Ulan Bator

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Ulaanbaatar)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ulaanbaatar [1]
(Улаанбаатар)
Ulan Bator
UlaanBaatar-2009.jpg
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna
Ulaanbaatarin sijainti Mongoliassa.
Ulaanbaatarin sijainti Mongoliassa.

Koordinaatit: 47°55′0″N, 106°55′0″E

Valtio Mongolia
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 4 704,4 km²
Väkiluku (2013) 1 345 086[2]
 – Tiheys 285,9 as./km²
Aikavyöhyke UTC+8

Ulan Bator.

Ulan Bator[3] tai Ulaanbaatar[3]; mong. Улаанбаатар, ᠤᠯᠠᠭᠠᠨ ᠪᠠᠭᠠᠲᠤᠷ, punainen sankari[4]) on Mongolian tasavallan pääkaupunki. Se sijaitsee keskellä Mongoliaa, Tuul-joen rannalla ja 2 261 metriä korkean Bogd Khan -vuoren juurella. Kaupungissa on arviolta 1 345 086 asukasta (2013).[2] Ulan Bator on maailman kylmin pääkaupunki.

Kaupungin rakenne on erikoinen; kaupungissa on paljon neuvostoaikaista rakennuskantaa, mutta toisaalta uudemmat rakennukset ovat tyypiltään länsimaisia. Lisäksi esikaupunkialueilla on perinteistä jurtta-asustusta. Kaupungin keskusaukio on nimeltään Sühbataar, jolla sijaitsevat Mongolian tärkeimmät rakennukset, kuten Mongolian parlamenttitalo ja Mongolian ooppera. Aukion keskellä on Damdin Sühbatarin patsas.[5]

Satelliittikuva Ulan Batorista.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunki perustettiin nimellä Urga buddhalaisen luostarin paikalle (mong. Даа хүрээ, Daa hüree) vuonna 1649 400 kilometrin päähän nykyisestä Ulan Batorista Arkhangain provinssiin. Kaupunkia siirrettiin useisiin paikkoihin ennen nykyistä sijaintia, joka valittiin 1700-luvun lopulla. Kaupungista kehittyi 1800-luvun puoliväliin tultaessa kukoistava kauppapaikka Kiinan ja Venäjän välisen teereitin varrella. Mongolia julistautui itsenäiseksi Qing-dynastian romahdettua vuonna 1911 ja Ulan Batorista tuli uuden Mongolian kansantasavallan pääkaupunki vuonna 1924.

Ulan Batorin nimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulan Batorin ilmasto, punaisella lämpötila; sinisellä sademäärä.

Ulan Batorilla on ollut useita nimiä historiansa aikana. Vuosina 16391706 se tunnettiin nimellä Örgöö (mong. Өргөө ’palatsijurtta’) ja 1706–1911 nimellä Hüree (mongoliksi Хүрээ, ’leiri’) ja myöhemmin Ih Huree (mong. Их Хүрээ, ’suuri leiri’).

Mongolian itsenäistymisen yhteydessä nimi vaihdettiin vastaamaan kaupungin asemaa: Vuonna 1911 siitä tuli Niislel Hüree (mong. Нийслэл Хүрээ ’pääkaupunki’).

Kun Niislel Hüreestä tuli Mongolian kansantasavallan pääkaupunki vuonna 1924, se nimettiin Ulan Batoriksi (’punainen sankari’) Mongolian kansallissankarin Sühbaatarin kunniaksi. Sühbaatar vapautti maansa Venäjältä vetäytyneiden valkoisten Roman von Ungern-Sternbergin johtamien joukkojen miehitykseltä ja samalla pitkäaikaisesta kiinalaisvallasta. Hän kutsui Mongoliaan Neuvostoliiton puna-armeijan, joka suojasi Mongoliaa Japanin hyökkäyksiltä. Sühbaatarin patsas sijaitsee Ulan Batorin keskusaukiolla.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulan Batorin rautatieasema.

Ulan Batoria palvelee Chinggis Khaanin kansainvälinen lentoasema[6] ja rautatie yhdistää sen Kiinaan ja Siperian rataan[5]. Muihin Mongolian kaupunkeihin johtavat tiet ovat suurimmaksi osaksi päällystämättömiä.

Kaupungissa on laaja bussiverkosto – suuri osa busseista on neuvostovalmisteisia, mutta viime aikoina Japani ja Etelä-Korea ovat myyneet kaupunkiin myös uusia busseja. Laillisen bussiverkoston rinnalla kilpailee pikkubusseja. Viime vuosina kaupunki on antanut yhä enemmän virallisia liikennelupia, mutta suurin osa kaupungin autoilijoista tarjoaa myös satunnaisia kyytejä.lähde?

Ilmansaasteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulan Bator kärsii ilman saastumisesta. Hiilen ja puun polttaminen lämmöntuotantoon ja ruoanlaittoon, markkinatalouden kasvu ja talvien kylmyys ovat aiheuttaneet pienhiukkasten määrän kasvun 13-kertaiseksi Maailman terveysjärjestön maksimisuositukseen nähden. Ilmansaasteiden aiheuttama savusumu estää ajoittain lentokoneiden laskeutumisen kaupungin lentokentälle.[7]

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulan Batorissa on yhdeksän valtion yliopistoa, mm. Mongolian kansallinen yliopisto, Mongolian tekninen yliopisto, Lääketieteellinen yliopisto, Pedagoginen yliopisto ja Taide- ja kulttuuriyliopisto. Lisäksi kaupungissa on kahdeksan yksityistä yliopistoa.[8] Kaupungin historiallisessa kirjastossa on runsaasti vanhoja mongolialaisia, kiinalaisia ja tiibetiläisiä käsikirjoituksia.

Nähtävyydet[5][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

State Opera Theater of Mongolia.jpg
The State Academic Theatre of Drama in Mongolia.jpg
The national gallery of art - Mongolia.jpg
Teatteri Opera kausityöohjelma Draama-teatteri Kansallinen taidegalleria

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. https://www.kotus.fi/julkaisut/nimijulkaisut/maat_paakaupungit_ja_kansalaisuudet/l_q
  2. a b Population of capital cities and cities of 100 000 or more inhabitants UN Stats (YK). Viitattu 6.2.2015. (englanniksi)
  3. a b Hakulinen Kerkko, Paikkala Sirkka: ”Taulukko 1”, Pariisista Papukaijannokkaan, s. 194. Eksonyymit (suomenkieliset nimet). Helsinki: Kotimaisten kielten keskus, 2013. ISBN 978-952-5446-80-7.
  4. Ulan Bator Iltalehti matkailu. Viitattu 23.10.2017.
  5. a b c Panu Lempiäinen: Ulan Bator Rantapallo.fi. 17.8.2015. Viitattu 29.10.2017.
  6. Ulan Bator - Buyant Ukha Airport (ULN/ZMUB)
  7. The World Bank (December 2009). "Mongolia: Air Pollution in Ulaanbaatar – Initial Assessment of Current Situation and Effects of Abatement Measures.". The World Bank.. Viitattu 12.5.2011. 
  8. Korkeakoulujen opiskelijatilasto lukuvuodelta 2014-2015 Mongolian koulutus-, kulttuuri- ja tiedeministeriön verkkosivu. Viitattu 30.6.2015. (mongoliksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ulan Bator.
  • Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Matkaopas aiheesta Ulaanbaatar Wikivoyagessa (englanniksi)