohtia mitkä häiritsevät. Wikilinkkejä puuttuu aika monesta kohdasta. Historian varhaiset vaiheet-kappaleessa kerrotaan jo 1930-luvun tapahtumista, pistää hieman silmään. Itsenäistyminen ja Korean sota-kohdassa kerrotaan Korean tasavallan syntymisestä USA:n miehitysvyöhykkeelle. Oliko sillä ollenkaan kansan tukea vai muistelenko väärin? Politiikka-osiossa olisi ehkä hyvä kertoa jotain suhteista Pohjois-Koreaan ja Yhdysvaltoihin ja sen sotilaallisesta läsnäolosta Koreassa ym. --Tovk909 22. marraskuuta 2011 kello 12.14 (EET)
Laajensin ulkopolitiikkaa. varhaisiin vaiheisiin on niputettu tapahtumat ennen tämän valtion syntyä, kansan tuesta kiistellään mm. yllä joten etsin vielä puolueetonta lähdettä siihen... --Tappinen 22. marraskuuta 2011 kello 20.50 (EET)
Yeonpyeongin laukauksista ei muuten ole vielä mainintaa. Aloituskappaleessa voisi mainita jotain yleisluontoista Koreoiden välisestä poliittisesta tilanteesta ja tiukasti valvotusta rajasta. --Tovk909 22. marraskuuta 2011 kello 21.30 (EET)
Lisätty. --Tappinen 22. marraskuuta 2011 kello 23.20 (EET)
Mielestäni kelpaa nyt lupaavaksi, kannatan siis. Artículo bueno-blue.svg --Tovk909 23. marraskuuta 2011 kello 09.07 (EET)

Kelpaa lupaavaksi. --Vnnen 22. marraskuuta 2011 kello 12.29 (EET)

Sopii minustakin, joten merkitsen lupaavaksi ja arkistoin keskustelun. Aikaisemmat kommentit on nähdäkseni otettu huomioon.--Tanár 23. marraskuuta 2011 kello 20.49 (EET)

Korean ilmansuunnat[muokkaa wikitekstiä]

Tekstissä näin: Sillä on yhteinen maaraja Korean demokraattisen Kansantasavallan eli Pohjois-Korean kanssa sekä merialueraja idässä Kiinan kansssa ja lännessä Japanin. Pitäisi olla, että Kiina on Koréasta länteen ja Japani itään.