Hansinsaari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hansinsaari
Hans Island, Hans Ø, Tartupaluk, ᑕᕐᑐᐸᓗᒃView and modify data on Wikidata

Hansinsaari idästä

Muut nimet
Tartupaluk
Sijainti
Vesialue
Merialue
Pinta-ala
1,3 km²
Väestö
Asukasluku
asumaton
Kartta

Hansinsaari (engl. Hans Island, tansk. Hans Ø, ransk. Île Hans, inuktitutiksi Tartupaluk) on Tanskan ja Kanadan keskenään jakama asumaton 1,3 neliökilometrin kokoinen saari, joka sijaitsee Ellesmerensaaren ja Pohjois-Grönlannin välisessä Kennedyn kanaalissa.

Satelliittipaikannuksella toteutettujen kartoitusten mukaan valtioiden raja kulkisi saaren halki likimain sen keskikohdalta.[1] Tanska ja Kanada kuitenkin kiistelivät saaresta useiden vuosikymmenien ajan.[2] Maat allekirjoittivat 11. kesäkuuta 2022 sopimuksen saaren jakamisesta. Tanskan osuus siitä kuuluu tästedes hallinnollisesti Grönlannin autonomiseen alueeseen, Kanadan osuus Nunavutin territorioon.[3]

Saaren ja sitä ympäröivien vesien omistamisesta ei ole voitu tähän asti odottaa suuria voittoja, mutta ilmaston lämpenemisen vuoksi Kennedyn kanaalin jää on sulamassa ja siitä tulee tärkeä osa Luoteisväylää, joka yhdistää Pohjois-Amerikan Aasiaan. Ennen kuin saaren jaosta päästiin sopimukseen, aluekiistan pelättiin kuumenevan, sillä alueen omistaminen tuo kansallisia etuja. Sieltä voi etsiä luonnonvaroja ja kalakantoja.

Jäälauttojen saartama Hansinsaari ympyröitynä satelliittikuvassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Satellite imagery moves Hans Island boundary: report CBC News. 26.7.2007. Viitattu 15.5.2013. (englanniksi)
  2. Canada island visit angers Danes BBC News. 25.7.2005. Viitattu 14.6.2022. (englanniksi)
  3. Canada and Denmark reach settlement over disputed Arctic island. The Globe and Mail, 11.6.2022. Artikkelin verkkoversio.