Kerulen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kerulen
Kherlen River.jpg
Alkulähde Burhan Haldun, Hentiivuoret
Laskupaikka Hulun nuur
Maat Mongolia, Kiina
Pituus 1 254 km
Alkulähteen korkeus 1 750 m
Kherlenrivermap.png

Kerulen (mong. Хэрлэн гол, kiin.: 克鲁伦河; pinyin: Kèlǔlún hé) on noin 1 250 kilometrin pituinen joki, joka virtaa Mongoliassa ja Kiinassa.[1]

Kerulenin lähde sijaitsee Mongoliassa noin 1 750 metrin korkeudessa lähellä Burhan Haldunin vuorta Hentiivuorilla[1] noin 180 kilometriä koilliseen Ulaanbaatarista. Kerulen virtaa Burhan Haldunista itään läpi Hentiin provinssin. Joki virtaa itäisen Mongolian aroilla ja tyhjentää vetensä Hulun nuurin järveen Kiinassa[1]. Järvellä ei normaalisti ole laskujokia, mutta runsasvetisinä vuosina järvi tulvii äyräittensä yli Mutnaya Protokan wadia pitkin, ja laskee vetensä Argun-jokeen, joka on Amurin alkujuoksu. Näin muodostuvalla Kerulen-Argun-Amur-jokisysteemillä on pituutta 5 052 kilometriä.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Is Mongolia’s groundwater increasing or decreasing? The case of the Kherlen River basin (PDF) (s. 3) Hydrological Sciences Journal. Viitattu 2.7.2019. (englanniksi)
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.