Kerrosintruusio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kerrosintruusio (engl. layered intrusion) on mafinen syväkivi, johon koostumukseltaan basalttisen magman osittainen kiteytyminen ja jäännössulasta erkanevien kiteiden ominaispainoerot sekä magmasäiliössä tapahtuvat konvektiovirtaukset aiheuttavat kerrosrakenteen.[1]

Tyypillisessä kerrosintruusiossa alimpina kivilajeina tavataan oliviinista ja pyrokseenista koostuvia ultramafisia kivilajeja kuten pyrokseniitteja, peridotiitteja ja duniitteja sekä usein myös niihin liittyviä kromiittikerroksia. Näiden yläpuolelle kerrostuu noriitteja, gabroja ja anortosiitteja. Joidenkin kerrosintruusioiden yläosaan muodostuu myös felsisempiä kivilajeja kuten dioriittia tai kerrosintruusion sivukivien sulamisen kautta syntynyttä granofyyriä.[2]

Kerrosintruusioihin liittyy usein taloudellisesti tärkeitä malmimineraaleja kuten platinaa, kromiittia, vanadiinia, magnetiittia ja ilmeniittiä.

Tunnettuja kerrosintruusioita Suomessa ovat:

  • Koillismaan kerrosintruusiot
  • Kemin kerrosintruusio
  • Koitelainen
  • Keivitsa
  • Akanvaara

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Palin - osittaisen sulamisen prosessit kerrosintruusioiden kontaktivyöhykkeessä Petrology and Geochemistry. Helsinki. Viitattu 17.4.2023.
  2. Ahti Silvennoinen: Pohjois-Suomen liuskealueet, kerrosintruusiot ja granuliittialue geologinenseura.fi. Viitattu 17.4.2023.
Tämä tieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.