Keskustelu:Kanada

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Miusta tää artikkeli on kattava, mielenkiintoinen ja hyvä, joten se ansaitsisi tulla suositelluksi sivuksi... --Pisces 14. heinäkuuta 2006 kello 13.32 (UTC)

Ihan hyvä artikkeli. 84.249.10.81 14. heinäkuuta 2006 kello 13.50 (UTC)
Artikkeli on ollut minun projektina vähän aikaa, mutta se on vielä kesken. Politiikasta voisi kertoa laajemmin, Kulttuuri-osiossakin on hieman puutteita (parempi yleiskuvaus kanadalaisesta kulttuurista, ruokakulttuuri, kuvataide, jne). Maantiede-osiossa voisi kertoa vielä ainakin ympäristöongelmista. Historia-osuus taas on lyhyt ja kaipaisi ehdottomasti oman pääartikkelin, tai itse asiassa useiden artikkelien sarjan. –Anchjo(jutskaa) 14. heinäkuuta 2006 kello 13.58 (UTC)
Voisi monesta kohtaa laajentaa. --Kouluhai ۞ 6. elokuuta 2006 kello 18.13 (UTC)
Silmään pisti "Jeesus Nasaretilainen" -sanayhdistelmän tiheä esiintyminen juhlapäivät-taulukossa, voisiko moiset itsestäänselvyydet jättää pois Englannin ja Etelä-Korean malliin? --Lebha 12. elokuuta 2006 kello 09.09 (UTC)
Suurempi kuin Englannin Wikipedian artikkeli, joka on suositeltu. Ehdottomasti syytä laittaa ehdolle. --TPG 14. elokuuta 2006 kello 20.23 (UTC)
Mikset itse laita sitä ehdolle, TPG? --Green Bonsai 18. elokuuta 2006 kello 13.13 (UTC)
Vähän kun vilkaisin enwikin vastaavaa, näin jokaisessa kappaleessa pääartikkelin. Näyttäisi, että vaikka enwikin artikkeli onkin lyhyempi, sen "lyhyys" korvaantuu pääartikkeleissa (en katsonut jokaista, mutta ne muutamat joita katsoin, olivat pitkiä). Esim. talous-kappaleessa on kolme pääartikkelia. Tämä suomenkielinen on toki mainio, varmasti antaisin pienen hiomisen jälkeen ääneni suositelluksi. (esim. punaista pois). --Olimar 19. elokuuta 2006 kello 17.15 (UTC)

Vaihdoin artikkelin otsikon "Provinssit ja territoriot" muotoon "Hallinnolliset alueet", koska se on ymmärrettävämpi. Haluaisin vastaavia muutoksia muuallekin. Artikkelin "Kanadan provinssit ja territoriot" otsikoksi tulisi "Kanadan hallinnolliset alueet". "Template:Kanadan provinssit" uudeksi nimeksi tulisi "Template:Kanadan hallinnolliset alueet", sillä onhan siinä lueteltu muutakin kuin provinsseja. "Luettelo Kanadan provinsseista ja territorioista pinta-alan mukaan" ja "Luettelo Kanadan provinsseista ja territorioista väkiluvun mukaan" muuttuisivat samalla lailla.

Ainoa ongelma uudessa otikkotyypissä olisi, että joku voisi hakea niistä kuntia vastaavia rakenteita. Mutta korvissani "alue" kuulostaa kuntaa (vain mitä ne ovat Kanadassa) isommalta yksiköltä. Ja miettikää, millainen sotku on nykytilanne on: täytyy raapia päätä, onko sivun nimessä "territoriot ja provinssit", vai päinvastoin vai vain toinen niistä. -Jean d'Arc 14. tammikuuta 2005 kello 17:08 (UTC)

Juhlapäivät[muokkaa wikitekstiä]

Poistin "Jeesus Nasaretilaisen xyz..." juhlapäivien Huomautuksia-sarakkeesta. Perusteluna Wikipedian yhtenäisyys: en ole minkään muunkaan maan juhlapäiväluettelossa nähnyt tuollaisia itsestäänselvyyksiä. --Lebha 13. elokuuta 2006 kello 18.12 (UTC)

Inuiittien tulo[muokkaa wikitekstiä]

Niin että oliko se 1200 eaa. vai jaa.? Tämä artikkeli väittää edellistä, historia-artikkeli jälkimmäistä. -- 194.100.216.106 6. marraskuuta 2008 kello 10.01 (EET)[vastaa]

Arkistoitu vertaisarviointi 2[muokkaa wikitekstiä]

Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Artikkelissa on 26 lähdeviitettä, mutta monista osioista puuttuvat lähteet, joten ei ole enää suositeltua tasoa. --Johney 21. syyskuuta 2007 kello 14.05 (UTC)

Artikkelissa on 61 lähdeviitettä 42 lähteeseen. Lisäksi perusteelliset yleislähteet, kirjallisuuus- ja linkkiosasto. Nyt tarvitaan lähdepyyntöjä. --Tappinen 27. syyskuuta 2007 kello 21.43 (UTC)

BKT[muokkaa wikitekstiä]

Taitaa olla oikea luku 1080 mrd USD, ei sentään 1 080 (=0,1 mrd. USD)

Kiinnostava ja hyvä artikkeli, mutta virheitä saisi karsia. Pikavilkaisulla löytyi useita, joten jos se on ns. jäävuoren huippu, niin asiantuntija löytäisi niitä paljon lisää. Uskalsin korjata vain pari pikku juttua, esim tuosta äidinkielitaulukosta siirsin punjabin kielen ilmeiselle oikealle paikalleen. Taulukossa suurimpien ei-virallisten kielten joukkoon mahtuu espanja, mutta tekstissä sen korvaa saksa. Veikkaan, että taulukko on se, joka sanoo oikein, mutten uskaltanut korjata kun ei ole varmaa tietoa.

Kuinkahan kauan tuo uskontotaulukko on ollut rempallaan? Tuomo Lintulaakso 8. elokuuta 2010 kello 12.55 (EEST)[vastaa]

En nyt ole mikään asiantuntija, mutta korjasin kuitenkin. Ei tuossa nyt varsinaisesti mitään vikaa ollut. Puhuttavat kielet nyt vaan ovat muuttuneet vuosien mittaan aika paljon ja joku on päivittänyt taulukon muttei tekstiä sekä tämä kieli asia ei nyt ole niin selv kuin äkkipäätään näyttäisi. Tässä taulukossa puhuttiin puhutuimmista kielistä kotona, mutta äidinkielen osuudet sekä kieltä osaavien lukumäärät ovat sitten aivan erilaiset. Paremman puutteessa päivitin tuon listan tiedot löytämäni lähteen mukaiseksi ja pikaisesti korjasin tekstin. Jos tuota joku haluaa täsmentää niin sinne voisi tietysti lisätä äidinkilten osuudet yms. Tässä yksi lähde vuodelta 2001: Languages in Canada: 2001 Census. Uskonnot ja muut voin katsoa joskus kun löytyy aikaa, ellei joku muu ehdi ensin. --J Hazard 8. elokuuta 2010 kello 21.24 (EEST)[vastaa]

"Paleointiaanit saapuivat Kanadaan noin 16 000 ja inuitien Thulen kulttuuri noin vuonna 1000." Mikä ihmeen virke tuo tuollainen oikein on?! Muistinorsu (keskustelu) 23. heinäkuuta 2012 kello 19.06 (EEST)[vastaa]

Canada also shares a land border with Greenland, Denmark, on Han Island JustARandomWikiUser (keskustelu) 9. syyskuuta 2022 kello 20.40 (EEST)[vastaa]

Arkistoitu vertaisarviointi 3[muokkaa wikitekstiä]

Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Vanha SA-artikkeli, jossa on hienoisia ongelmia ainakin nykykriteereihin suhteutettuna. Pyrin nyt tuomaan artikkelin 2010-luvulle. Tarkastelin artikkelinhistoriaa ja totesin, että artikkeli on todennäköisesti luoto enwikin pohjalta ilman lähteitä. Sittemmin artikkeliin on tuotu myös yleislähteitä (osin enwikistä). Paikoin artikkelissa on ihan hyvää viitteistystä, mutta osa tiedoista alkaa myös olla vanhentuneita. Lisäksi on löytynyt selviä virheitä (kuten maantiedeosion linkitykset eurooppalaisiin lajeihin). Lisäksi on jotain puutteita (kuten kulttuurissa ei mainita mitään taiteista) ja esimerkiksi mediasta kerrotaan kuitenkin aivan liian yksityiskohtaisesti. Olen tähän mennessä käynyt maantiede- ja historiaosuuden tarkasti läpi ja pyrkinyt parantamaan niitä. Samalla käsittelin Kanadan historiaa ja hieman myös kanadalaista kulttuuria, jonka pohjalta pyrin monipuolistamaan kulttuuriosiota. Mitä mieltä muut on artikkelista? Mitä puuttuu, mitä käsitellään liikaa? Tavoitteenani on siis, että artikkeli kokee kasvojenkohoituksen ja voi edelleen ylpeillä olevansa aivan ansaitusti fiwikin parhaimmistoa. En siis aio viedä artikkelia uusintaäänestykseen. --PtG (keskustelu) 3. toukokuuta 2012 kello 14.25 (EEST)[vastaa]

Hienoa, että joku jaksaa kehittää vanhaa SA:ta sen sijaan, että panisi vain suoraan statuksenpoistoäänestykseen :) Tarkastelin artikkelin rakennetta ja sisältöä lähinnä artikkelimalliin ja Yhdysvaltoihin vertaamalla (vaikka jälkimmäinen onkin HA) ja kyllä se pääpiirteissään näyttäisi olevan ihan kunnossa. En puutu tässä päivityksiin tai viitteisiin, koska niiden puutteet tiedät muutenkin. Jotain irtohuomioita:
  • "nimi"-lukua ei ole artikkelimallissa, ja mielestäni se saa näin alussa turhan ison painoarvon (vaikka tavallaan on loogista että nimi käsitellään alussa). Mielestäni luvun voisi hajottaa niin, että kaksi ensimmäistä kappaletta olisi historian alussa alalukuna, ja "dominio-nimitys" voisi olla politiikka-luvussa.
  • maantiedeluvussa voitaisiin mainita myös luonnonsuojelualueet.
  • Quebec on provinsseista poikkeuksellinen ranskankielisyytensä, kulttuurinsa ja autonomia- tai itsenäisyyshankkeiden takia. Sitä voisi tuoda enemmän esiin politiikka- ja hallintoluvuissa, ehkä myös "etnisissä ryhmissä".
  • väestöosuudessa ei ole terveyslukua tai yleensäkään mainintaa kansanterveydestä tai terveydenhuollosta.
  • kulttuuriosuudessa ei ole juhlapäiviä eikä ruokakulttuuria. "Taiteet" on aika yleinen otsikko ja aihe on muutenkin melko lyhyesti käsitelty, mutta siitähän jo mainitsitkin.
Tällaista tällä kertaa.--Tanár 20. toukokuuta 2012 kello 14.54 (EEST)[vastaa]
Kiva, että lopultakin tuli kommenttia :) Osa noista ajatuksistasi on ollut jo suunnitelmissa, mutta en niitä ole ehtinyt toteuttaa (terveydestä on pitänyt kirjoittaa ja samoin ruokakulttuurista). Nimiosio on ongelmallinen, sillä kuten sanoit sen "paikka" on tuossa, mutta onko se sitten tarpeellinen tuossa laajuudessa on toinen kysymys. Enwikissähän on todella usein etymologia-osio ensimmäisenä. Quebecin aiheuttamaa sisäpoliittista ongelmaa voisin koittaa tuoda esiin vielä paremmin politiikkaosiossa. Olen laajentanut samalla myös mm. artikkelia kanadalainen kulttuuri, jossa on jo tarkemmin taiteista, ja siellä on myös juhlapäivät (henk. koht. vastustan pitkiä taulukoita, joten juhlapäivätaulukkoa en halua tähän tuoda, mutta voisihan jostain tärkeimmistä mainita kulttuurin alussa) ja ruokakulttuuri. Taiteiden ongelma on se, että aiheesta on Kanadan kokoisessa maassa yllättävän vähän kerrottavaa. --PtG (keskustelu) 21. toukokuuta 2012 kello 12.24 (EEST)[vastaa]

Muut huomiot ja ihmettelyt[muokkaa wikitekstiä]

Alkoi hieman häiritsemään eräs asia, ja päätinpä täällä ihmetellä asiaa: Rajanaapurit? Ainoaksi rajanaapuriksi mainitaan USA. Mikä on Grönlannin tilanne? Minkä valtion alaisuuteen Grönlanti lasketaan? Häiritsee hieman nämä rajanaapuri-määritelmät (fyysinen kuivanmaan raja, miten vesi vaikuttaa valtioiden välillä etc). --Usm (keskustelu) 24. heinäkuuta 2012 kello 12.07 (EEST)[vastaa]

Kai rajanaapureilla on perinteisesti tarkoitettu maita, joiden kanssa on rajaa kuivalla maalla tai sisävesillä, ei siis merirajan takana olevia. – Tokihan Ehkä Kanadalla ja Tanskan Grönlannilla on merirajaa ainakin Naresinsalmessa (tai sitten ei, ks. alempana), jossa olevaa Hansinsaarta molemmat ovat väittäneetkin omakseen. Jos Hansinsaari aikanaan jaetaan niin siihen syntyykin maaraja, mutta asian selvittely on kai vielä kesken. --Jmk (keskustelu) 24. heinäkuuta 2012 kello 12.18 (EEST)[vastaa]
Suomen ja Viron naapuriudesta on aikoinaan Wikipediassa väitelty sitkeästi, nykyään Suomi-artikkelissa lukee että Viro on "etelässä lähin maa". Tilanne on tosin siinä toinen, koska Suomella ja Virolla ei ole edes merirajaa (maiden aluevedet eivät kohtaa, vaan välissä on kansainvälinen merialue). --Jmk (keskustelu) 24. heinäkuuta 2012 kello 12.23 (EEST)[vastaa]
Voisi kenties mainita USA:n olevan valtio, jolla Kanadalla maarajaa? Hieman hämmentävää, tietäen kuitenkin Grönlannin fyysisen läheisyyden, saarta kuiten ei ole mainittu artikkelissa. (Onko niillä yhteistä merirajaa, ilman välissä olevaa kansainvälistä merialuetta tjsp?) --Usm (keskustelu) 24. heinäkuuta 2012 kello 12.28 (EEST)[vastaa]
Korjattu. Kumotkaa jos ei kelpaa... --Usm (keskustelu) 24. heinäkuuta 2012 kello 12.35 (EEST)[vastaa]
Vaikea sanoa onko merirajaa. Ehkä on mutta ei oikein kunnolla määriteltynä. Onhan meillä tämmöinen kartta jossa näkyy raja kulmapisteineen, mutta kyseessä onkin tarkkaan lukien mannerjalustan jakolinja (Delimitation of the Continental Shelf), ts. merenpohjan taloudellisen hyödyntämisen oikeuksien jakolinja, eikä varsinainen valtionraja. Tämän dokumentin mukaan mannerjalustan jakolinjasta on sovittu vuonna 1973 (voimaan 1974), ja arvellaan myös, että linjasta voi tulla valtionraja: "Both countries recognise that the delimitation line is officially for continental shelf purposes, but both have used the same line to define their own fishing zones. Thus, by usage, the delimitation line is becoming a single maritime boundary. There is the possibility that it will be officially upgraded to such in the future." --Jmk (keskustelu) 24. heinäkuuta 2012 kello 12.43 (EEST)[vastaa]

Mites Saint-Pierre ja Miquelon? En-wikin mukaan Ranskalla ja Kanadalla olisi vuodesta 1972 ollut sovittuna pätkä merirajaa, "maritime boundary".-- Piisamson (keskustelu) 24. heinäkuuta 2012 kello 13.11 (EEST)[vastaa]